Kuráž a doba Dona P.
RSS

Kuráž a doba Dona P.


FRANTIŠEK KAŠPÁREK
Ať už má či nemá Pavel Blažek na svědomí cokoliv – ale asi se mu neříká Don Pablo bezdůvodně – jedno se mu upřít nedá: Má kuráž.

Spolek Milion chvilek pro demokracii uspořádal u Úřadu vlády akci s názvem Poslední kapka Pavla Blažka. Poslední kapka spočívala v tom, že Blažek seděl při dešti v restauraci u jednoho stolu s bývalým neplaceným poradcem prezidenta Zemana Martinem Nejedlým.
Ovšem této „kapce“ předcházela pořádná „kroupa“ hned po volbách. Tehdy také proběhlo setkání Blažek – Nejedlý. Mocný muž ODS se sešel s poradcem prezidenta, neboť potřeboval, aby Nejedlý přesvědčil prezidenta ohledně jmenování osob do ministerských křesel, které Zeman zrovna nemusel.
Milion chvilek by jistě tenkrát nikam nenabíhal i kdyby o tom věděl. Vyšší dobro chtělo své. Totéž opory společnosti z řad piráctva a dalších. Zvláště Pirátům bylo ouzko, když si s nimi jejich přátelé od Starostů utřeli boty a vidina křesel, jak v parlamentu, tak ve vládě, se mohla stát jen iluzí. Místo aby si fotku Dona Pabla vyvěsili v kajutě, jdou mu po krku. Nevděk světem vládne.
Blažek na středeční (23.8.) akci nejspravedlivějších ze spravedlivých dorazil osobně a chtěl promluvit . Chvilkaři to svorně odmítli jako jeden muž a žena.
Nebo naopak, abych byl korektní. Demokracie to jo, hnalo se jim možná hlavou, ale „vocaď pocaď“. Co kdyby z nich Blažek udělal hlupáky.
Jenomže i Pavla Blažka semlela naše doba. Za posezení se zakázaným člověkem se pokorně omluvil, přiznal zdravou dávku pomýlenosti a vyhlásil svoji věrnost západním hodnotám. Bylo to zklamání. To by skutečný Don (Carleone) nikdy neudělal.
Je tu přece jen jeden rozdíl. Zlí dezoláti by ho jistě mluvit nechali. Ostatně dezoláti zvali na demonstrace vládní představitele, aby obhájili kroky vlády. Ti však nedorazili.
Co kdyby z nich udělali…
The post Kuráž a doba Dona P. first appeared on .


Nejčtenější za týden