V srpnu proběhnou mírové rozhovory o Ukrajině, ale bez Ruska
RSS

V srpnu proběhnou mírové rozhovory o Ukrajině, ale bez Ruska


Saúdská Arábie má 5. a 6. srpna hostit mírové rozhovory, na které jsou pozváni vrcholní představitelé 30 zemí, včetně Indie, Brazílie a západních států, uvedl 29. července deník Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované diplomaty zapojené do diskuse. (Foto: Shutterstock)









Rusko se summitu nezúčastní a přítomnost Číny je podle zprávy nepravděpodobná. Očekává se účast amerického poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana, sdělila WSJ osoba obeznámená s organizací akce. Dodala, že zatím neexistuje žádné potvrzení ze strany Rady pro národní bezpečnost.




Za oběma útoky na krymský most stály USA, tvrdí americký novinář

Místo toho se má rozsáhlá akce konat v přístavním městě Džidda, „aby se upevnila mezinárodní podpora pro ukrajinské mírové požadavky“ , uvedl WSJ.



Zatím není jasné, které země se summitu zúčastní. Podle WSJ Saúdská Arábie a Ukrajina vybraly 30 pozvaných, mezi nimiž jsou Egypt, Mexiko, Indonésie, Chile a Zambie. Dodal, že některé země, jako například Spojené království, Jihoafrická republika, Polsko a EU, již svou účast potvrdily.




USA a spojenci očekávají na Ukrajině válku s otevřeným koncem

Summit se koná v době, kdy Rusko a Západ bojují o podporu rozvojových zemí, které většinou zůstaly neutrální během 16 měsíců trvající plnohodnotné války Ruska proti Ukrajině.



Ukrajina se rovněž snaží získat podporu rozvojových zemí. Prezident Volodymyr Zelenskyj se v květnu zúčastnil summitu Ligy arabských států v Saúdské Arábii a vyzval arabské vůdce, z nichž mnozí zůstávají neutrální nebo udržují úzké vztahy s Moskvou, aby podpořili jeho mírový plán na ukončení totální války s Ruskem.




Ukrajinský protiútok neprobíhá podle plánu (a na vině je NATO)

Dříve v roce 2023 navštívil v únoru Kyjev saúdskoarabský ministr zahraničí princ Fajsal bin Farhán a oznámil humanitární pomoc ve výši 400 milionů dolarů.



Saúdská Arábie sehrála důležitou roli při vyjednávání o výměně vězňů s Ruskem, díky čemuž Ukrajina v září 2022 dosáhla velké výměny zahrnující téměř 300 osob – včetně velitelů, kteří byli uvězněni v obléhaném závodě Azovstal v Mariupolu.



Zdroj: kyivindependent.com
Článek V srpnu proběhnou mírové rozhovory o Ukrajině, ale bez Ruska se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden