Jak CIA otrávila LSD celou francouzskou vesnici?
RSS

Jak CIA otrávila LSD celou francouzskou vesnici?


Americký novinář tvrdí, že CIA prováděla v roce 1951 tajné experimenty s LSD na obyvatelích francouzského městečka Pont-Saint-Esprit, které vyústily v záhadnou hromadnou otravu, jež vedla k psychotickým epizodám a pěti úmrtím. (Foto: WP)









Takzvaný incident s „prokletým chlebem“ byl záhadnou otravou, která postihla malé malebné jižní městečko Pont-Saint-Esprit. V létě 1951 měla „kletba“ za následek pět úmrtí, 300 onemocnění a 30 těžkých psychiatrických případů, které vedly k uzavření obětí do psychiatrických léčeben. Téměř po 60 letech americký novinář Hank Albarelli tvrdí, že za otravou stála CIA.




Neuvěříte, za co dostal tento člověk v roce 1949 Nobelovu cenu



Ve své investigativní knize nazvané „Strašlivý omyl: Albarelli tvrdí, že CIA prováděla v Pont-Saint-Esprit rozsáhlé chemické testy bez vědomí obyvatel města. Albarelli rovněž obvinil CIA – ve spolčení s americkou armádou – z otravy chleba LSD, aby otestovala jeho účinky na nic netušícím místním obyvatelstvu.




10 faktů, které byste měli vědět o nebezpečí elektrošoků

V srpnu 1951 utrpělo asi 300 obyvatel Pont-Saint-Esprit něco, co na první pohled vypadalo jako hromadná otrava jídlem. Kromě obvyklých příznaků zvracení a bolestí hlavy se však objevily i další příznaky: šílenství, halucinace a pokusy o sebevraždu.



Apokalyptická noc



Místní lékař, který byl svědkem záhadné tragédie, ji označil za „apokalyptickou noc“. Jedna mladá dívka se domnívala, že ji napadli tygři, jedenáctiletý chlapec se pokusil uškrtit svou matku a babička se vrhla proti zdi a zlomila si tři žebra. Jeden muž se vrhl z okna nemocnice ve druhém patře a křičel „Jsem letadlo“ . Ještě bizarnější je, že si při pádu zlomil obě nohy, ale vstal a uběhl 5 metrů, než se zhroutil. Mnozí další místní obyvatelé trpěli halucinacemi zahrnujícími hady, oheň a příšery.




Studie zjistila, že Xanax, Valium souvisí s poraněním mozku a sebevraždami

Albarelli svou tezi podpořil přepisem rozhovoru mezi CIA a švýcarskou laboratoří Sandoz, která v roce 1938 vynalezla LSD. Laboratoř se zmiňovala o „ tajemství Pont-Saint-Esprit“ a o „diethylamidu“ , složce LSD.



Dále tvrdí, že mu dva bývalí výzkumníci CIA sdělili, že vesnice byla podrobena leteckému bombardování práškovým LSD, aby byli obyvatelé města nuceni přijímat látku vzduchem. Podle výzkumníků se tento způsob distribuce ukázal jako neúspěšný, což donutilo CIA přejít k druhé fázi: kontaminaci místních potravin.



Zdroj: france24.com
Článek Jak CIA otrávila LSD celou francouzskou vesnici? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden