Od zubaře k právníkovi. A pak pro polévku do chudobince
RSS

Od zubaře k právníkovi. A pak pro polévku do chudobince



ŠTĚPÁN CHÁB
Jak se bránit proti zvůli? Soudem přece. Zajít k právníkovi a nechat se zastupovat. A kolik stojí v ČR spravedlnost? Minimum jsou dva tisíce za hodinu. Spor třeba s realitní kanceláří, s podnájemníkem, se státem? To jsou desítky hodin práce advokáta. Je možné, aby taková spravedlnost byla pro každého? Všichni jsme si rovní? Nebo je v ČR spravedlnost jen pro bohaté? Stejně jako se stala zubařská péče kratochvíli vrchních deseti tisíc?


Majitel webhostingové služby Wedos Josef Grill se podělil se svými zkušenosti stran českého státu. Napsal, že stát vyvlastnil pozemek, kde chtěl Wedos vystavět třetí datové centrum. Stát se k firmě choval s patřičnou arogancí, vyvlastnění proběhlo hluboko pod cenou pozemku, kdy okolní parcely stojí až dva tisíce za metr čtvereční, firemní pozemek byl státem ukraden s vyrovnáním 25 korun za metr čtvereční. Dokonce za méně, než za kolik firma pozemek v roce 2008 koupila. Stát s firmou nekomunikoval, nebo jí dával šibeniční termíny, zachoval se tak, že Josef Grill ztratil o České republice veškeré iluze a na to konto oznámil, že začíná jednat o kompletním přesunu firmy do zahraničí. Protože česká realita je nečitelná, nepředvídatelná a normalizační, dodávám.


Což, jak usuzuje Josef Grill, se v západní Evropě stát nemůže. Tam je legislativní i daňová jistota pro firmy pevnou součástí tamní stability. U nás? My se za našeho premiéra už nemusíme stydět, ti finančně zdatnější plánují prostě zmizet za kopečky a rovnou na něj zapomenout. Takhle se buduje úspěšná značka jménem Česká republika. Vyhánějí se odtud úspěšné firmy a lákají se sem mamutí korporace, které se mohou kdykoliv přesunout do jiného státu, na jiný světadíl. A přesunou se, až to tady po současném enormním zadlužování začne přebírat do svých ekonomických pařátů Čína.

Josef Grill označil chování státu za krádež, soudy, znalecké posudky a právní služby už jej přišly na stovky tisíc. Jen proto, že stát chtěl a ukázal svou zvůli, kdy může vlastně cokoliv. „Chápu, že státní kasa je děravá a prázdná, ale pokud stát bude okrádat své občany a firmy, tak směřuje k zániku,“ napsal k tomu Josef Grill.






A následně varoval – může se to stát i s domem, kde bydlíte. Prostě stát oznámí, že jste bývalým majitelem domu, ač se v něm narodila už vaše babička, zaplatí vám všimné, za které si nezaplatíte ani měsíc na ubytovně a nazdar. Právní jednosměrka. Strana vláda jedno jsou a vždy má pravdu. „Za dům nějaký (doslova) pochybný znalec řekne částku 50x menší a my s tím nic neuděláme. Přijde vám to neuvěřitelné? Dům nebo pozemek. Je to zcela totožná věc z hlediska zákona,“ poznamenal na serveru Wedosu.







Josef Grill má na to se bránit (a doufejme, že uspěje a zlovůli státu roznese na kopytech, protože tím dá státu řízeném vládou Petra Fialy citelně přes nenasytné pařáty). Jenže co až si stát přišlápne na někoho bez statisícových rezerv? Prostě v poklidu sbalíte, co vás stát sbalit doma dovolí, a půjdete na ubytovnu? Princip takové právní prasárny zažil Josef Grill. Pozemek je v očích zákona stejný jako nemovitost. Prostě kus země, která někomu patří a měla by, hezky po gottwaldovsku, patřit státu.





Je normální, že spravedlnost je jen pro bohaté? No, jak se to vezme. Josef Grill vybudoval velmi úspěšnou firmu, která působí na pěti kontinentech. Přesto se ke spravedlnosti neproplatil. Asi špatné kontakty. Špatné známosti. Žijeme v krásné zemi, ale budujeme si tady toxické prostředí, v kterém se nebude dát žít. A bude to jako v knize Atlasova vzpoura Ayn Randové (kapitalistova bible 20. století), v které zmizí všichni ti bohatí, kterým levicové úderky věčně vyčítají jejich peníze, ale nevidí jejich práci, která drží společnost nad vodou. My se chováme podobně. Nakonec nám tu zůstanou jen montovny pro nuzný výdělek a neziskovky, abychom k tomu pásu chodili dost progresivně namotivovaní. Šikana státu už je na stole. Spravedlnosti už se tady nedovolají ani bohatí. No, dohráli jsme.






Štěpán Cháb, Krajské listy



The post Od zubaře k právníkovi. A pak pro polévku do chudobince first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden