Pražský radní pro kulturu jako agent světoznámé ruské sopranistky?
RSS

Pražský radní pro kulturu jako agent světoznámé ruské sopranistky?



ZDENĚK LANZ
Okurková sezóna? O té si v letošním létě mohou naši novináři nechat jen zdát. Naši vrcholní politici je totiž svými neuvěřitelnými, stát poškozujícími a někdy dokonce až protiústavními prohlášeními stačí plně zaměstnávat. Pokud ovšem nejsou z médií, která referují jenom o tom, co tito politici chtějí slyšet a především jak to chtějí slyšet. A tak našinci nezbývá, samozřejmě když si chce udělat pokud možno reálný obraz o současném dění, „naladit“ tzv. média alternativní.
To ovšem není tento případ. Protože pro mnohé lidi, kterým jméno světoznámé ruské sopranistky nic neříkalo, nebo o něm slyšeli jen okrajově, po „extempore“ pražského radního pro kulturu se tato „neznalost“ jistě změní.
O co ve skutečnosti jde? V pondělí 16. října má ve Smetanově síni Obecního domu vystoupit Anna Netrebko. A to je zřejmě pro pražského radního pro kulturu a náměstka primátora příliš velké sousto.
Protože je Obecní dům v majetku Hlavního města Prahy, rozhodl se tento kulturní radní udělat této „nehoráznosti“ přítrž. A to i přesto, že podle vlastních slov majitelky pořádající agentury koncertu v rozhovoru pro OPERA+ z 27. července: „Určitě schvaluji blokádu ruských umělců a sportovců, kteří válku podporují a propagují Putinův režim. To není případ Anny Netrebko. Válku odsoudila, je státní občankou Rakouska a do Ruska nesmí“. „Zatím nás nikdo nevyrozuměl o zrušení koncertu. Jiné vhodné prostory nepřipadají v úvahu. Alternativní program nemáme, koncert Anny rušit nechceme“.
Dějiny se ovšem nezastaví, a tak hned následující den, 28. července se objevila na serveru ČTK zpráva: „ Pospíšil doporučí Obecnímu domu, aby nepořádal koncert pěvkyně Netrebko “ . Pikantní na celé věci je především to, že radní Pospíšil o této záležitosti jednal se zástupci ukrajinské ambasády! Asi po vzoru bývalých komunistických politiků, kteří se chodívali radit na ambasádu sovětskou. Nyní ještě čeká na dopis z ukrajinské ambasády a poté o tom bude jednat s Obecním domem i v koalici.
A tak na konečné rozhodnutí o tom, zda koncert proběhne tak, jak je naplánován, nebo se Praha zapíše na černou listinu pod názvem např. Praha, město nekultury 2023, si budeme muset ještě nějaký ten den počkat. Asi bude hodně záležet i na osobní statečnosti ředitele Obecního domu. Bude to pro něj těžké, možná i existenční rozhodování.

The post Pražský radní pro kulturu jako agent světoznámé ruské sopranistky? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden