Niger začal prodávat kilo uranu za 214 $, dřív jej vykupovala Francie za 0,84 $
RSS

Niger začal prodávat kilo uranu za 214 $, dřív jej vykupovala Francie za 0,84 $



Niger po armádním puči tímto způsobem srovnává cenu uranu s mezinárodními náklady s přihlédnutím k tomu, že země jako například Kanada jej také prodávají za téměř 200 dolarů…
V roce 2022 představoval uran z Nigeru 20,2 procenta z celkového dovozu do Francie.
Niger, jeden z hlavních hráčů ve výrobě a marketingu uranu po celém světě, zvýšil cenu tohoto zdroje z 0,84 $ za kilogram na 214 $.

Postupem času byla Francie hlavním odběratelem uranu z africké země, dříve jedné z jejích kolonií. V roce 2022 představoval uran z Nigeru 20,2 procenta z celkového dovozu do evropské země.
Měla dominantní vliv na cenu tohoto zdroje těženého z africké země a vyjednala kurz, který neodrážel skutečnou hodnotu uranu na mezinárodním trhu.
Nicméně v novém kontextu, ve kterém se Niger nachází, po převratu, který svrhl  prezidenta Mohameda Bazouma  a do čela vojenské junty postavil  generála Abdourahamane Tchianiho , to znamenalo obrat ve vztazích mezi těmito zeměmi.
V tomto smyslu  Národní rada pro ochranu vlasti (CNSP) , složená z nigerijské armády, odstranila  diplomatickou imunitu a pověřovací listiny francouzského velvyslance v této zemi Sylvaina Itteho.
Podle údajů  Světové jaderné asociace (WNA)  z roku 2021 je  Niger  čtvrtým největším producentem uranu na světě s 2 248 tunami tohoto minerálu.
Autor: Redakce, Praha, ČR, 13.9.2023

Zdroj:

https://www.telesurtv.net/news/niger-aumento-precio-uranio–20230907-0014.html

The post Niger začal prodávat kilo uranu za 214 $, dřív jej vykupovala Francie za 0,84 $ first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden