Glosa MM: Copak, copak se to děje?
RSS

Glosa MM: Copak, copak se to děje?


MIROSLAV MACEK
Česko skončí podle nové makroekonomické prognózy Ministerstva financí v celoroční recesi. Resort letos očekává pokles ekonomiky o 0,2 %. V příštím roce se má HDP vrátit k růstu, a to o 2,3 %. Odhad celoroční inflace ministerstvo ponechalo na 10,9 %.
Ministr vnitra Rakušan prohlásil, že STAN vnímá obtížnou situaci lidí, proto odmítl, aby klesaly platy státních zaměstnanců. On si vůbec neuvědomuje, že na ty platy státních zaměstnanců včetně jeho musí nejprve vydělat soukromý sektor, který ovšem musí platit též své zaměstnance?
Čerstvá zpráva největší japonské investiční banky Nomura varuje, že Česku hrozí, že se během nadcházejícího roku dostane do závažné měnové krize. V této situaci by podle banky došlo k dramatickému znehodnocení české koruny. Pravděpodobnost takového vývoje situace je nejvyšší za uplynulých více než dvacet let.
Doufejme jen, že se experti Nomury mýlí, i když na naplnění jejich prognózy současná vláda silně pracuje.
Markéta Šichtařová:
Deficit veřejných financí není nemocí ekonomiky, ale jen příznakem nemoci. Stejně jako inflace je jen příznakem nemoci. Tou skutečnou nemocí je rostoucí moc státu, rostoucí podíl veřejných výdajů na HDP. To je ten pravý problém, který se jenom jako vedlejší efekt projevuje v tom, že vzniká schodek veřejných financí a také vzniká inflace. Když ale vybereme ještě víc peněz do státního rozpočtu, abychom rozpočet vyrovnali, znamená to, že přerozdělíme ještě větší díl hodnot. Ještě víc uzmeme soukromému sektoru a ještě víc nahrneme do státního sektoru. Nemoc nezmizí, jenom potlačíme jeden její příznak.
Inflace byla obrovská, ale naděje je v tom, že klesá. Ekonomika začíná růst a lepší jsou i daňové příjmy státního rozpočtu. Tato svá tvrzení vyšperkoval ministr Vít Rakušan slovy, že STAN vnímá obtížnou situaci lidí, proto odmítl, aby klesaly platy státních zaměstnanců. Vůbec nemluví o soukromém sektoru, jako by si ani neuvědomoval, že existuje a ministra živí, protože nebýt soukromého sektoru, nebylo by daní a nebylo by peněz na výplatu ministra.
Slova k zapamatování:
Americký prezident Joe Biden pravděpodobně vyhraje budoucí volby hlavy státu, domnívá se německý kancléř Olaf Scholz.
Zajímavý postřeh:
V případě příměří mezi Ruskem a Ukrajinou, o kterém se na Západě mluví čím dál tím častěji, by muselo být na Ukrajině zrušeno stanné právo, což znamená, že by se konaly parlamentní a prezidentské volby, které by s vysokou pravděpodobností Zelenského smetly.
Titulek Eurozpráv k článku Libora Nováka:
Ztráty na Ukrajině stoupají do půl milionu, tvrdí americké úřady. Většinou jde o ruské vojáky.
Americké společnosti více než zdvojnásobily nákupy ruských hnojiv z 262 milionů dolarů na 596 milionů dolarů, zatímco indické společnosti zvýšily nákupy devítinásobně, ze 78 milionů na 708 milionů dolarů.
Copak, copak se to děje? Už i váleční nadšenci na novinky.cz začínají obracet? Kupodivu však vůbec nelitují těch mrtvých mladých kluků, jako by šlo jen a jedině o zájmy, moc a prachy…(samozřejmě, že o nic jiného nejde).
Zhruba dva měsíce po začátku ukrajinské protiofenzivy prosakují do amerických médií špatné zprávy z bojiště i od zpravodajských služeb. Stanice ABC News přinesla svědectví o vyřazení celých jednotek po ztrátě až 85 % vojáků a masivní destrukci západní techniky. Deník Washington Post (WP) zase od svých zdrojů v americké rozvědce vyslechl, že v klíčový úspěch ofenzivy už administrativa nevěří.

MACEK Miroslav

The post Glosa MM: Copak, copak se to děje? first appeared on .


Nejčtenější za týden