Severní Korea dodá Rusku své nejnovější raketové systémy KN-09
RSS

Severní Korea dodá Rusku své nejnovější raketové systémy KN-09


Podle informací, které kolují na ruských sociálních sítích, se Korejská lidově demokratická republika (KLDR), známá jako Severní Korea, chystá dodat své raketové systémy KN-09 (MLRS) do Ruské federace. (Foto: AR)









Kromě tradičních dělostřeleckých systémů Severní Korea souhlasila s tím, že Rusku dodá i raketové systémy. Tento vývoj znamená posílení vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi a poskytuje Rusku přístup k severokorejskému vojenskému vybavení.



Raketový dělostřelecký systém KN-09, který byl původně představen kolem roku 2014, hraje v této dodavatelské dohodě klíčovou roli. Je pozoruhodné, že má dosah až 220 kilometrů a využívá projektily ráže 300 mm, což z něj činí významný doplněk arzenálu ruské armády. Jeho schopnost vícenásobného odpálení zvyšuje jeho operační účinnost.



Další součástí tohoto dodavatelského paktu je systém KN-25, který Severní Korea představila v roce 2019. Systém KN-25 je konstruován tak, aby mohl zasahovat cíle na vzdálenost přesahující 400 kilometrů, čímž překonává mnoho srovnatelných systémů z hlediska dosahu. Nasazuje šest řízených střel ráže 600 mm, z nichž každá váží tři tuny.




Kim přislíbil Putinovi plnou podporu Moskvě v jejím „svatém boji“

Kromě toho se objevují zprávy, které naznačují, že dohoda o dodávkách může zahrnovat také samohybné dělostřelecké komplety M1989 Koksan ráže 170 mm. Tato samohybná děla mohou zasahovat cíle na vzdálenost až 40 kilometrů při použití konvenční munice a až 60 kilometrů při použití aktivně reagujících střel.



Podle zdrojů mají být dodávky těchto moderních vojenských prostředků zahájeny v říjnu. To znamená, že ruské ozbrojené síly mohou tyto severokorejské zbraně zavést na Ukrajině do listopadu.



KN-09, známý také jako severokorejský dělostřelecký raketový systém ráže 300 mm, je raketový systém s vícenásobným odpalováním (MLRS) vyvinutý Severní Koreou. Přesné datum jeho zavedení do výzbroje zůstává nezveřejněno, předpokládá se však, že byl uveden do provozu v roce 2010. Obvykle jej obsluhuje přibližně pětičlenná posádka.



Konkrétní údaje o rozměrech a hmotnosti KN-09 nejsou veřejně dostupné. Systém je vybaven raketami ráže 300 mm uloženými v osmi odpalovacích trubicích, přičemž každá raketa váží přibližně 800 kg a nese odhadem 200 kg bojovou hlavici. Tyto rakety mají přibližný dostřel 130 km, který se může lišit v závislosti na typu použité rakety. Systém může provést plnou salvu trvající přibližně 45 sekund, přičemž doba nabíjení je 15 až 20 minut.




Tsai: Severní Korea vyšle 300-500 tisíc vojáků na pomoc Rusku

Raketu KN-09 pohání dieselový motor, podrobné specifikace motoru však nebyly zveřejněny. Může dosáhnout maximální rychlosti přibližně 90 km/h a má operační dosah 800 až 1 000 km, což mu umožňuje překonávat značné vzdálenosti. Pokud jde o manévrovací schopnosti, systém zvládne stoupání až 60 %, boční náklony až 30 %, svislé schody o délce přibližně 0,5 metru, příkopy o šířce přibližně 0,6 metru a vodní překážky o hloubce zhruba 0,8 metru.



Předpokládá se, že rakety použité v systému KN-09 jsou čínské dělostřelecké rakety SY-300, které jsou známé svým doletem až 130 km. Tyto rakety jsou vybaveny inerciálními naváděcími systémy, které nabízejí úroveň přesnosti v dosahu až 200 metrů, s možným zlepšením na 50 metrů po aktualizaci údajů satelitního navigačního systému Baidu. Mezi možnosti bojových hlavic těchto raket patří vysoce explozivní tříštivé (HE-FRAG), kazetové rakety s rozptylnými protitankovými nebo protipěchotními minami a případně chemické hlavice.



KN-09 je ceněna pro svou jednoduchost, spolehlivost, cenovou výhodnost a snadnou výrobu ve srovnání s balistickými raketami. Kromě toho systém představuje výzvu pro zachycení kvůli soustředěným salvám dělostřeleckých raket. Odpalovací vozidlo pro KN-09 je založeno na čínském těžkém nákladním automobilu HOWO s konfigurací 6×6, upraveném pro vojenské účely tak, aby poskytoval úroveň terénní mobility.



Podle tweetu Patricie Marinsové z 15. září 2023 je Severní Korea schopna dodat Rusku značné množství vojenského vybavení, včetně dělostřeleckých granátů a dalších základních prostředků. Severokorejská armáda disponuje arzenálem čítajícím přibližně 21 000 dělostřeleckých kusů se zaměřením na větší ráže, jako jsou 152 mm a 122 mm, v celkovém počtu přibližně 8 500 kusů. Předpokládá se, že každý dělostřelecký kus má palebnou kapacitu 45 dní, což by mohlo vést k tomu, že Severní Korea má odhadované zásoby 27 milionů 122mm/152mm nábojů. Je pravděpodobné, že Severní Korea může Rusku dodat 10 milionů těchto nábojů.




Severokorejský vůdce Kim dorazil vlakem do Ruska na setkání s Putinem

Ačkoli část munice může být zastaralá, je srovnatelná se sovětskými zásobami, které Rusko dříve používalo. Kromě toho může Severní Korea nabídnout obojživelný tank PT-76/85, který se shoduje s potenciálními plány Ruska na útok na břeh řeky Cherson. Rusko testuje projekt Pat-S, obojživelný dělostřelecký systém ráže 152 mm, což naznačuje poptávku po takovém vybavení v regionu.



Určit přesné zásoby raket v Severní Koreji je náročné, ale země zaměstnává přibližně 3,5 milionu lidí v různých průmyslových odvětvích, přičemž značná část se podílí na výrobě zbraní. Vzhledem k tomu, že Severní Korea je dlouhodobě ve válečném stavu a zaměřuje se na svůj obranný průmysl, lze předpokládat, že nashromáždila značné zásoby různých typů munice.



Zdroj: armyrecognition.com
Článek Severní Korea dodá Rusku své nejnovější raketové systémy KN-09 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden