Německo: Výsledky průzkumu šokovaly nejen vládnoucí establishment
RSS

Německo: Výsledky průzkumu šokovaly nejen vládnoucí establishment


Již v minulosti to byli kupodivu Němci, kdo v průzkumech v rámci EU patřil k největším odpůrcům dodávek zbraní na Ukrajinu.
Nyní se objevil poněkud jiný průzkum, který sondoval názory Němců na otázky, které byly z velmi podobného ranku. Ukázalo se, že většina Němců zřejmě oficiální verzi ražené mainstreamem příliš nevěří.
Podle nedávného reprezentativního průzkumu, který provedl protikorupční fond Alexeje Navalného, mezi všemi respondenty většina Němců viní z ukrajinské války Spojené státy a NATO.
Při nejlepší vůli na světě však nelze obviňovat ty, kdo si studii objednali, že jsou „přátelští k Putinovi.“ 
Západní příběh o válce na Ukrajině je celkem jednoduchý: Putin bezdůvodně napadl Ukrajinu a chce zemi vyhladit. Tak toto je známá verze západních médií, stejně jako západních politiků.
Ruský vládce má imperialistické ambice a rád by oživil carskou říši nebo Sovětský svaz v závislosti na typu „pasu“, který Západ používá. Takto chtějí západní média a politici představit situaci voličům a konzumentům mainstreamových zpráv.
V době, kdy se soudilo, aniž by měli konkrétní znalosti o faktech, si politici pravděpodobně mysleli, že i toto západní vyprávění se k lidem dostane „podle plánu.“ Pro ten účel byly cenzurovány informace, které by se těm mainstreamovým jakkoli vymykaly.
Stejně jako nefungují sankce, zdá se, že nefunguje ani tento narativ, jak zjistil reprezentativní průzkum.
V Německu se 36 procent dotázaných domnívá, že za válku mohou USA a 15 procent považuje za odpovědné NATO. Pouze 27 procent sleduje vládou podporovaný příběh, prosazovaný také velkými německými (či všeobecně evropskými) médii, který obviňuje z války Putina.
Ve Francii je to velmi podobné. Tam dokonce 43 procent viní z války USA. 36 procent dotázaných považuje za odpovědné NATO. Procento těch, kteří považují Putina za odpovědného za válku, je ve Francii nejméně 40 procent.
Čísla ukazují, že někteří respondenti ve Francii zřejmě zvolili více odpovědí (např. USA a NATO, Putin a USA apod.), což je poněkud matoucí.
V případě německých respondentů volil každý pouze jednu odpověď.

V každém případě je zajímavé vědět, kdo tento průzkum prováděl. Pochází z protikorupčního fondu Alexeje Navalného, což jen potvrzuje, že nemohl být manipulován ve prospěch Putina.
Stanoven byl i pohled lidí na ruského prezidenta. V souladu s tím téměř tolik Němců považuje Putina za „silného vůdce“ (32 procent) jako za „nebezpečného politika“ (33 procent). V případě Francouzů byl pozitivní pohled dokonce 45%, ryze negativní 39%.
Zdá se, že ani vyprávění o homofobii se v Německu „neuchytilo“.  Pouze jedenáct procent dotázaných Němců považuje Putina za homofobního.  S 58 procenty má většina Němců také spíše pozitivní nebo neutrální vztah k Putinovi.

Výsledky zřejmě šokovaly tvůrce průzkumu. Leonid Volkov, blízký důvěrník Alexeje Navalného, který je ve vězení za porušení zkušebních podmínek, připisuje výsledky dobře fungující ruské propagandě.
Zřejmě zapomíná, že tuto propagandu zcela zastavila cenzura ruských médií na území EU. Přesto si lidé hledají další zdroje informací také z jiných zemí světa.
Vyprávění Západu se navíc stalo příliš zjednodušeným a zavánějícím propagandou, a tedy zcela nevěrohodným. Toto vyprávění totiž zcela ignoruje vývoj, který vedl k válce, ignoruje podíl Západu na spirále eskalace a vykresluje konflikt čistě černobíle.
Pokusy prosadit západní narativ však selhávají nejen na Západě. Země mimo „kolektivní Západ“ odmítají takovou klasifikaci konfliktu následovat.
Mimo jiné Čína, většina zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky sdílí názor většiny Němců či Francouzů a vidí velkou odpovědnost  za vznik konfliktu na straně USA a NATO .
Americký novinář Benjamin Norton na svém YouTube kanálu  Geopolitical Economy Report  podrobně sleduje vývoj ukrajinského konfliktu na základě výsledků průzkumu organizace Navalnyj.
Kdo zažil a zaznamenal vývoj od roku 2014, neměl by být výsledky průzkumu překvapen.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 12 Průměrně: 5 ]







Článek Německo: Výsledky průzkumu šokovaly nejen vládnoucí establishment se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden