Čím hloupější, tím lepší?!
RSS

Čím hloupější, tím lepší?!



EVA HRINDOVÁ



Přečetla jsem si úvodník šéfredaktorky v nějakém ženském časopise. Bagatelizovala své známky u maturity. Popisovala, jak s odřenýma ušima odešla se čtyřkou ze základů společenských věd. Kdyby z matiky, ale ze ZSV? To snad zvládne s přehledem student i bez přípravy.





Já jsem studovala v době, kdy se studenti za své špatné známky styděli a rozhodně se s nimi nikde nechlubili. Obecně platilo, že komu jde matika, tak je chytrý. A proto se nikdo ani svou matematickou nedostatečností neoháněl. I společnost – tehdy totalitní – dokázala ocenit chytré lidi a odborníkům v technických oborech bylo ledacos odpuštěno. I nějaký ten “závadný” názor. Kdo byl chytrý, mohl se uplatnit a požíval i nepopiratelného respektu a úcty.







Dnes se ale věci mění. Plíživě a pomalu se stala schopnost kritického a logického myšlení přítěží. Kdo by stál o lidi, kteří se ptají, pochybují a nedej bože šermují čísly, fakty a důkazy? Nejprve se neznalost matematiky omlouvala příklonem k umění a díky tomu i “nechytrý” člověk mohl zažívat stejný respekt jako špičkový konstruktér, technik nebo vynálezce. Dnes už není třeba žádných omluv a studu.
Dobré výsledky ve škole samozřejmě ještě nic neznamenají a jedničkář nemusí být v profesním životě úspěšný. O tom není sporu. Ale odmítat nutný dril, který ke vzdělávání a učení patří, jako buzeraci a nepřiměřenou zátěž? Odmítat matematiku jako zbytečný předmět a z lidí, co matematiku zvládají, dělat podivíny nebo dokonce jakési dezoláty, se společnosti nevyplatí. No, ono se to nevyplácí už dnes.
Chytrost a schopnost už není výhoda. Nahoru se dostávají už jen ti všehoschopní. Ti, kteří vynikají ve schopnosti říkat správným lidem správné věci a ti, kteří zvládají likvidovat konkurenci. Chytří lidé většinou na intriky nemají čas, protože něco tvoří, vymýšlí a organizují.
Možná to měřítko chytrosti, které platilo dříve, mělo smysl. Kdo zvládal matematiku, dokázal logicky myslet, a prokázal i schopnosti jako vytrvalost, cílevědomost a zodpovědnost. Protože jen inteligence nestačí, musíte počítat, počítat, počítat. Což znamená drilovat a trénovat. V tom vám žádná umělá inteligence nepomůže.
Někteří lidé jsou prostě chytřejší, což neznamená, že jsou lepší. A celá ta ideologie, že všichni musí být stejní, je špatná. Odstranění měřítek podle inteligence a chytrosti sice dává šanci vyniknout i hlupákům a nevystavuje je kruté sebereflexi, ale potenciál chytrých je nevyužit. Kdyby jen to! Když společnost řídí zakomplexovaní hlupáci, pokrok nenastane… Což každý den pozoruji s velkou lítostí a hořkostí.




 
evahrindova.cz

The post Čím hloupější, tím lepší?! first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden