Prigožinova záhada
RSS

Prigožinova záhada



COM/HSP
Podle mého názoru to nebyl Putin;  GRU měla prostředky i motiv, píše Stephen Bryen pro  Asia Times.

Na snímku portrét šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenija Prigožina
Jevgenij Prigožin, vůdce ruské žoldnéřské armády skupiny Wagner, zemřel 23. srpna v troskách jednoho ze svých soukromých letadel. (V některých prvních zprávách se objevily spekulace, že Prigožin nemusel být na palubě.)
Mám také silné podezření, že letadlo bylo sestřeleno a nepadlo v důsledku bomby propašované na palubě nebo mechanické nehody. Ale bez ohledu na to, zda šlo o bombu nebo raketu, nepochybuji o tom, že Embraer sestřelili úmyslným atentátem, a ne nějakou mechanickou poruchou.
Domnívám se, že ruská vojenská zpravodajská služba GRU měla prostředky a motiv jednat s Putinovým předchozím souhlasem nebo bez něj.
Pochybuji, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil velkolepou vraždu svého spojence, který se změnil na vyzyvatel. Hlavním důvodem je, že Putin uzavřel dohodu s Prigožinem a jeho spojencem v Bělorusku Lukašenkem. Tato dohoda chránila Prigožina. Přestože Prigožin bezpochyby porušil podmínky dohody, nemyslím si, že by Putin udělal tak drastický krok zejména kvůli svému dlouholetému přátelství s Prigožinem a kvůli jeho slibům.
Jak jsem řekl během vystoupení na webináři Jewish Policy Center 24. srpna, na záběrech vraku soukromého letadla se zdají být viditelné díry po šrapnelech na zbytcích jednoho křídla. V letadle by se šrapněl z výbuchu nenašel. Získali byste jej z protiletadlových střel.
CIA od mé prezentace tvrdí, že šlo o bombu, nikoli o raketu, přičemž pravděpodobně vychází z toho, co ukazují satelity. Ale zachytit střelu protivzdušné obrany není tak jednoduché.
Letadlo letělo ve výši 28 000 stop a stále stoupalo. Z oblohy 100 mil severozápadně od Moskvy by ho dokázaly sestřelit jen některé rakety země-vzduch, jako například rakety ruského systému BUK, nemluvě o stíhacích letadlech. Pravidelná ruská armáda disponuje systémy protivzdušné obrany v oblasti havárie. Má je i GRU.
Moje spekulace je, že GRU – Hlavní ředitelství Generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace – chtělo od Wagnera převzít kontrolu.  Žoldnéřská skupina, která jménem Kremlu působí v Africe a Sýrii, převzala vedení od pravidelné armády v devítiměsíční bitvě o Bachmut na východě Ukrajiny. Přestože Wagner ztratil mnoho ze svého údajného maximálního počtu 50 000 vojáků, nakonec zahnal zpět větší ukrajinské síly.
Prigožin a Wagner uvedli do rozpaků a podkopali regulérní armádu a Putina krátkou vzpourou a neúspěšným pochodem na Moskvu v červnu. Následně Putin výměnou za to, že Prigožinovi a Wagnerovým dal na výběr, zda se sloučí s armádou, nebo se přesunou do Běloruska, přislíbil, že bude Prigožina chránit.
Oba vyrůstali ve stejné leningradské (nyní opět petrohradské) čtvrti. Dvojice dříve spolupracovala a Prigožin, který byl kdysi roky vězněn jako zloděj, využíval cateringové impérium jako platformu pro soukromou armádu užitečnou pro Putina.
Bývalý americký prezident Bill Clinton poznamenal, že Putin plní své sliby. Pokud slíbil, že bude Prigožina chránit, pravděpodobně se o to také pokusil.
V době havárie letadla byl Putin v Kursku, kde slavil 80. výročí vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem v bitvě během druhé světové války. Byl odvezen zpět do Moskvy a kromě toho druhý den vyjádřil soustrast obětem havárie. Kreml důrazně popřel, že by byl do havárie letadla zapojen.
GRU je mnohem silnější než FSB – Federální bezpečnostní služba, nástupkyně zpravodajské služby/tajné policie KGB. Není jako americká Obranná zpravodajská služba, která má především analytický charakter. GRU je analytická a operativní. Její speciální jednotky jsou velké.
Likvidace Prigožina spolu s jeho číslem dva, Dmitrijem Utkinem, bývalým důstojníkem ruské armády a skutečným zakládajícím vůdcem Wagnera, pomáhá obnovit Putinův image, který byl pošpiněn vzpourou žoldnéřů. Je-li však pravda, že to nebyl on, kdo to nařídil, musí si krýt záda.
Zde je nejnovější zpráva o Putinovi z deníku Washington Post pod titulkem, který částečně zní:  “Putin vzdává hold Prigožinovi”:
Ruský prezident Vladimir Putin ve svém prvním vystoupení po havárii letadla, jehož seznam cestujících obsahoval i Prigožinovo jméno, pochválil Jevgenije Prigožina, šéfa žoldnéřské skupiny Wagner. Putin v televizních komentářích řekl, že Prigožin byl “talentovaný člověk”, který “udělal vážné chyby”. Výslovně však nepotvrdil Prigožinovu smrt a uvedl, že probíhá “předběžné vyšetřování” havárie včetně forenzní analýzy těl.
Závěr:  Stále si myslím, že to byla střela. Všichni se shodují, že to byl atentát. Já si stojím za svým tvrzením, že to nebyl Putin.
 
Asia Times

The post Prigožinova záhada first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden