Protivládní demonstrace versus Dny Nato aneb logika, hodná Markéty Pekarové Adamové
RSS

Protivládní demonstrace versus Dny Nato aneb logika, hodná Markéty Pekarové Adamové



JOSEF NOŽIČKA
Absolutně mimo mísu mi od předsedkyně Poslanecké sněmovny přijde především označení sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí za „Dny Varšavské smlouvy“.


Jak asi všichni vědí, v Praze se včera odpoledne konala demonstrace s názvem „Česko proti vládě“. Dle policejních odhadů se jí zúčastnilo zhruba 10 tisíc lidí. Dle informací většiny českých médií měla demonstrace, který začala ve 14 hodin na Václavském náměstí, poklidný průběh, a skončila v pozdních odpoledních hodinách poté, co protestní pochod části demonstrantů dorazil před budovu ministerstva vnitra.
Samotný ministr vnitra Vít Rakušan v médiích (viz odkaz  zde ) prohlásil, že demonstraci vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí v obtížné době. Za nepochopitelné a nepřijatelné ale považuje vicepremiér a předseda hnutí STAN využívání této nespokojenosti k podněcování nenávisti a strachu. Premiér Petr Fiala, který byl řečníky na pódiu i na mnohých transparentech kritizován nejvíc, dle svých slov zaznamenal protivládní shromáždění, pořádané neparlamentní stranou PRO jen okrajově, neboť byl na Dnech NATO v Ostravě, na které v sobotu dorazilo zhruba 100 tisíc návštěvníků.
Dnů NATO, konaných na letišti v Mošnově, demagogicky využila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová , když ve svém  komentáři na Síti X  (dříve Twitter) doslovně napsala: „ Na dnech Varšavské smlouvy na Václavském náměstí bylo o cca 90 tisíc méně lidí než na Dnech NATO. Myslím, že to vypovídá o tom, na jaké straně česká společnost stojí. Ráda bych občanům poděkovala, protože drtivá většina ukazuje, že ví, kdo je agresor a čemu se musíme bránit. “
U předsedkyně TOP 09 si člověk již za tu dobu, co je v politice, zvyknul na ledacos, ovšem tahle její slova jsou vskutku ukázkou vrcholné demagogie a populismu. Dny NATO se tradičně těší vysokému zájmu návštěvníků již od roku 2003, kdy se na ostravském letišti Leoše Janáčka konaly poprvé. Ovšem opravdu si nemyslím, že by většina lidí na ně chodila proto, aby vyjádřila podporu zahraniční politice české vlády (ostatně, srovnatelný počet návštěvníků jako včera zde býval i v dobách, kdy byl premiérem Andrej Babiš či před ním Bohuslav Sobotka). Většina lidí jezdí do Mošnova hlavně kvůli možnostem vidět na vlastní oči špičkovou vojenskou techniku a letecké přehlídky zahraniční pilotů té nejvyšší kvality.
Absolutně mimo mísu mi pak od paní Pekarové Adamové přijde označení sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí za „Dny Varšavské smlouvy“. To se opravdu tahle dáma domnívá, že každý, kdo na ni přišel, touží po návratu naší země před rok 1989 a nejvíce mu vadí členství České republiky v NATO? Byť na jednom z mnoha transparentů se požadavek na vystoupení z NATO objevil, řečníci na pódiu i samotní demonstranti vytýkali Fialově vládě mnohem více jiné věci, jako například její nezvládnutý boj s inflací a s vysokými cenami energií, nedodržování vládních slibů ohledně (ne)zvyšování daní či nedostatek léků v lékárnách. A když jsme u tématu Varšavská smlouva versus NATO, tak současný český prezident, kterého vládní koalice ve volbách podporovala, je přece důkazem toho, že někteří z těch, co měli našlápnuto ke slibné kariéře vojenského důstojníka Varšavské smlouvy, ji pak dokázali udělat i v NATO…
Slova předsedkyně Poslanecké sněmovny jsou tak názornou ukázkou arogance některých politiků současné vládní pětikoalice , která kromě stále opakovaného tématu „AntiBašiš“ toho zatím mnoho neukázala, a tak není divu, že její vládě podle posledních průzkumů důvěřuje jen asi čtvrtina lidí v České republice. Což je sám o sobě dostačující údaj na to, aby vůči sobě začala být více sebekritická a více naslouchala názorům široké veřejnosti. V opačném případě bude již tak nízká důvěra Fialovy vlády ještě více klesat a počet lidí na protivládních demonstracích se bude naopak zvyšovat (ať už je bude pořádat kdokoliv).

Josef Nožička

The post Protivládní demonstrace versus Dny Nato aneb logika, hodná Markéty Pekarové Adamové first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden