Neuvěřitelná technologie z 18. století: robotická labuť
RSS

Neuvěřitelná technologie z 18. století: robotická labuť


Automatická hudební labuť, která kdysi okouzlila spisovatele Marka Twaina, se stala „příliš křehkou“ na to, aby mohla fungovat kvůli nedostatečnému používání přes lockdown. (Foto: X)









Stříbrná labuť v životní velikosti z 18. století je řízena hodinovým mechanismem a zdálo se, že v Bowesově muzeu v hrabství Durham ožívá jednou denně.



Po měsících uzavření muzea se však automat zadrhl a musí se podrobit „složité“ opravě. Zůstane vystaven v muzeu v Barnard Castle.



Kovová a skleněná konstrukce, která pochází z roku 1773 a obsahuje 30 liber (13 kg) stříbra, je ovládána třemi hodinovými mechanismy, které kroutí hlavou, předou a chytají zlatou rybku.



Twain labuť viděl na pařížské výstavě v roce 1867 a později ji uvedl ve svém románu Nevinní v cizině, v němž popsal „živoucí ladnost jeho pohybů a živou inteligenci v jeho očích“.




… at first I’m like “ok…. Damn that’s cool.” Then the swan moved. Holy s**t . How? This was the 1700’s people… pic.twitter.com/J2RB9Vl68G — Bill S. Esquire (@BillSEsquire_11) September 2, 2023
Zdroj: bbc.com
Článek Neuvěřitelná technologie z 18. století: robotická labuť se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden