O nebezpečném vzdělání a o tom, že vzdělání je zbraň
RSS

O nebezpečném vzdělání a o tom, že vzdělání je zbraň


SYRZDARMA
Vzdělání, které pouze vymývá mozky a neučí kritickému myšlení, je problém. Věděli to už v minulosti a dokázali toho patřičně využít.



Od té doby, co lidstvo vynalezlo písmo, je možné se poučit z minulosti.
O vzdělání, které je extrémně nebezpečné
„Problémem není, že by lidé byli nevzdělaní. Problémem je, že jsou vzdělaní tak akorát, aby věřili tomu, co je naučili. Ale nejsou vzdělaní natolik dobře, aby vlastním rozumem přemýšleli o tom, co je naučili, a nebáli se to zpochybnit.”
Thomas Sowell
Thomas Sowell je americký ekonom a publicista. Je mu přes devadesát let a je to černoch. Pochází z velmi chudých poměrů. Sám o sobě říká, že v mládí byl přesvědčený socialista. Pak šel pracovat na poštu a od té doby je z něj uznáváný obhájce svobodné společnosti a konzervativních principů.
O člověku, který věděl, že vzdělání je zbraň
„Myšlenky jsou mocnější než zbraně. Nedopustíme, aby naši nepřátelé měli zbraně. Proč bychom měli dopustit, aby měli myšlenky.”
„Vzdělání je zbraň, jejíž efekt určuje ten, který ji drží a který určuje, proti komu bude namířena.”
Josif Vissarionovič Stalin
Ruský politik, který byl třicet let, od roku 1922 do roku 1952, generálním tajemníkem komunistické strany. Jeho politika si vyžádala až 8 milionů obětí.
O jednom podstatném rozdílu
„Všechny politické teorie předpokládají, že většina lidí je velmi nevzdělaná. Ti, kdo se hlásí ke svobodě, se liší v tom, že mezi nevědomé zahrnují jak sebe, tak i ty nejmoudřejší.”
Friedrich Hayek
Friedrich Hayek je nejznámějším představitelem rakouské školy. Jeho tvrzení, že mezi nevědomé zahrnuje více lidí než ostatní ekonomové, vychází z jeho teorie o rozptýlených informacích . Jejím důsledkem je potom závěr, že nikdo neví dost na to, aby mohl druhým říkat, co mají dělat.




syrzdarma.cz

The post O nebezpečném vzdělání a o tom, že vzdělání je zbraň first appeared on .


Nejčtenější za týden