Kdo a proč zabil Prigožina?
RSS

Kdo a proč zabil Prigožina?




MICHAEL SVATOŠ




1)  23. srpna večer Putin v mimořádně skvělé náladě předával na oslavě vítězství nad nacisty v Kurské bitvě v památníku bitvy tituly Hrdinů Ruska slavné osádce tanku Aljoša! ( O tanku Aljoša Podrobně v MAP 1739 .) Shromáždění to bylo velkolepé, a nad smrtí hrdiny Ruska Prigožina na něm nikdo nelkal!  Prohlédněte si toto video  a lépe pochopíte následující analýzu!  Putin se do Kremlu vrátil až ve 22.45 SEČ , a zatím pád letadla nijak nekomentoval.






2)  Prigožin, Utkin-Wágner a další hlavní velitelé “kuchařů”  přiletěli včera ráno do Petrohradu letadlem z Afriky , kde Prigožin slavnostně 21. srpna vyhlásil tažení za osvobození Afričanů, a slíbil jim blahobyt. ( O vyhlášení tažení podrobně v MAP 1762. ) Odpoledne potom letadlem zamířili do Moskvy na svůj poslední let.
3)  Ve stejnou dobu, kdy byl Prigožin v Africe, tam přiletěl i generál Yunus Bek Jevkurov, ( video z jednání ), a ten jednal s libyjským proruským  maršálem Haftarem , který ovládá půlku Libye, a je podporován vládci Egypta a Alžírska! Generál Bek Jevkurov je Putinův oblíbenec. Gosudar nad ním drží ochrannou ruku a pověřuje jej delikátními úkoly! V Libyi Bek Jevkurov projednával další podrobnosti ruského tažení do nitra Afriky a podporu Haftarovým silám.
4)  Generál Bek Jevkurov  je Hrdina Ruska a původem Inguš, absolvent elitních vojenských škol, a specialista na zpravodajské a diverzní operace zvláštního charakteru. Proslavil se speciálními tajnými operacemi vojenských komand v Srbsku i na Kavkaze. V roce 2019 jmenoval Putin Bek Jevkurova speciálním 12-tým náměstkem ministra obrany Ruska, který do té doby neexistoval. Bek Jevkurov má od té doby na starosti zvláštní elitní jednotky ruské armády, které zabezpečují  tzv. bezpečnost leteckého provozu na území Ruska ! A které vyšetřují letecké nehody! Podřízení Bek Jevkurova tak mají přístup ke každému letadlu a na každé letiště, a jejich příslušníci nepodléhají kontrolám běžných ostrah těchto objektů!

5)  Generál Bek Jevkurov vedl v noci 24. června v Rostovu na Donem zdánlivě nezáživný rozhovor s Prigožinem, který na tamní velitelství ruské armády vtrhnul i se svými vzbouřenci, a dožadovali se vydání Šojgu a Gerasimova. (Foto z rozhovoru – z leva Bek Jevkurov, Prigožin, Gerasimovův náměstek Aleksejev.) Impulsivní Prigožin si zřejmě neuvědomil, že hovoří s mazaným ruským zpravodajcem, náměstkem ministra obrany, který sice nikdy nevelel žádné větší jednotce, ale přesto se stal na základě zvláštního Putinova dekretu náměstkem. Samotná přítomnost  Bek Jevkurova  24. června na velitelství odkud se řídí válka na Donbase je zvláštní – je specialista na delikátní úkoly a oblíbenec Putina. V tomto rozhovoru, ( text v ruštině ), zachyceném v noci 24. srpna Bek Jevkurov z Prigožina vymámil všechna potřebná přiznání, proto aby byl souzen za velezradu. Přesto Putin nezasáhl a Prigožina nezavřel!? Proč, když Jevkurov má pod sebou jak bezpečnost leteckého provozu, tak vyšetřování leteckých nehod – vojenských, státních a zvláštního zřetele!
6)  Prigožin a Wágner-Utkin jsou v Africe populární. Nebylo třeba Afričany zbavovat nadšení pro vůdce Wágner group ruským soudem nad zrádci! Wágner i Prigožin tak splnili svůj poslední úkol – vyhlásili ruské tažení na osvobození Afričanů. Povedou ho jiní. Ostatně generál Bek Jevkurov nepřiletěl do Libye náhodou. Jsou v ní pod vlajkou Wágner group cvičeni tisíce afrických rebelů. A  podle CIA vyrábí Egypt pro Rusko tajně obrovské množství zbraní, raket a nábojů . CIA ovšem špatně pochopila, kam budou tyto zbraně i náboje dodávány! Ne do Ruska, ale přes Libyi proruským africkým pučistům a rebelským jednotkám vycvičeným Wagner Group. První tyto dodávky už byly uskutečněny –  podrobně v MAP 1753 ! Smrt Prigožina může znamenat obrat Ruska ke skrytějším – na první pohled více africkým způsobům vojenských operací. Když byl americký ministr zahraničí Blinken v Egyptě a rozmlouval prezidentu as-Sísí dodávky zbraní Rusku, a spolupráci s ním, ihned po ukončení jeho návštěvy  odletěl egyptský ministr zahraničí Sameh Shoukry podat hlášení  do Ruska, vyřídit údajný tajný Blinkenův vzkaz Putinovi, a připravit memoranda o prohloubení egyptsko-ruské aliance! Na fotografii dole si povšimněte uspořádání politiků Putin – po levé ruce as-Sísí, po pravé ruce  kapitán Ibrahim Traoré  – vůdce pučistů v Burkině Faso! Egypt po jednání v Petrohradě dodal ruské zbraně a munici vyrobené tajně v Egyptě pučistům v Nigeru, Mali i Burkině Faso – jde o stovky obrněných vozidel, houfnic a stovky tisíc nábojů!  A kapitán Traoré vyhlásil , že už naverboval 90 000 vojáků, a že armáda Burkiny Faso už nebude mít jeden samopal na 4 vojáky jako tomu bylo za Francouzů, ale pořádnou výzbroj, a že nepotřebuje cizí vojáky a žoldáky, ale zbraně! A že s nimi islamistické teroristy vyhladí!!! V Africe tak zřejmě nastává nová subtilnější forma ruské podpory. Místo mediální hvězdy Prigožina, tichá zpravodajská práce. Místo Wágner group bude africké osvobozenecké rebely cvičit Egypt,  ostatně už tak činí!! !

7)   Prigožin vyrostl v Petrohradu a po revoluci tam začal podnikat . Jeho hlavní byznys – dodávky potravin armádě se nápadně shodují s nástupem Putina do rozhodujících státních funkcí. Podle výpočtů Rusko protočilo od konce 90 let do začátku války na Ukrajině přes Prigožinovy účty jen za armádní a veřejné dodávky 858 miliard rublů, při průměrném kurzu 1 USD = 50 RUB. To je 342 miliard korun, hodnota výstavby dvou bloků jaderné elektrárny! Tato astronomická suma protočená přes Prigožinovy účty nezahrnuje platby za činnost Wágner Group a výsledky soukromého podnikání Prigožina! Bez naprosté důvěry Putina v Prigožina by to nebylo možné! Jen od května 2022 do května 2023 dostal od Ruska Prigožin další platby ve výši 186 miliard rublů, za dodávky stravy ruské armádě, a na výplaty Wágner Group! Při průměrném kurzu 75 rublů za dolar to je 2.5 miliardy dolarů – 50 miliard korun! Prigožin toho určitě věděl tolik o Putinovi, že nesměl přežít, ani mluvit!
8)  Jak vyplývá z řady našich předchozích analýz – Prigožin naverboval vězně, když Putin ještě nemohl bez protestů Rusů vyhlásit mobilizaci. Bez Prigožinových kuchařů by ukrajinská pozemní podzimní ofenzíva v roce 2022 mohla prorazit linii fronty v důležitější oblasti než jen jihovýchodně od Charkova. Prigožin obětoval vězně v Bachmutské bitvě za velké ruské vítězství. Prigožin svou vzpourou umožnil Putinovi změnit zákon a umožnit službu v ruské armádě soudně trestaným osobám. Po vzpouře se většina přeživších vězňů raději dobrovolně stala Gosudarovými vojáky, než aby byla souzena za účast na vzpouře. Zbytek – elita GRU byla poslána do Běloruska strašit Poláky a Litevce, a kyjevskou soldatesku, že je přepadne! Nakonec ještě Prigožin slíbil osvobození a blahobyt národům Afriky. Tím byl jeho potenciál vyčerpán a generál Bek Jevkurov, který se okolo něj motal jako anděl smrti, jeho smrt určitě brzy dobře vyšetří!! Možná se z Prigožina stane i národní hrdina, který přišel o život rukou kyjevských nacistických teroristů!  V každém případě jeho osud nápadně připomněl osud moravského kondotiéra ve službách Habsburků  Albrechta z Waldštejna .
9)  Putin tak opět dokázal, že je velmistrem složitých strategických partií. Že kdo se mu protiví, stáří se nedožije. A že nezapomíná! 23. června Prigožin zahájil vzpouru. 23. srpna zemřel při pádu letadla! Kdo by podezíral Putina, když mu Prigožin svou smrtí pokazil ceremoniál vyznamenávání posádky hrdinného tanku Aljoša. Ostatně nějakou náhodou nebyla půlka osádky tanku Aljoša ani tankisty, ale vysokými profesionálními rozvědčíky a zpravodajci. Možná jsou tak Putinovy plány ještě složitější, než si dovedeme představit. A nebo je vše náhoda, protože v Rusku letadla padají častěji než v jiných zemích! Kdo ví. V každém případě, Putin s Prigožinem v Africe už nepočítal, a generál Bek Jevkurov je specialista na nejtajnější a delikátní státní operace!

Michael Svatoš



 
The post Kdo a proč zabil Prigožina? first appeared on .


Nejčtenější za týden