Polsko přestává posílat zbraně na Ukrajinu uprostřed boje o obilí
RSS

Polsko přestává posílat zbraně na Ukrajinu uprostřed boje o obilí


Tato země byla jedním z nejvěrnějších spojenců Kyjeva v boji proti ruské invazi. Nyní polský premiér říká, že vojenskou podporu stahuje. (Foto: Flickr)









Polský premiér Mateusz Morawiecki ve středu prohlásil, že Varšava přestala dodávat zbraně Kyjevu a místo toho se soustředí na vyzbrojování sebe sama, a to uprostřed sporu o ukrajinský zemědělský vývoz.



„Již nepředáváme zbraně Ukrajině, protože nyní vyzbrojujeme Polsko modernějšími zbraněmi,“ řekl Morawiecki ve vystoupení v polské televizi Polsat, jak uvádí evropská Pravda. „Pokud nechcete být v defenzivě, musíte se mít čím bránit,“ dodal, nicméně zdůraznil, že tento krok neohrozí bezpečnost Ukrajiny.



Morawieckého stručné komentáře přišly v době, kdy se v uplynulém týdnu vystupňovalo napětí mezi Kyjevem a EU poté, co Evropská komise přistoupila k povolení prodeje ukrajinského obilí napříč blokem, čímž ukončila omezení dovozu obilí, o které původně usilovalo pět východních zemí EU, aby ochránilo své zemědělce před konkurencí.



Polsko, Maďarsko a Slovensko na krok Komise reagovaly jednostranným zákazem dovozu ukrajinského obilí, což je zjevné porušení pravidel vnitřního trhu EU. Kyjev odpověděl podáním žaloby na tyto tři země u Světové obchodní organizace.



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v úterý na Valném shromáždění OSN vyjádřil k těm, kteří uvalují zákazy na dovoz obilí: „Je znepokojující vidět, jak někteří v Evropě, někteří naši přátelé v Evropě, hrají solidaritu v politickém divadle – dělají z obilí thriller. Mohlo by se zdát, že hrají svou vlastní roli, ale ve skutečnosti pomáhají připravit scénu moskevskému herci.“



Zelenskyj sice Polsko konkrétně nejmenoval, ale Varšava si v reakci na to předvolala kyjevského velvyslance na ministerstvo zahraničí.



Morawiecki rovněž přednesl „varování“ „ukrajinským orgánům“ , když předtím televizi Polsat řekl: „Pokud budou takto eskalovat konflikt, přidáme další výrobky k zákazu dovozu do Polska. Ukrajinské úřady nechápou, do jaké míry je polské zemědělství destabilizováno“ .



Polsko se nachází uprostřed ostré kampaně před volbami, které se uskuteční příští měsíc, a pravicová vláda Práva a spravedlnosti bojuje o znovuzvolení. Varšava se sice zpočátku vrhla do kampaně, aby pomohla Kyjevu odrazit pokus o ruskou invazi, ale tato plná podpora slábne s tím, jak jsou stále zřejmější důsledky podpory Ukrajiny pro vlastní zemědělce.



Zdroj: politico.eu
Článek Polsko přestává posílat zbraně na Ukrajinu uprostřed boje o obilí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden