Skupina G20 oznámila plán na zavedení digitálních měn a průkazů totožnosti po celém světě
RSS

Skupina G20 oznámila plán na zavedení digitálních měn a průkazů totožnosti po celém světě


TYLER DURDEN

Představitelé skupiny 20 zemí se dohodli na plánu, jak nakonec zavést digitální měny a digitální průkazy totožnosti pro své obyvatele, a to navzdory obavám, že je vlády budou využívat ke sledování výdajů svých občanů a potlačování nesouhlasu.


Skupina G20, které v současné době předsedá Indie, přijala o víkendu v Dillí závěrečné prohlášení na toto téma.Na setkání, kterého se zúčastnily přední světové ekonomiky, bylo minulý týden oznámeno, že se dohodly na vybudování nezbytné infrastruktury pro zavedení digitálních měn a průkazů totožnosti.
Skupina uvedla, že již probíhají diskuse o vytvoření mezinárodních předpisů pro kryptoměny, ale prohlásila, že na summitu „se nemluvilo o zákazu kryptoměn“.
Mnozí kritici se obávají, že vlády a centrální banky nakonec budou kryptoměny regulovat a poté je okamžitě nahradí digitálními měnami centrálních bank (CBDC), které postrádají podobné soukromí a bezpečnost.
I ndická ministryně financí Nirmala Sitharamanová uvedla, že probíhají diskuse o vytvoření globálního rámce pro regulaci kryptoaktiv,  neboť se domnívá, že kryptoměny nelze účinně regulovat bez úplné mezinárodní spolupráce.
„ Indické předsednictví [G20] položilo na stůl klíčové otázky týkající se regulace nebo pochopení, že by měl existovat rámec pro řešení otázek souvisejících s kryptoaktivy, “ uvedla Sitharamanová před zasedáním G20.
Mezi hlavní body projednávané na summitu v Dillí patřilo „budování digitální veřejné infrastruktury, digitální ekonomika, kryptoaktiva, [digitální měny centrálních bank]“.
Gita Gopinathová, první náměstkyně výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu, ve videu zveřejněném na X uvedla, že G20 „pomohla utvořit globální pohled na to, jak by se tvůrci politik měli zabývat kryptoaktivy“.
Zároveň ujistila Business Today, že v diskusích „se nemluvilo o zákazu kryptoměn, což naznačuje globální konsensus proti takovým opatřením“.
Některé z návrhů však vyzývají k dodatečnému dohledu nad kryptoměnami, které jsou decentralizované a nefungují pod kontrolou centrálních bank.
Podle kritiků by tyto návrhy mohly umožnit vládním orgánům zavést systém sociálního kreditního hodnocení a rozhodovat o tom, jak mohou jejich občané utrácet své peníze.
Šéf Evropské komise znovu zdůraznil potřebu digitálních průkazů totožnosti
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na summitu vyzvala k vytvoření mezinárodního regulačního orgánu pro umělou inteligenci, digitálních identifikačních systémů podobných pasům proti koronavirům a vyslovila se pro globální spolupráci při řešení výzev, které umělá inteligence představuje.
Vyzvala k tomu, aby se na regulaci UI podílela Organizace spojených národů, a digitální certifikát Evropské unie COVID-19 označila za dokonalý model pro digitální veřejné infrastruktury (DPI), jejichž součástí by byly i digitální průkazy totožnosti.
„ Mnozí z vás digitální certifikát COVID-19 znají. EU jej vyvinula sama pro sebe. Tento model byl natolik funkční a důvěryhodný, že jej zdarma přijalo 51 zemí na čtyřech kontinentech, “ uvedla prezidentka von der Leyenová.
„ Dnes jej WHO používá jako celosvětový standard, který usnadňuje mobilitu v době ohrožení zdraví. Chci ještě jednou poděkovat doktoru Tedrosovi za vynikající spolupráci, “ dodala s odkazem na generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse.
Evropská unie se v současné době snaží zavést v rámci celého bloku aplikaci „digitální identity“, která by konsolidovala různé osobní údaje, včetně pasů, řidičských průkazů a zdravotní historie.
„ Budoucnost je digitální. Skupině G20 jsem předal dvě zprávy. Měli bychom vytvořit rámec pro bezpečnou a zodpovědnou umělou inteligenci s podobným orgánem, jako je IPCC pro klima. Digitální veřejné infrastruktury jsou urychlovačem růstu. Musí být důvěryhodné, interoperabilní & otevřené pro všechny, “ uvedla prezidentka von der Leyenová v příspěvku na sociálních sítích. IPCC je Mezivládní panel pro změnu klimatu.
Chybí podpora veřejnosti
Podle květnového národního průzkumu Cato Institute 2023 CBDC podporuje přijetí CBDC pouze 16 % Američanů. Nejméně 68 procent respondentů uvedlo, že by byli proti CBDC, pokud by vláda začala monitorovat jejich nákupy.
Většina demokratů a republikánů uvedla obavy, že by vláda mohla kontrolovat, za co lidé utrácejí své peníze, a případně jim vypnout přístup k bankovním účtům.
Vlády připravují cestu pro CBDC
Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová prostřednictvím X (dříve Twitter) pochválila své indické kolegy za to, že vedou v „přípravě cestovní mapy pro regulaci kryptoměn“.
Uvedla, že MMF rovněž „přispívá k návrhům na komplexní politický rámec“.
V samostatném tiskovém prohlášení Georgievová uvedla, že „ další práce je před námi, a to i v oblasti digitálních peněz a kryptoaktiv “.
„ Za tímto účelem skupina G20 pověřila příslušné instituce, aby zlepšily regulaci a dohled nad kryptoaktivy – MMF přispívá k návrhům na komplexní politický rámec – a pokročily v diskusi o tom, jak by digitální měny centrálních bank mohly ovlivnit globální ekonomiku a finanční systém,“  dodala.
Šéfka MMF navrhla, aby vlády namísto uznání kryptoměnových aktiv jako zákonného platidla raději vytvořily licenční a registrační procesy pro emitenty kryptoměnových aktiv a zaměřily se na podobné zacházení s jejich aktivitami.
Několik velkých ekonomik, včetně Japonska a Ruska, letos zavede své pilotní CBDC.
Nigérie spustila eNaira, první emitovaný CBDC na světě, který se však ukázal jako nepopulární.
Méně než 0,5 % občanů uvedlo, že tuto digitální měnu použilo, a snahy vlády podpořit její používání selhaly.
Indie na správé straně
Mezitím Světová banka ve zprávě vypracované pro summit G20 rovněž ocenila, že Indie využívá digitální veřejnou infrastrukturu k „posílení finanční inkluze“ a poskytování veřejných statků a služeb.
Jako příklad byl ve zprávě uveden národní systém DPI India Stack, který zahrnuje digitální průkaz totožnosti Aadhaar a interoperabilní platformu pro digitální platby UPI.
Skupina G20 se domnívá, že DPI mohou sloužit lidem nejen ve finančním sektoru, ale také v oblastech zdravotnictví, vzdělávání a sociální péče.
„India Stack“ je příkladem tohoto přístupu a kombinuje digitální identifikaci, interoperabilní platby, digitální pověřovací knihu a agregaci účtů. Za pouhých šest let dosáhla pozoruhodné 80procentní míry finančního začlenění – což by bez přístupu DPI trvalo téměř pět desetiletí, “ uvedla nizozemská královna Maxima, která ke zprávě napsala předmluvu.
Královna je zvláštním zmocněncem generálního tajemníka OSN pro inkluzivní financování rozvoje (UNSGSA) a v loňském roce byla jedním z řečníků na výročním zasedání Světové banky MMF ve Washingtonu.
„ Pokud budou CBDC správně navrženy, mohou být velkým příslibem podpory digitálního finančního systému, který bude fungovat pro všechny. Ale to je důležité ‘pokud’, “ řekla královna Maxima a dodala: „Pokud budou CBDC navrženy a zavedeny s ohledem na inkluzi, mohly by nabídnout mnoho možností, jak rozšířit přístup k nebankovním službám a sloužit zranitelným a chudým.“
Její vyjádření na podporu tohoto plánu se však stalo terčem kritiky některých účastníků debaty o digitalizaci v Nizozemsku za porušení normy týkající se role nizozemské monarchie v politice.
„ Maxima otevřeně obhajuje programovatelné peníze; moc v centrálních bankách bez parlamentní odpovědnosti, “ uvedl nizozemský finanční novinář Arno Wellens prostřednictvím X. Královnu označil za „ nevoleného úředníka, který je podle [nizozemského] ústavního práva mimo politiku “, a její výroky označil za „vážný útok na demokracii“.
 

Tyler Durden


 

The post Skupina G20 oznámila plán na zavedení digitálních měn a průkazů totožnosti po celém světě first appeared on .


Nejčtenější za týden