Jan Hnízdil: Omluva A. Netrebko a vláda národní nenávisti
RSS

Jan Hnízdil: Omluva A. Netrebko a vláda národní nenávisti


„Panuje jednoznačná jednota, že ruská operní pěvkyně Anna Netrebko by vzhledem ke své historii neměla během války v Praze vystupovat,“ uvedl po pondělním jednání pražských politických špiček náměstek primátora Jiří Pospíšil. (Seznam zprávy, 14. 8. 2023)









„Cizinecká policie ve čtvrtek podvečer na pražském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka na nadcházející turnaj WTA v areálu pražské Sparty na Stromovce….Vláda v červnu, v reakci na trvající invazi na Ukrajinu, schválila zákaz účasti ruských sportovců a týmů v soutěžích a utkáních na českém území.“ (Novinky.cz, 28. 7. 2023)



Se zrušením vystoupení A. Netrebko v Praze a zákazem účasti ruských sportovců v soutěžích a utkáních na českém území nesouhlasím. Je to akt politické zvůle, nikoliv projev vůle občanů. Tuto vládu plně podporují jen 2 % občanů. Tato vláda šíří nenávist a válečnou propagandu, uplatňuje zvrácený princip kolektivní viny. Tato vláda podněcuje silné emoce. Po šíření strachu z viru šíří nenávist vůči Rusům. Je to vláda strachu a nenávisti. Zahrávat si s negativními emocemi je vysoce nebezpečné. Snadno se mohou obrátit proti těm, kteří je šíří. Fanatickou propagandu války na Ukrajině může vystřídat nenávist k Ukrajincům. Obojí je cesta do pekel. Proti vládou šířené válečné propagandě, nenávisti a uplatňování principu kolektivní viny protestuji. Paní Anně Netrebko, ruským sportovcům a občanům se alespoň tímto způsobem omlouvám.



„Když zavírali Židy, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl Žid. Když zavírali komunisty, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl komunista. Když zavírali sociální demokraty, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl sociální demokrat. Když zavírali katolíky, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl katolík, a když zavírali liberály, neprotestoval jsem, protože jsem nebyl liberál. (Když uráželi, ponižovali a diskriminovali Rusy, neprotestoval jsem, protože nejsem Rus – dodávám.) A když si přišli pro mě, nezbyl už nikdo, kdo by proti tomu protestoval.“



Martin Niemoller, odpůrce nacizmu a evangelický teolog, (1892-1984), zatčený v roce 1937



Jan Hnízdil
Článek Jan Hnízdil: Omluva A. Netrebko a vláda národní nenávisti se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden