Když budou ostatní skákat z okna, tak ty taky?
RSS

Když budou ostatní skákat z okna, tak ty taky?




ANTIVIRUS
Pamatujete, jak když jste ve školce nebo ve škole použili takovou tu super výmluvu, “Ale oni to dělaji  taky !”, tak se vás soudružky učitelky přísně zeptaly, “A když budou ostatní skákat z okna, tak budeš skákat taky?” Byla to od nich taková neobvykle dobrá výchovná lekce o  skupinovym myšlení a stádovym efektu . Pravda, je to asi tak jedinej příklad, na kterej si vzpomínám, kdy nás ve vzdělávacích institucích “učili” myslet samostatně, ale tenhle příklad se zase opakoval celkem často.

Tuhle větu měla naučenou většina učitelek, takže jsme ji všichni slyšeli aspoň stokrát. Nicméně když se rozhlídnu kolem sebe, tak mám neodbytnej pocit, že si z toho nikdo nic moc nevzal. A k tomu mám důvodný podezření, že při vyslovení týhle otázky ve škole  dnes  by učitelka v lepším případě vyletěla z práce a v horším šla sedět za popírání genocidy nebo ruský dezinformace nebo tak něco. (Jak jste si jistě všimli, dnes jsou lidi běžně obviňováni z opaku toho, co dělaji, nebo z věcí, který ani nedávaji žádnej smysl.)
Já bych vážně chtěl vidět, kdyby jednoho dne politici řekli, že máme skákat z oken, a v médiích to opakovali od rána do večera, kolik lidí by to opravdu udělalo. Normálně by si člověk myslel, že nikdo, ale po zkušenostech posledních tří let nezbejvá než se domnívat, že by to bylo minimálně tak 50%.
Teoreticky by mělo jen stačit ty lidi přesvědčit (a jak už víme, k “přesvědčení” stačí jen to párkrát zopakovat, což je tak jednoduchý, že to zvládne i většina politiků (kromě těch největších trosek jako Bidet a spol.)), že skákání z oken je nutný z nějakýho “vznešenýho” důvodu a udělá to z nás lepšolidi. Sice možná lepšolidi rozpláclý na chodníku, ale když tuhle část opomenete zmínit, tak na ni spousta lidí nepřijde. Nebo aspoň ne včas.
Takže si myslim, že by to vlastně byl dobrej experiment, kterej by se měl realizovat. Víte co… v zájmu  vědy . Aby se vědělo, jak je ta společnost poslušná. Páč  poslušnost musí bejt , ne? Ideálně to opakovat dvakrát, pokud by se při prvním kole nedosáhlo dostatečný poslušnosti. A pokud i po druhym kole nebude demonstrována dostatečná poslušnost, chtělo by to ještě  posilující dávku .
Pak už tu zbydou převážně jen víceméně normální lidi a budou konečně jednou v přesile, a možná se pak dostane i na ty další, dlouho odkládaný experimenty, jako na spontánní defenestrace těch psychopatů, co nařídili ty povinný autodefenestrace, aniž by se jich sami zúčastnili (protože  dvojí metr  tu vládne  všemu ), denacifikaci, a obecnej eliminaci parazitů různými způsoby.
Musim říct, že tenkrát za mlada jsem tak úplně neoceňoval tenhle nečekanej projev inteligence soudružek učitelek. Pravda je, že u většiny to nebyl projev inteligence, jako spíš jen další naučená fráze, která se jim v určitejch případech hodila k pacifikaci studentů narušujících poklidnou rutinu, ale aspoň se pro jednou naučily celkem rozumnou frázi.
Leč přesto, že jsme v mládí všichni stokrát dostali lekci “Nemusíš snad dělat každou kravinu, kterou dělaj ostatní, ne? Máš vlastní hlavu, ne? Tak ji používej!”, se to na většině nijak nepodepsalo. Co takhle, “A když budou ostatní podporovat nacistickej režim nejzkorumpovanější země v Evropě, tak to budeš dělat taky?!” Zjevně v tomhle případě je “správná” odpověď “Ano!” a zřetelnou paralelu s tim prvním příkladem tu skoro nikdo nevidí. Ještě možná tázanej odkudsi vytáhne vlaječku těch “správnejch” barev a začne s ní vzrušeně mávat.
A pokud by náhodou někdo chtěl jít tou cestou “neskákání z okna jen proto, že to dělaj ostatní”, tak mu v dnešní době celkem reálně hrozí vězení. A pro vládní parazity je zjevně celkem snadný přesvědčit lidi, že jít do vězení je mnohem  horší  než skočit z okna nebo začít po sobě házet nukleárky, tak těch povstalců bude zase jen maximálně tak třetina. V lepších zemích jen tak 10%.
Kde je to používání vlastní hlavy?  Nech si píchnout experimentální látku, abys nedostal nemoc se smrtností 0.00nic, způsobenou něčim, co zatim nikdo neviděl!  “Yes, sir!”  Nech si píchnout druhou dávku, protože ta první samotná nefunguje!  “Yes, sir!”  Nech si píchnout třetí, protože ty první dvě nefungovaly!  “Yes, sir!”  Nech si píchnout čtvrtou, protože ani ty první tři nějak nefungovaly a data ukazujou, že čim víc jich člověk dostal, tim je nemocnější!  “Sir, yes, sir!” Píchy píchy pích. Hurá!
Ale je to ještě horší. I ty “výchovný” poučky se nějak změnily. Dneska se nám naopak vážně říká, že  máme  dělat určitý věci proto, že je dělaji ostatní – pokud jsou to teda ti správní “ostatní”: “Na Záchodě to všichni dělaji, tak proč bysme to neměli v ČR dělat taky?” No, co třeba proto, že jsem se podíval, jaký to na tom  Záchodě  má výsledky, a ten průser, co jsem viděl, na mě moc velkej dojem neudělal? (Aspoň teda ne v pozitivním smyslu.)
Prostě už jsme i ty úplně základní životní lekce obrátili naruby  a dosáhli jsme bodu, kdy je v pohodě možný většině populace nabulíkovat úplně cokoliv. Zajímavá je tady i paralela s tim, jak nám odporníci s kamennym xichtem (no pun intended) tvrdí, že se civilizace vyvíjela od primitivní k vyspělejší, ačkoliv všude vidíme, že všechny ty  megalitický stavby  se stavěly  na začátku  těch civilizací a pak to všude degenerovalo.
Pokud by někomu pořád ještě připadalo divný, že by se nějaká civilizace “vyvíjela” od vyspělý k primitivní, tak se podívejte kolem sebe, jak naše civilizace zdegenerovala jen za posledních 30 let. Před 30 lety každej věděl, že nemá skákat z okna jen proto, že to dělaji ostatní (stejně jako každej věděl, že kdyby došlo na nukleární válku,  ani jedna strana  to nepřežije). Dneska se na povel dělaji ještě větší kraviny, a mění se i ty instrukce, včetně pobízení k naprosto sebevražednýmu počínání.
Samostatný myšlení už je v podstatě zločin. Kdo bude někomu říkat, že něco nemá dělat jen proto, že to dělaji ostatní, a že by měl trochu přemejšlet, bude označenej za dezinformátora či teroristu a zavřenej až zčerná. Nebo spíš  zfialoví , pokud jde o ČR. Kdo patřičně zfialoví, toho zřejmě pustí jako uvědomělýho, převychovanýho občana. (A když v tej base bude pravidelně dostávat pořádný dávky převychovávací mRNA, tak to by bylo, aby z toho nezfialověl. Otázka je jen, jestli stihne zfialovět dřív než mu zreznou žíly a předčasně expiruje.)
Možná byste tuhle starou otázku mohli na lidech otestovat – zeptat se jich, “Hele, když ti někdo řekne, abys skákal z okna, budeš to dělat?” Abysme věděli, kam jsme se za těch 30 let dostali. A když řekne, že ne, tak mu nenápadně podstrčit další otázku, “A když ti někdo řekne, aby sis do těla nechal píchnout nějakou podezřelou experimentální látku, budeš to dělat?” Případně “A když ti někdo řekne, že máš vášnivě podporovat nacistickej režim, budeš to dělat?” Pak bude možná docela zajímavý pozorovat, jestli ta druhá odpověď bude konzistentní s tou první, nebo jestli se místo tý druhý odpovědi dočkáte spíš nějakýho psychotickýho záchvatu.

The post Když budou ostatní skákat z okna, tak ty taky? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden