Alergie na maso se rychle šíří: Skutečně za ni může jen klíště?
RSS

Alergie na maso se rychle šíří: Skutečně za ni může jen klíště?


Nedávno jste si zde mohli přečíst o přibývajícím počtu případů alergií na maso, které jsou zaznamenány v USA. Postižení měli tuto alergii získat po kousnutí klíštětem, přičemž v poslední době případů těchto alergií velmi rychle přibývá.
Je samozřejmě jen otázkou času, než se – podobně jako v 80. letech borelióza – rozšíří do celého světa. Ale jde skutečně o alergii, kterou způsobuje kousnutí klíštěte?
Zdá se, že ne, za ohromným nárůstem těchto alergií (jakou „náhodou“ právě v době, kdy dochází k likvidaci chovů ve jménu klimatu) mohou stát i další příčiny…
Klíště není jediným zdrojem alfa-gal, cukru spojeného se syndromem alfa-gal, také známým jako alergie na červené maso. Několik ingrediencí používaných k výrobě potravin, produktů osobní péče, lékařských zařízení a léků – včetně vakcín – také obsahuje alfa gal.
V nedávných zprávách o rychlém šíření Alpha Gal syndromu (AGS), alergie na červené maso, byl obviňován určitý druh klíštěte. Je to proto, že sliny klíštěte obsahují stopy cukru alfa-gal, dráždivého pro člověka, o kterém se mnozí výzkumníci a lékaři domnívají, že spouští nebezpečné alergické reakce, které jsou charakteristickým znakem AGS.
Ale není to zdaleka jen klíště…
Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poskytuje informativní, ale nevyčerpávající seznam složek vakcíny, které obsahují alfa-gal, jehož chemický název je galaktóza-alfa-1,3-galaktóza.
Seznam CDC zahrnuje hovězí sérový albumin, protein pocházející z hovězí krve, želatinu, která se vyrábí z kostí a pojivové tkáně krav a prasat, stearát hořečnatý, který se nachází v mnoha živočišných zdrojích včetně červeného masa, a glycerin, který se nachází u obou zvířat. stejně jako z rostlin.
Tyto látky, nazývané pomocné látky, se přidávají do mnoha typů lékových formulací, aby chránily účinnější složky před chemickou a environmentální degradací.
Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) klasifikuje glycerin, stearát a želatinu jako „obecně uznávané jako bezpečné“ (GRAS), ale toto označení se vztahuje pouze na potraviny, nikoli na injekčně podávané látky.
Sérový albumin, nejhojnější protein v krvi savců, není na seznamu GRAS, ale je přijímán konzumací hovězího masa a mléčných výrobků. Albumin se také používá v mnoha lécích a ve výrobcích pro krásu a osobní péči.
Bovinní sérový albumin je sám o sobě alergickým dráždidlem, které spolu s dalšími mléčnými bílkovinami může u citlivých jedinců způsobit alergii na bílkovinu kravského mléka. To není totéž jako intolerance laktózy, která vzniká v důsledku neschopnosti štěpit mléčný cukr.
Seznam pomocných látek ve vakcínách od Johnse Hopkinse je zajímavý kvůli velkému počtu a chemické rozmanitosti aditiv nacházejících se ve vakcínách.
Pokud se zaměříte pouze na čtyři složky, o kterých CDC říká, že mohou obsahovat Alpha-Gal, zjistíte, že 11 vakcín používá hovězí nebo telecí sérum, tři obsahují glycerin, tři obsahují stearát a devět obsahuje jako složku želatinu.
Stearát i glycerin jsou uvedeny ve dvou vakcínách. Dalších 22 vakcín obsahuje různé hovězí extrakty.
Mohly by tedy být vakcíny kromě kousnutí klíštětem také zdrojem expozice alfa-gal vedoucí k senzibilizaci a ve vzácných případech k symptomatickému AGS?
To závisí na tom, zda je alfa-gal skutečně přítomen v jedné nebo více ze čtyř výše uvedených složek vakcíny.
Obsahují složky vakcíny alfa gal nebo ne?
Ze zmíněných složek by byl hlavním podezřelým hovězí sérový albumin, protože je přítomen v mnoha vakcínách, je nezávisle zapojen do alergických reakcí, protože mnoho příbuzných savčích proteinů se snadno váže na alfa-gal.
Alfa-gal se však přirozeně neváže na albumin, takže jakýkoli alfa-gal přítomný v doplňcích obsahujících albumin musí být nečistotou pocházející z výrobního procesu proteinu.
To je však nepravděpodobné vzhledem ke způsobu tvorby albuminu. Chromatografie, metoda, která účinně odděluje proteiny od malých molekul, jako je alfa-gal, se téměř vždy používá při výrobě potravin a zejména léčiv.
A co další podezřelé přísady?
Jak již bylo zmíněno, CDC varuje, že želatina, další zajímavá složka vakcíny, může obsahovat alfa-gal. Webová stránka AGS tuto obavu podporuje.
Podle Johns Hopkins Institute for Vaccine Safety devět vakcín obsahuje želatinu v množství až 15 mg na dávku. Patří mezi ně vakcíny proti vzteklině, chřipce a spalničkám/příušnicím/zarděnkám.
Zda produkt obsahuje alfa-gal závisí na tom, jak byla želatina získána. Alfa-gal nebyl nalezen v rybí želatině, ale jeho přítomnost v hovězí želatině je dobře známá.
Studie z roku 2021 popsala případy těžké anafylaxe u lidí, kteří dostali vakcíny obsahující želatinu. Autoři poznamenali:
„Vakcíny obsahující želatinu by měly být podávány pacientům s AGS opatrně nebo by se jim měli vyhnout, protože mají vysoký potenciál aktivovat bazofily, což naznačuje riziko anafylaxe.“
V živých systémech je glycerol (také nazývaný glycerin) nosnou molekulou, která pomáhá transportovat tuky a cukry v těle. Alfa-gal může být vedlejším produktem výroby glycerinu.
Na rozdíl od možného spojení mezi želatinou a alfa-galem jsou však nenavázané alfa-gal a glycerin chemicky dostatečně podobné, takže by se nějaký alfa-gal mohl vplížit do konečného produktu jako nečistota.
Cukr blízce příbuzný alfa-galu se váže na glycerol, ale zdá se, že je to jedinečné pro rostliny.
Není známo, zda tento cukr může také způsobit alergické reakce. Pokud je to však tento případ, glycerin získaný z rostlin by mohl představovat větší riziko pro jedince s citlivostí na alfa-gal než podobné produkty získané z krav.
Stearát hořečnatý je odvozen od kyseliny stearové a používá se v různých lécích, potravinách a výrobcích osobní péče. Přestože se kyselina stearová kombinuje s mnoha dalšími chemikáliemi, nezdá se, že by se slučovala s cukrem.
Obavy ze stearanu hořečnatého jako možného zdroje AGS se proto omezují na situace, kdy je alfa-gal procesní kontaminant. Vzhledem k chemické povaze obou molekul a způsobu výroby stearanu hořečnatého je to však prakticky nemožné.
Tabulka 1 shrnuje tato zjištění.



Složka vakcíny vzbuzující obavy, podle CDC

Zdroj: Savci nebo rostliny?
Startuje alfa-gal nativně?
počet vakcín


želatina
savců
Ano
9


stearát
oba
Ne
3


protein
savců
Ne
11


glycerol
oba
možná
3


hovězí extrakt
savců
pravděpodobně
22


Tabulka 1. Složky vakcíny spojené s expozicí Alpha-Gal, jejich zdroje, povaha spojení a počet vakcín obsahujících složku Všimněte si, že „extrakt z hovězího masa“ je chemicky nedefinovaný produkt, který podle FDA může obsahovat libovolný počet podezřelých složek:

„Zvířecí produkty používané při výrobě vakcín mohou obsahovat aminokyseliny, glycerin, detergenty, želatinu, enzymy a krev.
Kravské mléko je zdrojem aminokyselin a cukrů, jako je galaktóza. Deriváty kravského loje používané při výrobě vakcín obsahují glycerol.
Želatina a některé aminokyseliny pocházejí z kravských kostí. Kravský kosterní sval se používá k výrobě vývarů používaných v určitých komplexních médiích.“

Hovězí extrakt se nachází ve všech čtyřech složkách – albuminu, stearátu, želatině a glycerinu – které podle CDC obsahují alfa-gal.
Možná vůbec ne alfa-gal, ale podobné cukry
Protože tolik lidí nosí protilátky proti alfa-gal, ale tak málo jich onemocní, je souvislost mezi senzitivitou na alfa-gal (na základě pozitivního testu na protilátky) a symptomatickou alergií přinejmenším záhadná.
Ale co když expozice alfa-gal není ani nutná, aby tyto protilátky existovaly?
Mnoho cukrů spouští alergickou reakci, ale někdy tělo zamění původní zdroj expozice za něco jiného, ​​s čím se později setká.
Cukry jednoho typu, které vyvolávají odezvu na cukry jiného typu, se nazývají „zkříženě reaktivní sacharidové determinanty.“ Reaktivita na alfa-gal, měřená protilátkami proti této dráždivé látce, by proto mohla vzniknout při expozici chemicky podobnému cukru.
Studie z roku 2017 publikovaná v Journal of Allergy and Clinical Immunology zjistila, že:

„Zkříženě reaktivní sacharidové determinanty (CCD) v rostlinách a hmyzích jedech jsou častou příčinou irelevantních pozitivních výsledků testů v diagnostice alergií in vitro.
Pozorovali jsme, že některá CCD-pozitivní séra vykazují nespecifickou vazbu IgE dokonce i s rekombinantními alergeny bez CCD pomocí platformy Phadia ImmunoCAP.“

Jinými slovy, alergická reakce na určité cukry by mohla mít za následek pozitivní testy lidí na protilátky proti úplně jiným cukrům. Tato studie zjistila, že i celulóza, hlavní strukturální složka dřeva, papíru a mnoha druhů zeleniny na bázi cukru – a „vláknina“ v mnoha zdravých potravinách – může vyvolat falešně pozitivní test na alergii.
Shrnutí:

Významná část populace USA nese protilátky proti alfa-gal, ale pouze u malé části se rozvine AGS.
Pozitivní test na alfa-gal protilátky nemusí vždy znamenat, že osoba byla vystavena alfa-gal.
Prevalence alfa-gal protilátek v populaci USA (téměř jedna třetina) činí nepravděpodobným, že by klíště bylo jedinou příčinou senzibilizace.
Vakcíny mohou být důležitým zdrojem počáteční expozice alfa-gal, senzibilizace a možná i konverze asymptomatického AGS na dospělého.

Tolik zprávy z USA, kde je nyní téma rostoucího počtu alergií na maso velmi diskutovaným. Pokud však  alergie na maso nepochází pouze od dotyčného klíštěte, pak je otázka, zda se nové případy neobjevují i jinde.
Vždyť výše uvedená léčiva, vakcíny a další možné původce těchto alergií se distribuují po celém světě, včetně Evropy…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Alergie na maso se rychle šíří: Skutečně za ni může jen klíště? se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden