Chciválkový deník Forum 24
RSS

Chciválkový deník Forum 24




DUŠAN MIŠÍK

Nakoukl jsem na stránky webu Forum 24 – Názorového internetového deníku. Co mě zarazilo, tak to je velmi jednoduchý styl. Redaktor uvede jeden, maximálně dva argumenty a udělá závěr – názor. Co jiného, když je to názorový deník. Když však čtu alternativní weby, jsou na nich kromě krátkých zpráv i dlouhé analýzy. Podrobně rozebírají řešený problém, pečlivě udávají zdroje, ze kterých čerpají poznatky.



Proč mě udivuje jednoduchý styl redaktorů Forum 24?
Někde jsem četl, že mainstream a tím i Forum 24 čtou vzdělaní, úspěšní, mladí lidé s vyššími příjmy, většinou z měst , kdežto alternativu čtou méně vzdělaní, neúspěšní, staří lidé, s nízkými příjmy, většinou z venkova nebo malých měst.
Není v tom rozpor?
Perspektivní, úspěšní čtou jednoduché texty, a ti neúspěšní se trápí s rozsáhlými analýzami. Bude to asi proto, že jsou perspektivní. Mají čas pouze na pár řádků, rychle pochopí podstatu, upevní se v ideovém postoji a „poustnou“ článeček na zeď facebooku, či  tweetnou odkaz na něj na Twiter. A hned se vrhnout do úspěšného vydělávání peněz, nebo jejich utrácení. Tak to dělají i jejich kamarádi a tak se navzájem upevňují ve vzájemné víře.
Jsou jako hoplité sparťanské falangy od Thermopylu a článek z webu Forum 24 je jejich pevným štítem. Síla falangy, její odolnost stála na dvou prvcích. Ve víře v jednotu, nutné pevnosti postoje každého z hrdinů a v odolnosti štítu. V moderní společnosti jsme na tom podobně. Přetrvání panujících poměrů závisí na neprůstřelnosti ideje. To je ten štít. A na důvěře, že i ten člověk vedle mě, na pracovišti i v rodině věří v tu samou ideu jako já. A tak tomu bude do té doby, dokud nepadne několik štítů, několik věčných pravd, které vytvoří díru v obraně skupinového názoru a falanga se zhroutí.
Polovzdělaní dezoláti jsou ve všem komplikovaní, pochopit jednoznačnou věc jim dlouho trvá, tak musí číst dlouhé rozbory se složitou logickou strukturou, prošpikované historií a hromadou faktů.
Ti první milují jednoznačnost a jednoduchost článků z Forum 24, protože stojí na straně jejich příjmové skupiny a zastává názorové postoje jejich vrstvy nebo třídy. Ale proč se články Forum 24 líbí někomu, kdo má více dluhů než peněz na účtu a kdo bydlí v společném bytě s dalšími pěti kamarády, protože sám(a) pronájem vlastního bytu finančně neutáhne? Je to záhada. Jednou, v budoucnosti, vysoké školy dostatečně prozkoumají záhady 72 pohlaví, a pak se dostanou i k vyzkoumání tohoto problému. My se podívejme na dva konkrétní články, které ukazují to, jak pracují redaktoři podporovaného „mienkotvorného“ deníku.
Dne 8. 8.2023 web Forum 24 informovalo čtenáře o tom, že ze základny Važganovo bylo odstraněno 1570 zastaralých tanků T-62. Dále uvádí, že  „…Rusko tyto zastaralé tanky používá k dorovnání ztrát v počtu obrněných vozidel, ale také jako vozidla pro podporu pěchoty či jako dělostřelectvo“.  [1] Podstatný obsah sdělení nám dávají dvě slova. Za prvé „zastaralé“ a za druhé, „ze základny Važagonovo“, kde je uskladněna zakonzervovaná stará technika. Samozřejmě, že svoji práci dělá nadpis  „Šrot ze sovětských dob míří na frontu. Rusko už z poloviny vyprázdnilo obří sklad staré obrněné techniky“.
Co nám tento článek říká? Respektive, jak tento článek utváří čtenáři Forum 24 onen neprůstřelný štít sparťanského hoplíta? Jak upevňuje jeho ztotožnění se s jeho vlastní úspěšnou perspektivou?
Jeho sdělení je – vydržte v pevném postoji, zvítězíme. Čtenáři Forum 24 nesmí ztrácet víru. Článek nahrává těm, kteří každým dnem čekají porážku Ruska. Bez Ruska bude mít problém i komunistická Čína. Když budou tyto mocnosti poraženy, nastane ráj na zemi, všude zvítězí blahobyt a mír, americký mír. Bohatí se statnou ještě bohatšími a chudým taky dopřejí užít si blahobytu. Z každého kontinentu v područí všemocných a vševědoucích Spojených států se stane země zaslíbená. Pouze severní Koreu ponechají jako skanzen, kam budou vožení všichni nevěřící v liberální ideologii, kapitalismus a globální oteplování.
Ve velkých městech USA se hromadí stanové čtvrtě s bezdomovci. Ale vy, čtenáři Forum 24, od rostoucího počtu lidí bez domova USA odhlédněte, je to pouze malé nedopatření, které bude brzy vyřešeno. Jen co USA zvítězí na celém světě, tedy i ve válce na Ukrajině, a dolar opět získá svoji sílu. USA ho budou tisknout po paletách a svět za tyto palety potištěného papíru zelenou barvou bude levně dodávat suroviny a práci svých lidí Spojeným státům.
Od konečného vítězství nás už dělí pouze malý krůček. Jen co Spojené státy stihnou odeslat tanky Abrams, tak jak se píše v článku:  „Rusové mají problém. Obávané tanky Abrams proti nim budou bojovat již od počátku podzimu“  [2] Sdělení je stejné jak u předchozího článku – už, už vyhrajeme. Připomíná mi to hazardního hráče. Prohrává jednu hru za druhou, ale zdvojnásobuje sázky, protože čeká, že se štěstí obrátí a on vyhraje. Pouze pár desítek tanků, několik desítek tisíc mrtvých vojáků a vítězství je naše. Zisky zbrojních firem a zmrzačení lidé, to jsou současné západní hodnoty. Forum 24 je vyznavačem západních hodnot. Křesťanských západních hodnot – nezabiješ, nepokradeš. Pro obětované ukrajinské a ruské vojáky to neplatí. A neplatí to ani pro korporace, které vidí nabytí zisků ze samotné války a pak při obnově Ukrajiny po válce.
Napsal jsem, že redaktoři webu Forum 24 píší velice jednoduše. Proto jsem se pokusil zjistit, jestli je těžké dopátrat se, jak je to vlastně s těmi tanky na Ukrajinském válčišti. Podotýkám, že nejsem zbrojní analytik. Našel jsem tyto podklady.  „Rusko ztratilo za víc než rok války započaté v únoru 2022 přes 2 000 z 3 417 tanků. Nyní jich má 1400, uvádí data Oryxu, nizozemského portálu pracujícím s otevřenými zdroji“. „Západ podle údajů Kielského institutu pro světovou ekonomiku dodal od začátku války Kyjevu 471 nových tanků. Dalších 286 jich má ještě dorazit, uvádí s odkazem na data institutu agentura Bloomberg“. „O výrazných ruských ztrátách hovořil i náčelník britského generálního štábu Tony Radakin. Rusko ztratilo téměř polovinu bojeschopnosti své armády. Loni vystřelilo 10 milionů dělostřeleckých střel, ale v nejlepším případě dokáže vyrobit 1 milion střel ročně. Přišlo o 2 500 tanků a v nejlepším případě může vyrobit 200 tanků ročně. Podle Radakina je Rusko momentálně tak vojensky oslabené, že proti Ukrajině není schopné vést ofenzivu. Invazi na Ukrajinu popsal jako „katastrofické selhání pro Rusko“.  [3]
Čtenář, který otevře další články deníku Forum 24, například  „Rusové mají problém. Obávané tanky Abrams proti nim budou bojovat již od počátku podzimu“,  [4] nutně musí získat dojem, že Rusko je poraženo a je to jenom otázka času, kdy to vedení Ruska oficiálně přizná. Z toho pak jednoznačně vyplývá závěr, že my, kolektivní Západ, to děláme dobře, proto pošleme ještě nějaké další miliardy ve formě vojenského vybavení, Prezident Zelenský dodá mladé nevycvičené maso do mlýnku a bude hotovo.
Proč Forum 24 nenapíše, že ruské zbrojovky v roce 2023 do konce května vyrobily 600 moderních tanků, že se očekává, že do konce roku vyrobí 1000 moderních tanků T-90M a T-80BVM [5]. Proč nenapíše, že došlo ke změně taktiky a vlivem účinnosti protitankových zbraní Jewelin a MBT LAW už Rusko neposílá masivně tanky do kontaktu s protivníkem v první linii. Více využívá sebevražedných dronů a prostředků radiotechnického boje, aby eliminovalo přesnost řízených střel protivníka.
Proč? Protože by autoři Forum 24 museli napsat:  „Je čas jednat o kolektivní bezpečnosti“, „je čas přestat posílat ukrajinské muže na jistou smrt“.  Ale tyto věty nejsou žádány vládnoucími politiky a těmi, kdo je řídí. Žádané věty jsou  „porazit Rusko i Čínu ať to stojí, co to stojí“. Pojďme však pokračovat v hledání informací o počtu tanků. Rusko má ve výzbroji 12 420 tanků, přes devět tisíc z nich je typu T-72 a 743 kusů pak typu T-90A [5] Armádní noviny píšou v článku  „Ruské tankové vojsko v roce 2020“ , že je to hypotetický počet, protože většina tanků je zakonzervovaných. Počet tanků připravených pro bojovou akci je asi 4400, z toho je moderních tanků 2249 kusů. Jedná se o stroje T-72B3, T-72B3M, T-80 a T-90.
Armádní noviny uvádějí, že tankový prapor u tankového pluku má 31 tanků a tankový prapor u motostřelecké brigády má 40 až 42 tanků. [6] Autor uvedeného článku uvádí seznam vojenských útvarů, z kterého jsem napočítal 37 tankových praporů zařazených k tankovému pluku a 44 tankových praporů zařazených do motostřeleckých brigád plus tři samostatné tankové roty. Vynásobení a sečtení údajů nám dá číslo 3281 tanků. Autor nejspíš o některých vojenských útvarech neví, takže by bylo možné přičíst ještě pár desítek tanků a asi dva prapory nových tanků Armata. K údaji 3284 tanků je potřebné dodat, že ne všechny bylo možné použít na ukrajinsko-ruské frontě, protože velká část tankových praporů musela zůstat ve svých regionech při zajištění obrany z jiných směrů než Evropa. Takže můžeme odhadovat, že se jich mohlo dostat na frontovou linii v Doněcké a Luhanské republice kolem 1500 kusů. Nějaké tanky měly armády Luhanské a Doněcké republiky, nějaké tanky byly dodány z uskladněných rezerv a nějaké tanky přišly rovnou z výrobního pásu. Pokud však uvěříme výše uvedeným ztrátám, jak nám píšou mainstreamové deníky a Forum 24, pak je Rusko bez tanků. Až na jeden jediný, který sám zlikvidoval dva tanky ukrajinské armády a dalších 8 obrněných vozidel. [6] Pak skutečně postačí obětovat dalších padesát tisíc mužů a vítězství bude jisté.
Nejvyšším kritériem pravdivosti je praxe. Ta nám říká, že ukrajinská ofenziva nepostupuje. Nejvyšší hodnotou je lidský život. Na zmíněné frontě vyhasínají mladé životy. Zbytečně. Komu straní stranický časopis Forum 24? Pravdě a ideálům humanitním určitě ne. Straní válce a zabíjení. Zbytečnému a nesmyslnému zabíjení.

Odkazy: [1] https://www.forum24.cz/srot-ze-sovetskych-dob-miri-na-frontu-rusko-uz-z-poloviny-vyprazdnilo-obri-sklad-stare-obrnene-techniky. [2] https://www.forum24.cz/srot-ze-sovetskych-dob-miri-na-frontu-rusko-uz-z-poloviny-vyprazdnilo-obri-sklad-stare-obrnene-techniky. [3] https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-tanky-valka-bloomberg-britanie.A230707_162004_zahranicni_jhr) [4] Rusové mají problém. Obávané tanky Abrams proti nim budou bojovat již od počátku podzimu | FORUM 24 [5] https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-technika/rusko-by-mohlo-vyrobit-i-tisicovku-tanku [5] https://zoom.iprima.cz/valky/zeme-nejvic-tanku [6] Viz MAP 1739 Michala Svatoše https://rybar.ru/wp-content/uploads/2023/07/video_2023-07-29_19-26-30_1.mp4.


 
  Dušan Mišík

The post Chciválkový deník Forum 24 first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden