Hezké divadlo, možná nás čekají reprízy s jiným obsazením
RSS

Hezké divadlo, možná nás čekají reprízy s jiným obsazením



JANA ZWYRTEK HAMPLOVÁ
Tzv. kauza “náhodná schůzka v bouři” skutečně nemusela být náhodná, ale všechno nasvědčuje tomu, že to patrně byla dobře zrežírovaná story, která měla a má cíleně odpoutat pozornost od vážných témat doby; pod vládou začínají praskat židle, Václavák za její demisi je na spadnutí a lidi mají Fialy a spol. prostě po krk. A jak jsem k tomu sehranému divadlu došla? Přemýšlejme…
1. Nikdo snad nemůže věřit tomu, že pánové Blažek a Nejedlý se ocitli na jednom místě a u jednoho stolu náhodou ve stylu “poručíme větru dešti”. 2. Nebývá běžné, že ke stolu si k sobě sedají lidé, kteří spolu sedět nechtějí – pokud to není cela. 3. I kdyby se to stalo, patrně by spolu nevydrželi několik hodin tak, že všimnout by si jich musel i kuchař. 4. Někdo dal, jistě čirou náhodou, echo médiím, aby schůzka opravdu neunikla nikomu v této zemi. 5. Pan Nejedlý jistě není nemocen nějakou nakažlivou chorobou, že by s ním byl zakázán styk, aby kolem toho bylo takové haló. Zvláště když se nutně musejí s ministrem znát. 6. Divadlo s výrokem premiéra Fialy o možném odstoupení Blažka, kdyby nešlo o onu bouřku, bylo z úst premiéra, který je díky Blažkovi premiérem, opravdu už hodně naivní. Tedy že by tomu někdo věřil. 7. Korunu tomu dalo probuzení Milionu chvilek, které přispěchaly vládě v tomto divadelním představení “Schůzka v bouři” na pomoc – dokonce už ani pro ně totiž není téma odstoupení ministra Blažka důstojné, protože je v dnešní době krachující ekonomiky, nedostatku lékařů a léků a dalších vážných problémů zcela marginální. Jde jen o to, zda jsou “chvilky” samy tak naivní, nebo to jejich zmrtvýchstání je na “objednávku”. 8. A opravdu by po čertech chytrý politický profík Blažek udělal všem na očích takovou amatérskou chybu? Kdyby ji udělat všem na očích udělat nechtěl?
Zkrátka “Blažek a setkání v dešti” dnes opravdu není téma, přestože on sám se onou legrační omluvou, která zase není hodna jeho formátu zákulisního hráče, ze sebe sám to téma snažil udělat. Musí být už hodně zoufalí, když se z hráčů stávají herci…
Téma je dnes jediné – okamžitá DEMISE této vlády. Snahy uhnout tématicky jinam ale budou asi ještě v podobných reprízách pokračovat, protože vláda ví, že jí zvoní hrana.
Jednou z těchto snah byla ona bouřka, v níž si dva známí herci, tedy hráči, sedli náhodou na “pódium”, kde je všichni vidí, setrvali tam tak dlooouho, aby k tomu náhodou někdo stihl povolal novináře, premiér pak velkoryse této náhodě uvěřil, aby Blažek mohl zůstat ve funkci, aby se ale hned mohly probudit “chvilky” a začít dělat rotyku… A titulní zprávy o ničem, které zdánlivě vypadají o něčem, jsou zajištěny.
Ale kdo už tomu věří…
Občané chtějí zkrátka demisi celé této tragické vlády, chtějí penicilín, důstojné životy a řadu dalších věcí… A kdo s kým chodí v bouři ve veřejné restauraci na kafe je jim z duše jedno. Pan Blažek tentokrát přecenil svůj význam pro tuto zemi. Ale představení to bylo hezké – a ta jeho omluva vstoupí patrně do novodobých dějin.
16. září 2023 – 14.00 – Václavské náměstí.
Zde bude nikoli náhodné setkání.
Ať bude slunce, déšť, bouře… Budeme tam…
Není totiž čas ztrácet čas.
 
FB

The post Hezké divadlo, možná nás čekají reprízy s jiným obsazením first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden