Itálie se chce vrátit k jaderné energii
RSS

Itálie se chce vrátit k jaderné energii



Itálie byla dříve považována za jednu z nejkritičtějších zemí na světě pro jaderné elektrárny, vláda Meloni a Salviniho to mění…


Vláda se chce vrátit k jaderné energii
Itálie byla jednou z prvních zemí na světě, která se rozhodla postupně ukončit jadernou energetiku. Poslední dvě jaderné elektrárny, Enrico Fermi a Caorso, byly odstaveny v roce 1986 a 1987 a poté oficiálně odstaveny v roce 1990. Tři roky předtím, po jaderné katastrofě v Černobylu, proběhlo referendum, které rozhodlo o postupném ukončení jaderné energetiky.
Dvě referenda – debata nekončí

V červnu 2011 se Italové rozhodli proti výstavbě nových jaderných elektráren s hlasy přes 94 %. Zdá se, že tento výsledek byl také silně ovlivněn jedinou událostí, a to katastrofou reaktoru ve Fukušimě.
V září 2021 měl  tehdejší ministr životního prostředí Roberto Cingolani  projev v malém městě Ponte di Legno v Lombardii, který zachytila ​​média po celém světě. Ve své přednášce k nejnovější generaci jaderných reaktorů řekl:

„Pokud se jednoho dne ukáže, že tato technologie produkuje jen pár kilo radioaktivního odpadu, že tyto systémy jsou také bezpečné a že náklady jsou nízké, pak by bylo absurdní, když nevezmeme v úvahu tuto technologii.”
A nakonec ještě jasněji:
„V zájmu našich dětí nesmíme dovolit, aby byla jakákoli technologie vystavena ideologickému zákazu. Všude pobíhají tito fantazijní ekologové a ideologičtí extrémisté. Tito lidé jsou horší než klimatická katastrofa, ke které směřujeme, pokud nic neuděláme.“
V Itálii v té době samozřejmě došlo k násilné bouři proti nezávislým politikům, zejména zleva. Ale  Cingolani  je nenapadnutelná kapacita. Jako vlastníkovi více než 100 patentů a autorovi více než 1000 vědeckých publikací mu nelze upřít eminentní kompetence.
Ministr Salvini 


Podporu získal milánský rodák také od  Mattea Salviniho , jehož  Lega  je rovněž součástí současné vládní koalice pod vedením premiérky  Giorgi Meloni . Dnešní  vicepremiér Salvini  upozornil, že italská společnost Enel se stále podílí na výstavbě reaktorů v zahraničí a že on osobně by neměl problémy s výstavbou jaderné elektrárny v Lombardii, pokud by to dokázalo snížit náklady na elektřinu.
Nyní se země chce vrátit k jaderné energetice. Oznámil to  současný ministr energetiky a životního prostředí Gilberto Pichetto Fratin (Forza Italia) . Proto svolal národní platformu pro udržitelnou jadernou energetiku. 21. září se mají poprvé sejít aktéři, kteří se zabývají jadernou energetikou, bezpečností, radiační ochranou a jaderným odpadem. Prioritou by však měl být návrat k jaderné energetice.
Tahounem současného vývoje je i  Salvini,  který má ve vládě na starosti  oddělení infrastruktury.  Letos v červenci milánský rodák oznámil, že chce v této věci uspořádat další referendum. Lidé v předchozích hlasováních emocionálně hlasovali  „ne“ , nyní je důležité stát se autonomní ve výrobě energie a nevylučovat žádnou možnost. Podle zprávy tiskové agentury ANSA Salvini očekává, že první malý modulární reaktor (SMR) bude existovat za sedm let.
“Itálie, by si musela zajistit konkurenční výhodu, kterou by země jaderné energetiky již mohly využít pro sebe. Italské společnosti, odborníci a výzkumníci migrovali do zahraničí a vyvinuli tam to, co jejich vlastní země skutečně potřebovala” , řekl  Salvini.  Výzkum a vývoj by se proto měl stát také jedním z témat  Piattaforma nazionale per un nucleare sostenibile.

Autor: Redakce, Praha, ČR,12.9.2023
 
Zdroj:



https://www.compact-online.de/bravissimo-italien-will-zurueck-zur-atomkraft/

The post Itálie se chce vrátit k jaderné energii first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden