Mafie ze STAN a TOP 09. Pospíšile rezignuj, hřímá opozice
RSS

Mafie ze STAN a TOP 09. Pospíšile rezignuj, hřímá opozice




PZ
Skupina kolem podnikatele Michala Redla (kauza Dozimetr) měla ovlivňovat nejen členy STAN, ale i TOP 09 . Jiří Fremr, tehdejší člen strany a poradce náměstka primátora Jiřího Pospíšila, opakovaně s Redlem řešil projekty dopravního podniku.

Na vazby Fremra a Pospíšíla upozornil Deník N a opozice volá po Pospíšilově rezignaci. Jiří Fremr býval pravou rukou pražského zastupitele a europoslance Jiřího Pospíšila. A v této pozici měl podle Deníku N prohlašovat, že buď bude TOP 09 fungovat podle jeho představ, nebo nebude fungovat vůbec.
Hnutí Praha sobě na základě zveřejněných informací vyzvalo Jiřího Pospíšila k rezignaci na post v Zastupitelstvu hl. města Praha.
„Dnešní odhalení Deník N potvrdilo, že Jiří Pospíšil organizoval korupci v Praze. Byl to právě Jiří Pospíšil, kdo zorganizoval klíčovou schůzku s mafiány v Itálii. Dlouholetý Pospíšilův poradce Jiří Fremr pak s mafiánskou skupinou Redla a Hlubučka na tuto schůzku navázal prokazatelným a pravidelným vydíráním pražských dodavatelů. PRAHA SOBĚ proto vyzývá Jiřího Pospíšila, aby do 48 hodin rezignoval na všechny politické funkce. Takový člověk nemůže jako náměstek reprezentovat Prahu, ani jako europoslanec Českou republiku. Pokud nerezignuje sám, podnikneme další kroky,“ uvedlo politické uskupení na sociální síti Facebook.
Svůj požadavek opírá o několik informací, které se ve článku zmíněného serveru objevují.
Z odposlechů i policejního sledování podle článku vyplývá, že spojkou mezi Redlem a TOP 09 byl právě Jiří Fremr, dlouholetý asistent Jiřího Pospíšila . Před volbami 2018 podle zjištění Deníku N organizoval Jiří Pospíšil v Itálii schůzku s Petrem Gazdíkem a Stanislavem Polčákem, které se účastnili i Michal Redl a Jiří Fremr. Skupina kolem Redla podle serveru řešila i financování TOP 09, podle odposlechů plánovala straně ‚naplnit měšec‘ pro komunální volby v roce 2022.
Na sociální sítí X se vyjádřil i bývalý náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě): „Vyzýváme Jiřího Pospíšila k rezignaci! Takový člověk nemůže jako náměstek reprezentovat hlavní město, ani jako europoslanec Českou republiku,” napsal Scheinherr.
K ostré kritice a výzvě k rezignaci se také přidal starosta Prahy 7 a člen zastupitelstva magistrátu Jan Čižinský (Praha sobě), podle kterého Pospíšil popíral schůzku s Redlem, Fremrem, někdejším ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN) a europoslancem Stanislavem Polčákem v Itálii.
„Lhal o ní a křivě přísahal. A teď Deník N přišel na to, že Pospíšil tu schůzku organizoval,“ uvedl na síti X Čižinský, který s kritikou začal již o den dříve, když citoval některá zjištění Deníku N.
„Dnešní odhalení Deník N potvrdilo, že Jiří Pospíšil organizoval korupci v Praze. Byl to právě Jiří Pospíšil, kdo zorganizoval klíčovou schůzku s mafiány v Itálii. Dlouholetý Pospíšilův poradce Jiří Fremr pak s mafiánskou skupinou Redla a Hlubučka na tuto schůzku navázal prokazatelným a pravidelným vydíráním pražských dodavatelů.
PRAHA SOBĚ proto vyzývá Jiřího Pospíšila, aby do 48 hodin rezignoval na všechny politické funkce. Takový člověk nemůže jako náměstek reprezentovat Prahu, ani jako europoslanec Českou republiku. Pokud nerezignuje sám, podnikneme další kroky.
Klíčová zjištění z článku Deníku N:
– Vyšetřovatelé Dozimetru jsou přesvědčeni, že zločinecká skupina kolem Michala Redla byla napojena nejen na STAN, ale i TOP 09.
– Z odposlechů i policejního sledování jasně plyne, že spojkou mezi Redlem a TOP 09 byl právě Jiří Fremr, dlouholetý asistent Jiřího Pospíšila.
– Před volbami 2018 podle zjištění Deníku N organizoval Jiří Pospíšil v Itálii schůzku s Petrem Gazdíkem a Stanislavem Polčákem, které se účastnili i Michal Redl a Jiří Fremr.
– Podnikatel Dovhomilja, spolupracující s policií, vyšetřovatelům sdělil, že měl existovat klíč, na základě kterého se zisk z korupčního jednání rozděloval mezi STAN a TOP 09. Tato dohoda se měla uzavřít právě na schůzce organizované Jiřím Pospíšilem v Itálii v roce 2018.
– Skupina kolem Redla řešila financování TOP 09, podle odposlechů plánovala straně „naplnit měšec” pro komunální volby v roce 2022,” napsal Čižinský.
K aktuálnímu dění ohledně europoslance Jiřího Pospíšila se na sociální síti facebook vyjádřil i poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher, který zároveň napsal pár nelichotivých slov k hnutí Praha sobě.
„Hnutí ANO vyzývá náměstka Pospíšila k vysvětlení současné situace a převzetí politické odpovědnosti. Zároveň ze zveřejněných informací vzniklo podezření, že komunální kampaň TOP 09 a STAN byla financována z černých peněz, které pocházely z trestné činnosti, a to musí prověřit příslušné orgány. Jediným subjektem, který v Praze poslední dvě volební období působí v opozici a který tudíž není možné s kauzou Dozimetr jakkoliv spojovat, je hnutí ANO. Praha Sobě se sice může snažit současným voláním po rezignaci náměstka primátora Pospíšila vyvolat dojem, že s kauzou není jakkoliv spjata, to však není úplná pravda. Je třeba připomenout, že v uplynulých čtyřech letech vládlo toto hnutí právě společně s Jiřím Pospíšilem a jeho TOP 09.
Zodpovědnost za selhání v oblasti řídicí a kontrolní činnosti v pražském Dopravním podniku, které vedlo k propuknutí korupční aféry, nese Praha Sobě společně se STAN a TOP 09. Zároveň by bylo vhodné znát pohled Pirátů, kteří se v kampani vůči aktérům dozimetru ostře vymezovali a nyní s nimi vládnou a mlčí,” uzavřel svůj komentář Patrik Nacher.
prvnizpravy.cz

The post Mafie ze STAN a TOP 09. Pospíšile rezignuj, hřímá opozice first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden