Australští farmáři v Novém Jižním Walesu volají po zákazu nových solárních projektů, zůstává po nich zdevastovaná půda
RSS

Australští farmáři v Novém Jižním Walesu volají po zákazu nových solárních projektů, zůstává po nich zdevastovaná půda


Solární a větrná energie jsou nám představovány jako energie tzv. „udržitelné,“ tedy ekologické a neprodukující přebytek CO2, proti kterému nyní klimatičtí šílenci – v čele a vládami – bojují.
Jenže jde o stejnou lež jakou je celý klimatický podvod jako takový. Výhodou jsou snad jen pro větrnou a solární mafii, která na politice „zeleného údělu“ neskutečně vydělává.
Občas narážím na poněkud mylnou představu o tom, že tato politika se týká jen Evropy. Ale není tomu tak. Stejná politika je nyní praktikována také v USA (především v demokraty vedených státech), Austrálii a na Novém Zélandu, ale ujímá se i v některých nezápadních zemích.
V té souvislosti je třeba připomenout první udržitelnou zemi Srí Lanku , kterou tato politika zcela zruinovala.
V Austrálii, která se vydala stejnou cestou jako EU již před časem, nyní proti solárním elektrárnám protestují zemědělci. A právem.
Tyto údajně „ekologické a udržitelné“ elektrárny po ukončení životnosti ponechávají půdu pod nimi natolik zničenou, jako by tam došlo k další katastrofě podobné té černobylské…
NSW Farmers , největší australská zemědělská organizace, požaduje předplacený fond pro vyřazení solárních farem z provozu, aby se zabránilo tomu, že zemědělci budou muset platit účet za vyřazení z provozu a likvidaci.
Největší australská státní zemědělská organizace, NSW Farmers, vyzývá k dočasnému zákazu výstavby nových velkých solárních farem ve státě, kvůli obavám, že developeři nejednají v dlouhodobém zájmu regionálních komunit.
V návrhu schváleném minulý týden na výroční konferenci asociace v roce 2023 zemědělci NSW souhlasili s tím, že vyzývají státní labouristickou vládu, aby uvalila moratorium na rozsáhlý solární vývoj, dokud nebudou vyřešeny „nedostatky v plánování“ týkající se vyřazení a sanace elektráren.
„Současná ustanovení o plánování a schvalování velkých solárních zařízení neberou v úvahu dlouhodobé zájmy zemědělské půdy, venkovských komunit a venkovské krajiny po vyřazení zařízení z provozu,“ uvádí se v návrhu.
„Zemědělská půda, venkovské komunity a venkovská krajina jsou v budoucnu ohroženy a neměla by být udělena žádná další povolení k rozvoji, dokud nebudou tyto problémy s nedostatky v plánování plně vyřešeny.“
Výzva od farmářů v Novém Jižním Walesu následuje po nedávném varování australského komisaře pro energetickou infrastrukturu Andrewa Dyera, že vlastníci půdy mohou na konci své životnosti skončit s odpovědností za vyčištění projektů obnovitelné energie.
Požadavek na předplacený fond na vyčištění odráží stávající ujednání v těžebním průmyslu, ve kterém těžební společnosti musí platit do fondu, který má zajistit, že těžební místa budou obnovena po vyčerpání dolu, a to i v případě, že těžební společnost zkrachuje.
Solární panely často obsahují toxické těžké kovy, jako je olovo a arsen, které potenciálně představují dlouhodobé problémy s kontaminací pro zemědělce, kteří se snaží po ukončení životnosti solárních zařízení využít pozemky po solárních elektrárnách jako zemědělskou půdu.
Arsen a olovo mohou tvořit vysoce mobilní anorganické soli, ale také snadno tvoří nerozpustné soli a stabilní organické chemikálie, což je nebezpečná a složitá chemie, která vede k dlouhodobé kontaminaci zemědělské půdy.
Nepřekvapilo by mě, kdyby bylo nutné  odstranit ornici ve stylu Černobylu , aby se hrozba zcela eliminovala. Arsen chemicky napodobuje fosfor, takže chemické odstranění arsenu by také odstranilo veškerý fosfor z půdy.
Předpokládá se, že olovo napodobuje železo, vápník (vápno) a hořčík, takže odstranění olova by odstranilo další klíčové minerály. Přinejmenším během čištění by půda pravděpodobně musela být po delší dobu kyselá, aby se podařilo vyluhovat kontaminanty z povrchových vrstev.
Taková úprava by mohla vést ke kontaminaci podzemních vod, což by zase mohlo vyžadovat rozsáhlé hloubkové vrty a sanaci bariér podzemních vod. Silné okyselení by také pravděpodobně zabilo půdu a zanechalo ji bez prospěšných bakterií a dalších prospěšných organismů…
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 6 Průměrně: 5 ]







Článek Australští farmáři v Novém Jižním Walesu volají po zákazu nových solárních projektů, zůstává po nich zdevastovaná půda se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden