„Meziroční srovnání“ pro idioty
RSS

„Meziroční srovnání“ pro idioty



Voliče pětikoalice asi nidko nepřeceňuje, pokud jde o inteligenci, jinak řečeno, všichni víme, že jsou to manipulovatelní dementi. Ne každý je však ochoten jim s jejich údělem pomoci a já se o to nyní pokusím. Vrhneme se na rozbor píár pohádky „inflace v meziročním srovnání klesla.

Předeslat je třeba, že Fialenkova vláda je asi ta nejškodlivější v historii země, čímž trumfla i vládu Babišovu, a to je už vážně co říct. Její kladné zásluhy jsou spíše orálního charakteru, tzn. jednotliví členové vlády je deklarují skrze svá ústa, aniž by reálně nastaly. V tomto kontextu asi nepřekvapí, že pro podporu svých tvrzení používají komické numerické ukazatele. Bohužel, většina jejich elektorátu si to neuvědomuje, a to nejspíš proto, že to přesahuje jejich mentální horizont.
Nyní speciálně k tématu „inflace poklesla“.
Je třeba ale vědět, že se to počítá meziročně. Všechno, co je starší než 12 měsíců je zapomenuto.
Pokud tedy byla v červenci loňského roku meziroční inflace 15 % a nyní je meziroční inflace 11 %, neznamená to rozhodně, že by zboží meziročně o 4 % zlevnilo, jak si asi vládní voliči myslí. Dezinflace není deflace a deflace je v socialistické ekonomické teorii brána jako negativní, za doby existence ČR nikdy nenastala.
Znamená to jen tolik, že vůči loňské srovnávací základně se opět o 11 % zdražilo. To je první důležitý poznatek. Když tohle řeknete nějakému fialovci, nejspíš vás v tomto momentě označí za dezoláta, ale garantuji, že bude hůře.
Druhá zajímavá otázka je, o kolik to zboží vlastně zdražilo. Inflace se nejčastěji počítá z tzv. spotřebitelského koše. V něm jsou předem určené položky, jejichž ceny se sledují a porovnávají. Je tam celá řada komických věcí, které si jednou za rok určitě nekupujete, jako třeba jízdní kolo, laserová operace oka nebo zpopelnění. Kromě toho existuje pojem „jádrová inflace“, které se také někdy říká „chlebová inflace“ a o té Fialenko a její parta taději nehovoří, protože ta je vyšší než ta zahrnující laserovou operaci a kremaci, protože zahrnuje například potraviny a další věci, co jsou nezbytné a kupují se denně. Raději ji proto nebudeme provládním novinřům připomínat, pokud tedy nechceme, aby nás provládní fízlovské neziskovky uvedly na nějaký seznam dezinformátorů.
Metodika výpočtu míry inflace má celou řadu stupňů volnosti, které vlády zneužívají, nicméně nakonec se to stejně provalí, jak ukážu následně. Pro další budeme uvažovat průměrnou položku ze všech nejprůměrnější. Třeba takovou, která v červenci 2021 stála 100 Kč. Při 15 % meziroční míře inflace se v červenci 2022 její cena vyšplhala na 115 Kč. A v červenci 2023 se zvýšila o dalších 11 %, které se budou počítat ze základu roku 2022. Nyní stojí 127,65 Kč. Proč to? Protože jak jsem řekl, všechno starší jednoho roku je při tomto způsobu výpočtu zapomenuto. Pokud má někdo založené v hlavě nějaké staré časy a doufá, že se soustředěným úsilím Fialovy vlády do těch starých časů postupně vrátíme, tak vzhledem k našemu bodu 0, kde leží staré časy, zdražila naše Položka o 27,65 %. Tohle už bude solidní problém takovému fialovci vysvětlit. Nejspíš označí za dezinformátora aúnebo ruského agenta, protože dezinformace je všechno, co není zcela v souladu s vládní propagandou.
Pokud si uvědomíme tohle, zjistíme například, že použitím dvouleté báze místo jednoroční by celková inflace byla asi 28 % s vrcholem právě nyní. Celý ten „pokles“ prezentovaný provládními médii je přesně takový, jaký ho chcete vypočítat. Stejným způsobem by se dalo zjistit, že inflace za posledních 5 let je asi 44 %. Ale tohle hlavně nikde neříkejte nikde nahlas, z toho může být skutečně velký problém a KRIT vám může zaklepat na dveře.
Je jednoroční interval výpočtu problém? To je v pořádku. Uvedený výpočet je běžný, používá se léta a odpovídá tomu, že celá řada jevů v ekonomice je periodických právě s ročním cyklem, třeba sklizeň obilí, dovolené, hospodářský rok a podobně. Svým způsobem je meziroční srovnání objektivní a spravedlivé, protože umožňuje zviditelnit různé triky a manipulace, pokud se ty tedy také nedějí každý rok. Tak třeba na podzim 2022 vláda „zastropovala“ ceny energií, což vyvolalo dočasný asi 2 % pokles inflace na dva měsíce. Ty byly pak beze zbytku vykompenzovány narůstající greedflací, tedy nenažraností zpracovatelů, zemědělců a prodejců. Nyní v září dojde k nárůstu inflace o zmíněná 2 %, takže se to hezky vrátí a vnímavějším jedincům opět připomene to staré téma se srovnávací základnou. Problém je ve způsobu, jakým Fialobabišova vláda prezentuje informace.
Komu by to nestačilo, tak je tady ještě veličina zvaná „inflační cíl“. ČNB vedená socialistou Michlem má stanovenu cílovou hodnotu, jejímuž dosažení má podřizovat svoji makroekonomickou a momentární politiku, a tím cílem je míra inflace 2 %. ČNB je naprosto vzdálena inflačnímu cíli, ale protože se na místa decision makerů podařilo nasypat dost progresivistů a socialistů, nikoho to moc nevzrušuje. ČNB nemá představu, jak se bude inflace vyvíjet dál. V listopadu například informovali, že po lednu začne inflace dramaticky klesat . Neuvedli, po jakém lednu to bude, ale nepochybně jednou po nějakém lednu začne inflace klesat, jen dosud nevíme, jaký leden to bude.
Otázka je, do jaké míry je ČNB schopna vůbec nějak inflaci ovlivnit, protože se zcela zjevně drží politických zadání a především nemá žádný nástroj na to, aby účinně kompenzovala akce Fialenkovy vlády, která do ekonomiky sype fiat peníze. Všimněme si určitě korelace inflace s rozpočtovým deficitem. Strategii tvorby obrovských deficitů zahájila vláda Andreje Babiše právě před třemi roky, kdy se v rámci těch různých „programů“ rozhodla rozdávat peníze firmám za obrazně to, že nechají lidi doma. Spolu s greendealem se jedná o hlavní faktor pohánějící inflaci. Fialenko v této Babišově praxi pokračuje. Nyní se právě chystá půjčit si zhruba 140 miliard od EU v rámci programu „společné evropské dluhy“, aby je nasypal do ekomomiky. Všimněme si také, že v důležitých věcech Fialenko a Babiš jednají shodně, možná dokonce ve shodě. Na Fialenkovu vládu je nutno nahlížet jako na pokračování Babišovy politky, jen pod jinou hlavičkou. To jen tak na okraj.
Další zajímavý komunikační trik je přesouvání odpovědnosti za proinflační politiku někam jinam, speciálně na východ. V prostředí ČNB se zrodil technický termín „Putinova inflace“. I kruhy kolem pana předsedy vlády mu podlehly . To je taky lež. Válka na Ukrajině je jeden z mnoha faktorů, a troufám si tvrdit, že zdaleka ne ten nejvýznamnější. Ostatně kdo má zájem, může se o tom přesvědčit právě nyní. Ceny energií, paliv nebo zemědělských plodin spadly na předválečnou úroveň, ale ceny rozhodně nikoli. Mimoto vláda frčela v osmiprocentní inflaci už na podzim 2021, kdy o „speciální vojenské operaci“ vědělo jen docela málo lidí. Ale především, když je ta inflace Putinova, jaká inflace je tedy přímo u Putina v Rusku? To se nyní utápí v 2,3 % inflaci, ale opět psst, tahle dezinformace je velmi nebezpečná, protože jí podlehla i renomovaná zahraniční agentura Bloomberg. Mimochodem to ukazuje, že celý ten program sankcí vůči ruskému režimu totálně zkrachoval, když se minul účinkem.
Celkem vzato, „úspěchy“ vlády při „boji“ s inflací jsou zcela iluzorní, její výkony na poli oblbování veřejnosti jsou naopak zcela nepopíratelné. Ale když je lidé nechají, tak proč by to nedělali.
 

30.7.2023 D-FENS


Nejčtenější za týden