Invita invidia – několikanásobně
RSS

Invita invidia – několikanásobně



VIDLÁK

Říkal jsem, že o demonstraci rozhodne fotka shora… A byla to hezká fotka . Lidé tentokrát sahali až za Vodičkovu a protože protidemonstrace se tentokrát odehrávala na Staromáku, hodně lidí stálo i za pódiem. Podstatně víc než obvykle. Všechny tyto fotky je možné na hentěch internetech najít, takže nebudu nosit sovy do Athén. Ale jednu fotku sem dát musím… takto vypadala demonstrace na podporu Ukrajiny:



Čtyři vlajkonoši a přenosový vůz České televize…
A to je první postřeh z dnešní demonstrace. Oni zase na Novinkách budou říkat, že nás byly nižší tisíce lidí, budou ukazovat fotky, kdy Václavák ještě nebyl naplněný, budou to různě okecávat a i v naší diskusi se objeví posměváčci a skeptici, kteří budou rajtovat na detailech, ale tohle je neoddiskutovatelné. Nevím, jestli podpora demonstraci, svolané Jindrou Rajchlem, vzrostla o pět nebo dvacet procent, ale podpora Ukrajině je v této zemi na bodu mrazu dokonce i v libtardí Praze.
Když jsme pak šli pochodem na Letnou k ministerstvu PreVítka Rakušana, ukrajinských vlajek hodně ubylo. Já zaregistroval po celé trase asi tři. řádně ošuntělé a vyšisované sluníčkem. V dubnu, to ta žlutomodrá visela všude a řeporyjské prase nám s ní mávalo před nosem, ale tentokrát… nula nic.
Navzdory libtardím útokům. Navzdory pokusům o diskreditaci, navzdory štvavým článkům na Seznamu, na Václaváku bylo plno a na Staromáku bylo pusto a prázdno.
Já teď budu chvíli říkat věci, které na fotce shora vidět nebyly… Hele, ono přibylo mladých lidí. Zatímco loni byla první demonstrace ve většině o seniorech, teď už bych řekl, že většinu tvořili čtyřicátníci a padesátníci. Leckdo přivedl své děti nebo dorostence, takže už to tam vypadalo víc jako hóóódně velké rodinné setkání.
Při potřásání rukou jsem se tentorkrát ptal lidí, čím se živí… a ejhle, samý vysokoškolák nebo dlouhou praxí ošlehaný středoškolák. Celou dobu jsem si dělal čárky, kdykoliv mi někdo řekl, že je nezaměstnaný… Ani jeden, přátelé! Ani jeden. Říkají nám dezoláti, ale v poslední době je to vysloveně dobrá společnost.
Fotka shora vám také nemohla ukázat, že mě přestalo ignorovat první pravdomluvné médium . Našel si mě Bartoníček z Aktuálně. Měli jsme spolu hezký desetiminutový rozhovor, kdy jsem mu vysvětlil, v čem selhal jako novinář i jako médium a protože se vůbec nechytal, celkem pochybuju, že to odvysílá. Ale na konci jsem mu dal jelito, tak se mu třeba u večeře dojde, že jejich čas se krátí a buď bude muset být skutečným novinářem a nebo se naučit, jak se ovládá koště. Prosím, jestli jste náš rozhovor někdo natočili, docela bych o něj stál. Co neudělá Aktuálně, to budeme muset udělat my.
A konečně… fotka shora vám nemohla ukázat, že henten Tim Kožuchov, co se kasal, jak přijde mezi demonstranty s transparentem, že Rusko je teroristický stát a že je otevřen diskusi, tak byl otevřen diskusi jen tehdy, když za ním stála celá jednotka těžkooděnců. Pár libtardů si totiž postavilo u muzea petiční stánky. To už je mi milejší ten Bartoníček, který nebyl srab a došel za námi. Sám bez policajtů. Ti ostatní machrovali slovy o diskusi ale jako banda srabů se nehnuli od jednotky zakuté v kevlaru.
Pojďme dál…
Podle mého soudu, lidí od posledně přibylo. Ale pojďme klidně připustit, že jich minimálně neubylo. I přes spoustu zaklínání, že PRO je řízená opozice a chce nás ještě víc uvázat v NATO a EU, i přes rozbory u Jirky Havla, i přes spoustu zaujímání postojů, pokud někteří nepřišli, tak místo nich naopak přišli jiní. Petr Vacek z pódia svůj postoj vysvětloval a obešlo se to bez pískání a dostalo se mu potlesku.
Ale z pódia zaznělo i něco jiného. Klára Samková svojí řeč začala tím, že nechce být součástí Západu… A myslíte, že k ní Vacek přiběhl, vytrhl jí mikrofon z ruky a řekl, že něco takového tady nebude říkat? Nebo že jí to pak v zákulisí někdo vytýkal? Demokracie, vole! Myslíte, že Rajchlovi vadí, že lidé mají EU i NATO plné zuby a už je fakt nechtějí? Pokud tedy někdo přišel na demonstraci, aby nasypal na největší hromadu a zároveň fakt nechtěl být součástí západních struktur, myslím, že mu Samková mluvila z duše. Já si spojování představuju právě takhle… sorry jako.
Potkal jsem spoustu voličů ANO i hodně voličů SPD. Jo, pořád má Andrej i Tomio za sebou spoustu lidí, kteří PRO berou jako nový subjekt, který má před sebou ještě spoustu práce a kdo ví, jak to s nimi dopadne… ale také chápou, že pětidemolice je největší zlo, které musí být zastaveno co nejdřív a tak jim pranic nevadilo, že je svolal Rajchl. A to je prosím další postřeh – Rajchl touto demonstrací nevyhrál volby a nestal se českým císařem, ale rozhodně potvrdil svojí pozici zvonu, který když začne zvonit a svolávat, tak lidi přijdou.
Přes všechnu závist typu N-1 (když má soused kozu, tak já chci, aby mu chcípla), ano Jirko Havle, mluvím o tobě, lidi prostě přišli. A protože jich přišlo tolik, můžete místo účelového sestříhávání rozhovorů po večerech přemýšlet, jestli to vlastně Jindrovi nepomohlo… ono to totiž ode mě skoro vypadalo, že když Havel řekl, že tam nepřijde, Koller řekl, že Jindra je řízená opozice, mnoho dalších hodilo na fejsbůk, že tam nepřijdou, tak si naopak jiní řekli, že tihle podivní pánové tam nejsou a tak tedy sami konečně půjdou… Lidi přišli navzdory závisti a projevili mnohem více disciplíny a lásky k tomuto národu než vy, co se dojemně staráte, aby lid náhodou neslyšel z pódia nějaký závadný názor a bojíte se, aby se Rajchl náhodou nedostal do sněmovny, i když to vůbec není na vás, ale na voličích.
Tak nějak bych čekal, že když tolik lidí deklarovalo, že na demonstraci PRO nepřijdou, že právě tyhle přesvědčíte, aby přišli na nějakou vaší demonstraci, která bude více o odchodu z EU a NATO. Zkuste pro příště závist N+1 (když má soused kozu, tak já si vychovám lepší) a ukažte nám všem, kolik lidí sdílí vaše postoje a fandí vašemu způsobu záchrany této republiky. Udělejte si pořádnou demonstraci která všem vytře zrak. Ale vlastně bych vám to moc nedoporučoval… mohlo by to dopadnout jako nedávno, kdy na Letné bylo víc policajtů jak demonstrantů.
Chci poděkovat všem, kteří přišli a děkuji všem, se kterými jsem si mohl podat ruku. Rovnou hlásím, že je mi jedno, jakou stranu nakonec budete volit ve volbách. Kdo dokázal pochopit, že se musí sypat na největší hromadu a že jednota přichází zdola, ten se také bude umět správně rozhodnout, komu dá svůj hlas. Kdo dokázal pochopit, že prvním úkolem, je dostat Fialu ze Strakovky, ten bude schopen velmi uvážlivě zhodnotit všechno, co slyšel z pódia a přihlédnout k tomu dobrému, i k tomu špatnému.
Vůbec se nebojím budoucnosti. To, co se loni narodilo, to už nezanikne. Bez ohledu na chyby, bez ohledu na lidská selhání, bez ohledu na těžkosti. Už je to v srdcích. Dost hluboko, aby to žádná závist nepřemohla.
Děkuji vám za to.


  Vidlák

The post Invita invidia – několikanásobně first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden