Ukrajina střílí severokorejské rakety na ruské síly
RSS

Ukrajina střílí severokorejské rakety na ruské síly


Severní Korea je sice spojencem Ruska, ale ukrajinská armáda začala na Putinovy jednotky odpalovat severokorejské rakety. (Foto: Flickr / ilustrační)









Je to nejnovější ukázka toho, jak snaha Západu udržet svou zástupnou válku proti Rusku proměnila ukrajinský arzenál v bláznivý švédský stůl světových zbraní, překračující časové i geografické hranice.




V srpnu proběhnou mírové rozhovory o Ukrajině, ale bez Ruska

Severokorejské rakety jsou odpalovány z ukrajinských odpalovacích zařízení vícenásobného raketového systému (MLRS) Grad ze sovětské éry. O jejich použití poprvé informoval deník Financial Times poté, co je ukrajinští vojáci předvedli reportérovi listu. Vojáci tvrdí, že rakety byly „zabaveny“ z lodi neznámou „spřátelenou“ zemí.



Ukrajinský představitel obrany naznačil, že rakety mohly být místo toho ukořistěny od Rusů. „Ukořistili jsme jejich tanky, ukořistili jsme jejich techniku a je velmi pravděpodobné, že je to také výsledek úspěšné vojenské operace ukrajinské armády.“ Anebo také ne.




Útok dronů na luxusní část centra Moskvy, zasažena státní budova

Ať už je jejich přesný původ jakýkoli, rakety nejsou nic, čím by se mohli chlubit. Jeden z ukrajinských dělostřeleckých důstojníků řekl FT, že severokorejské rakety – většinou vyrobené před nějakými 30 nebo 40 lety – se používají s nechutí, protože jsou velmi náchylné k chybnému odpálení nebo selhání výbuchu. V souladu s tím vojáky varoval před tím, aby stáli v blízkosti odpalovacího zařízení, když je v akci, a uvedl, že rakety „jsou velmi nespolehlivé a někdy dělají šílené věci“.



Zpráva o přítomnosti severokorejských raket v ukrajinském arzenálu přichází jen několik dní poté, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil Pchjongjang u příležitosti 70. výročí příměří z korejské války a „posílení spolupráce“ mezi oběma zeměmi.




Za oběma útoky na krymský most stály USA, tvrdí americký novinář

Západní vlády vynakládají velké úsilí, aby udržely ukrajinskou armádu v činnosti, a to až do té míry, že výrazně snižují své vlastní arzenály. Naposledy začaly Spojené státy dodávat Ukrajině kazetovou munici, která je zakázána mezinárodní smlouvou, jež má 108 signatářů – nikoli však Spojené státy.



Na otázku ohledně tohoto kontroverzního kroku se prezident Biden odklonil od scénáře a přiznal skutečný důvod, proč jeho administrativa poskytla Ukrajině zbraně, o nichž je známo, že způsobují nepřiměřené škody civilistům – zbraně, které jeho vlastní administrativa odsoudila, když bylo naznačeno, že by je mohlo použít Rusko: „[Ukrajincům] docházejí [155mm dělostřelecké granáty] a my je máme nedostatek.“



Zdroj: ft.com
Článek Ukrajina střílí severokorejské rakety na ruské síly se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden