V Rakousku, jen kousek od našich hranic, mají stát největší větrné turbíny na světě
RSS

V Rakousku, jen kousek od našich hranic, mají stát největší větrné turbíny na světě


Pokud občas jezdíte do Rakouska nebo naše jižní sousedy využíváte jako tranzitní zemi, jistě jste si všimli, že krajina je již tak doslova protkána větrnými monstry.
Ta mají škodlivý vliv nejen na bezprostřední okolí, ale také na širší krajinu v řádech několika kilometrů. Jaký vliv pak budou mít největší turbíny na světě? Turbíny, které Rakušané plánují postavit prakticky na našich jižních hranicích?
Při jejich velikosti je jisté, že vliv na našem území mít budou – a to přinejmenším v lokalitách, které jsou v bezprostřední blízkosti rakouských hranic.
V Rakousku jsou vždy patologické ambice na superlativy. Pokud by se to týkalo problémů, které by posouvaly zemi a její obyvatele k lepšímu, nemusel by to být problém.
Ale v zemi, která je dobře zásobena vodní energií, má být příroda zničena největšími větrnými turbínami na světě, vysokými 285 metrů.
Ve Waldviertelu je síla větru u země příliš nízká pro smysluplné využití větrné energie. Matematicky jsou větrné turbíny považovány za ziskové pouze ve větrné oblasti, kdekoli jinde je převažují příšerné náklady. 
Zřejmě se v daném místě prosadila podnikavá skupina politiků – správně orientovaných podnikatelů, kteří projekty větrných elektráren posouvají řadu let dopředu.
Polovina rakouských větrných turbín je v Dolním Rakousku. Spolková země je z velké části  pokryta lesy. Pro politické a ekonomické ekotriky ale ochrana lesa není tak důležitá.  Přednost má kácení lesů, výstavba silnic, potrubí a podobně.
Proti plánům větrných turbín stojí IG Waldviertel, spolupráce nestranických občanských iniciativ. Jde o ochranu přírody a krajiny ve Waldviertelu. 
Všechny dostupné informace a argumenty jsou na domovské stránce prezentovány srozumitelným a objektivním způsobem.   Diskutuje se nejen o ničení přírody, ale také o nedostatku demokracie. 
Komunity jsou přesvědčovány, aby souhlasily s projekty větrných elektráren s velkými finančními částkami, a to i v případě, že dříve existovala negativní usnesení a průzkumy mezi místní radou a obyvatelstvem. Informační brožury problém objasňují.
Plány v Dolním Rakousku se zdají být naprosto šílené.  Protože v zalesněných oblastech téměř nefouká, větrné turbíny se staví stále výš.  Kdybyste uvažovali logicky, vlastně byste řekli: Kde nefouká vítr, nemají větrné turbíny žádný smysl.  Stále větší, ale i rozsáhlejší projekty dlouhodobě ničí přírodu a krajinu.
Ve Waidhofenu an der Thaya je již 57 % krajiny ovlivněno větrnou energií – politický příslib byl 2 procenta plochy.
Jak IG Waldviertel správně zdůrazňuje, silnou stránkou regionu je jeho nedotčená příroda a krajina. Pokračovat v jejich narušování a ničení ve velkém by uškodilo nejen cestovnímu ruchu. 
Pozemkům a nemovitostem ve Waldviertelu by hrozila ztráta hodnoty. 
Zdůrazňuje se, že k ochraně klimatu by přispěla zejména ochrana lesů, jenže ty se kvůli turbínám kácí. Poukazuje se na to, že modernizací stávajících lokalit by se mohly enormně zvýšit výnosy a nové systémy by se staly zastaralými.
Politickou odpovědnost v Dolním Rakousku tradičně nese obrovská a dominantní ÖVP (lidovci). Od posledních voleb má slovo i FPÖ. Zda je tato partička ochotna zastavit větrné šílenství, se teprve uvidí. 
Pokud by se 285metrové větrné elektrárny skutečně postavily, šlo by o vyhlášení ideologického bankrotu FPÖ (pozn.: FPÖ je programově proti Green dealu a tedy i větrníkům, šli by tak proti svojí vlastní politice).
Tady už není co zamlčovat, co by se dalo vysvětlit reálpolitikou vůči koalici. 
Ochrana krajiny, přírody, životního prostředí a lesů musí být vždy na prvním místě. Strana svobody už tak musí snášet tvrdou kritiku, protože v říjnu 2022 bylo schváleno neuvěřitelných 250 dalších větrných turbín .
Tolik tedy zprávy z Rakouska. Pro nás je důležité, že tato obří monstra, dokonce největší na světě, by zcela jistě ovlivnila díky blízkosti hranic i životní prostředí u nás.
Nakonec je pravděpodobné, že stejná větrná lobby, která nyní řádí v Rakousku, začne brzy „zpracovávat“ starosty obcí také na našem území.
A peněz na úplatky i realizaci svých nekalých plánů má díky dotacím z EU i různým mecenášům v pozadí víc než dost…
Pozn.: Na titulním obrázku vidíte porovnání velikosti plánovaných turbín proti těm běžným, které jsou 7x menší.
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek V Rakousku, jen kousek od našich hranic, mají stát největší větrné turbíny na světě se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden