Co se skrývá pod záhadnou budovou bez oken v New Yorku?
RSS

Co se skrývá pod záhadnou budovou bez oken v New Yorku?


Níže uvedené video ukazuje budovu na adrese 33 Thomas St v New Yorku. Budova patří společnosti AT&T a je hlavní telefonní ústřednou (zodpovědnou za spojování hovorů). (Foto: X)









Je také považována za místo, kde se nachází centrum hromadného sledování NSA zvané „ TITANPOINTE“.



Říkali tomu Projekt X. Byl to neobvykle odvážný a velmi citlivý úkol: postavit uprostřed New Yorku masivní mrakodrap, který by vydržel atomový výbuch.



Neměl mít žádná okna, 29 pater se třemi podzemními podlažími a dostatek potravin, aby v případě katastrofy vystačil 1500 lidem na dva týdny.



Hlavním účelem budovy by však nebyla ochrana lidí před toxickým zářením v době jaderné války. Opevněný mrakodrap by spíše chránil výkonné počítače, kabely a rozvaděče.




NSA hacknula Carlsonovi účet na Signálu před rozhovorem s Putinem

Sídlilo by v něm jedno z nejdůležitějších telekomunikačních center ve Spojených státech – největší světové centrum pro zpracování dálkových telefonních hovorů, které provozuje New York Telephone Company, dceřiná společnost AT&T.



Budovu navrhla architektonická kancelář John Carl Warnecke & Associates, jejíž velkolepou vizí bylo vytvořit komunikační nervové centrum jako „pevnost 20. století, kde kopí a šípy nahradily protony a neutrony, které uvnitř tiše obléhají armádu strojů“.





Stavba byla zahájena v roce 1969 a v roce 1974 byl mrakodrap dokončen. Dnes ho najdete v srdci dolního Manhattanu na Thomas Street 33. Je to obrovská šedá věž z betonu a žuly, která se tyčí do výšky 550 metrů nad newyorským panoramatem. Brutalistická stavba, kterou dodnes využívá společnost AT&T a která je podle newyorského ministerstva financí v jejím vlastnictví, se nepodobá žádné jiné v okolí. Na rozdíl od mnoha sousedních obytných a kancelářských budov není možné nahlédnout dovnitř 33 Thomas Street. Věrni původním plánům projektantů zde nejsou žádná okna a budova není osvětlena. V noci se stává obrovským stínem, který splývá s tmou, a její velké čtvercové větrací otvory vydávají výrazný, tupý šum, který často přehluší zvuk projíždějící dopravy a kvílení sirén.



Pro mnoho Newyorčanů byla Thomas Street 33 – známá jako „budova dlouhých čar“ – po léta zdrojem záhad. Byla označována za jeden z nejpodivnějších a nejikoničtějších mrakodrapů ve městě, ale o jejím účelu bylo zveřejněno jen málo informací.




NSA nařizuje svým zaměstnancům, aby špehovali svět s „respektem“

Není neobvyklé, aby veřejnost zůstávala v nevědomosti o objektu, v němž se nachází důležité telekomunikační zařízení. Ale Thomasova ulice 33 je jiná: Z vyšetřování The Intercept vyplývá, že mrakodrap je víc než jen nervové centrum pro dálkové telefonní hovory. Zdá se, že je to také jedno z nejdůležitějších sledovacích míst Národní bezpečnostní agentury na území USA – tajné monitorovací centrum, které se používá k odposlechu telefonních hovorů, faxů a internetových dat.




Field of Vision – Project X The AT&T Long Lines Building. [Field of Vision] pic.twitter.com/4ZhT69Ucbu — houseperu (@houseperu) September 4, 2023
V dokumentech, které The Intercept získal od informátora NSA Edwarda Snowdena, není ulice 33 Thomas Street výslovně uvedena jako sledovací zařízení. Spolu s architektonickými plány, veřejnými záznamy a rozhovory s bývalými zaměstnanci AT&T, které byly provedeny pro tento článek, však poskytují přesvědčivé důkazy o tom, že 33 Thomas Street sloužila jako sledovací místo NSA s kódovým označením TITANPOINTE.



Uvnitř 33 Thomas Street se podle bývalého inženýra AT&T nachází hlavní mezinárodní „přepojovací brána“ , která směruje telefonní hovory mezi Spojenými státy a zeměmi po celém světě. Řada přísně tajných poznámek NSA naznačuje, že agentura tyto hovory odposlouchávala ze zabezpečeného zařízení v budově AT&T. Zdá se, že manhattanský mrakodrap je hlavním místem používaným pro kontroverzní sledovací program NSA, který se zaměřil na komunikaci Organizace spojených národů, Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a nejméně 38 zemí, včetně blízkých spojenců USA, jako je Německo, Japonsko a Francie.



Již dlouho je známo, že společnost AT&T spolupracovala s NSA na sledování, ale objevilo se jen málo podrobností o úloze konkrétních zařízení při provádění přísně tajných programů. Snowdenovy dokumenty poskytují nové informace o tom, jak bylo zařízení NSA integrováno jako součást sítě AT&T v New Yorku, a odhalují bezprecedentní detaily metod a technologií, které agentura používá k vysávání komunikace ze systémů společnosti.




Ředitel NSA: USA se zapojily do „útočných“ kybernetických operací proti Rusku na Ukrajině

„Je to další důkaz, že naši poskytovatelé komunikačních služeb se stali, ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně, pobočkou sledovacího státu,“ uvedla Elizabeth Goiteinová, spoluředitelka programu pro svobodu a národní bezpečnost v Brennanově centru pro spravedlnost. „NSA pravděpodobně pracuje na základě pravomocí, které jí umožňují zaměřit se na cizince, ale skutečnost, že je tak hluboce zakořeněna v naší domácí komunikační infrastruktuře, by měla lidem napovědět, že účinky tohoto druhu sledování nelze čistě omezit na neamerické občany.“



NSA se k tomuto článku odmítla vyjádřit.



Zdroj: theintercept.com
Článek Co se skrývá pod záhadnou budovou bez oken v New Yorku? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden