Město ve Francii barví trávu na zeleno, aby zakrylo následky sucha
RSS

Město ve Francii barví trávu na zeleno, aby zakrylo následky sucha


Rozhodnutí města Mandelieu-la-Napoule, které vzbudilo velkou pozornost na sociálních sítích, vyvolalo zmatek a kritiku. (Foto: Youtube)










#innovation Je vous présente une innovation assez insolite et vertueuse que nous sommes la première ville à déployer sur la Méditerranée grâce à une start-up de #Mandelieu ! Nous « peignons » le gazon desséché par la sécheresse grâce à une technologie 100% bio à base d’algues. pic.twitter.com/vwai3Yk46U — Sebastien LEROY (@SebastienLeroy_) July 26, 2023
Video, které 26. července zveřejnil na Twitteru (nyní X) Sébastien Leroy, starosta Mandelieu-la-Napoule v jihovýchodní Francii, bylo za pouhých 48 hodin zhlédnuto více než 1,5 milionkrát.



Video zachycuje muže, který stříká zelenou barvu na zažloutlou trávu na kruhovém objezdu, aby změnil její barvu. Starosta nadšeně chválí tuto „neobvyklou a ctnostnou“ inovaci a tvrdí, že město s 22 000 obyvateli je první, které ji „používá ve Středomoří“.



Tento tweet rychle vyvolal širokou kritiku. „Greenwashing: Alegorie,“ uvedla Marine Tondelierová, národní tajemnice Europe Ecologie-Les Verts, francouzské strany Zelených. Jiní to označili za formu „špatné adaptace“ na změnu klimatu.



„Nechtěli jsme použít umělý trávník, ale spíše zachovat přírodu, abychom vytvořili chladivou oázu,“ řekl Leroy. „Na jihu Francie jsme i přes zákaz zalévání chtěli zachovat zelenou trávu, která je pro občany přínosem.“



Podle obce stojí tato iniciativa přibližně 0,3 eura za metr čtvereční, což je celkem 600 eur za kruhový objezd. Leroy, který je s výsledkem spokojen, doufá, že se opatření rozšíří i na další kruhové objezdy o rozloze téměř 15 000 metrů čtverečních.



Zdroj: lemonde.fr
Článek Město ve Francii barví trávu na zeleno, aby zakrylo následky sucha se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden