USA vyzbrojí Ukrajinu toxickou municí s ochuzeným uranem
RSS

USA vyzbrojí Ukrajinu toxickou municí s ochuzeným uranem


Podle exkluzivní zprávy agentury Reuters jsou Spojené státy nejnovějším projevem zvrácené lhostejnosti válečného státu k lidskému utrpení na Ukrajině a brzy nasadí munici s ochuzeným uranem do své zástupné války proti Rusku. (Foto: Youtube)









Střely, které jsou určeny k pronikání nepřátelskými obrněnými vozidly, budou používány americkými tanky M-1 Abrams, které začnou na Ukrajinu přijíždět během několika příštích týdnů. V březnu Velká Británie jako první oznámila, že kontroverzní náboje poskytne Ukrajině, aby je použila v britských tancích Challenger 2.



Tato munice se vyrábí z vedlejšího produktu uranu, který byl zpracován pro jadernou energii a jaderné zbraně. Při protitankovém použití je ochuzený uran ceněn pro svou hustotu, která je 1,7krát vyšší než hustota olova. Používá se k výrobě šipkovitých záškodnických střel, které pronikají pancířem a poté se vznítí při kontaktu s kyslíkem uvnitř cílového vozidla.




USA schválí tankové náboje s ochuzeným uranem pro Ukrajinu

Zatímco Vědecký výbor OSN pro účinky atomového záření (UNSCEAR) uvádí, že riziko, které pro civilisty představují zbytky střel s ochuzeným uranem (DU) , „nebylo významné“ , jiná studie poukazuje na možné souvislosti mezi touto municí a řadou skutečně děsivých vrozených vad v Iráku. Tato studie se zaměřila na irácké město Nasiríja, které bylo napadeno americkou armádou na počátku 90. let a znovu v roce 2003.



Podle Mezinárodní koalice za zákaz uranových zbraní:



Když střely z DU narazí na pancéřovaný povrch, dochází k jejich popálení vlivem vysoké teploty, která vzniká při nárazu. Vzniká tak velmi jemný prach, který je radioaktivní a chemicky toxický. Prostřednictvím potravy a dýchání se tento toxický prach vstřebává do těla. V těle způsobuje radiace a chemický jed vážné poškození.




Britští a američtí instruktoři cvičí ukrajinské vojáky používat střelivo s ochuzeným uranem

Může dojít k mnoha onemocněním: změně a poškození genomu, malformacím lidského těla v děloze, poruchám plodnosti u mužů i žen, rakovině téměř všech orgánů, selhání ledvin a poruchám chování.



Je třeba zdůraznit, že tyto náboje bude ukrajinská armáda používat na území, které se údajně snaží „osvobodit“ ve prospěch civilistů, kteří tam žijí a budou tomuto nebezpečí vystaveni po mnoho dalších let.



Podle agentury Reuters bude munice součástí nového balíčku vojenské pomoci, který bude zveřejněn příští týden. Nový balíček přerozdělí Ukrajině 240 až 375 milionů dolarů z amerického bohatství, což bude doplněk k více než 135 miliardám dolarů, které byly doposud do této zástupné války vloženy.




Munice s ochuzeným uranem není problém, tvrdí Drábová. Jaká je realita?

Nejedná se o první formu vysoce kontroverzní munice, kterou americká vláda v posledních měsících do války prosadila. Letos v létě Bidenova administrativa poslala kazetovou munici, která je odpalována 155mm dělostřeleckými granáty. Více než 100 zemí je smluvní stranou smlouvy, která tuto munici zakazuje.



„Kazetové bomby rozptylují malou submunici na velké plochy, což je obzvláště nebezpečné pro civilisty,“ napsal v červenci Dave DeCamp z AntiWar.com. „Submunice, která nevybuchne okamžitě po dopadu, může zabíjet nebo mrzačit civilisty po celá desetiletí, jako tomu bylo ve Vietnamu, Kambodži a Laosu, kam USA během vietnamské války shodily stovky milionů bomb.“





Zdroj: icbuw.eu




Británie potvrdila, že poskytne Ukrajině munici s ochuzeným uranem

Článek USA vyzbrojí Ukrajinu toxickou municí s ochuzeným uranem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden