Polsko už nebude Ukrajině dodávat zbraně, oznámil premiér Morawiecki
RSS

Polsko už nebude Ukrajině dodávat zbraně, oznámil premiér Morawiecki






CADEN PEARSON



Polský premiér Mateusz Morawiecki ve středu oznámil , že jeho země přestane Ukrajině poskytovat zbraně. Toto rozhodnutí přišlo krátce poté, co si Varšava předvolala ukrajinského velvyslance uprostřed sporu o vývoz obilí.



Místo posílání zbraní na  Ukrajinu  se  Polsko , které je od invaze Ruska v únoru 2022 oddaným spojencem Kyjeva, zaměří na vlastní vyzbrojování, uvedl premiér. „Už nepřevážíme zbraně na Ukrajinu, protože nyní vyzbrojujeme Polsko modernějšími zbraněmi, řekl Morawiecki pro  Polsat News .
„Pokud se chcete bránit, musíte se mít čím bránit,“ prohlásil polský předseda vlády a dodal: „Dodržujeme tuto zásadu, proto jsme zadali navýšení objednávek.“ Kromě vyzbrojování Ukrajiny uprostřed konfliktu hostí Polsko milion ukrajinských uprchlíků, kteří obdrželi různé druhy vládní pomoci.
Oznámení Morawieckého přichází po poznámkách prezidenta Zelenského na Valném shromáždění  OSN , který narážel na své západní sousedy s ohledem na zákaz vývozu ukrajinských plodin.
Komentář prezidenta Zelenského narážel na národy údajně předstírající solidaritu s Ukrajinou a nepřímo napomáhající Rusku prostřednictvím svých postojů k vývozu obilí. To vyvolalo ostrou výtku ze strany Varšavy, která Ukrajinu důsledně podporovala od vypuknutí konfliktu.
„Je alarmující vidět, jak si někteří v Evropě hrají v politickém divadle na solidaritu a dělají z obilí thriller. Může se zdát, že hrají svou vlastní roli, ale ve skutečnosti pomáhají připravit půdu pro moskevského herce,“ řekl prezident Zelenskyj.
Polský premiér tyto výroky odsoudil jako „neoprávněné“ a poukázal na fakt, že Polsko podporuje Ukrajinu od „prvních dnů války“. Morawiecki také varoval, že pokud by situace eskalovala, mohla by být na ukrajinský export uvalena další omezení. „Varuji ukrajinské úřady, protože pokud mají konflikt takto eskalovat, přidáme k zákazu dovozu do Polska další produkty. Ukrajinské úřady nechápou, do jaké míry bylo polské zemědělství destabilizováno. Chráníme polské farmáře,“ pokračoval polský politik.
Celý spor se točí kolem obchodu s obilím, jehož tradiční exportní trasy byly narušeny ruskou invazí. Evropská unie povolila, aby byly ukrajinské plodiny převáženy přes EU na trhy ve třetích zemích, nicméně část obilí i tak končí kvůli spekulantům na evropském trhu. Nízká cena ukrajinského obilí následně tlačí dolů ceny na místních trzích, stěžují si farmáři.
Evropská komise navíc neprodloužila po 15. září zákaz prodeje ukrajinského obilí a dalších tří komodit (kukuřice, řepka olejná, slunečnicová semena) do EU, což rozzlobilo některé ze států sousedících s Ukrajinou. Maďarsko, Slovensko a Polsko však namítají, že ukrajinské obilí ničí jejich místní trhy a rozhodly se proto postavit se rozhodnutí Evropské komise a zákaz nadále vynucovat.
Ukrajina následně oznámila, že tyto země zažaluje u Světové obchodní organizace (WTO). Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková tvrdila, že jednotlivé členské státy EU nemohou zakázat exporty z Ukrajiny.
Polsko se však nenechalo zastrašit a prohlásilo, že „stížnost před WTO nás nepřesvědčí“. Polský premiér ve středu prohlásil, že lituje toho, že ukrajinští oligarchové „tlačí své obilí na polský trh“ bez ohledu na místní farmáře. Tato situace podle něj vedla ke snižování cen, zavedení cenových záruk ze strany vlády a nakonec k zákazu.
„Byli jsme první, kdo pro Ukrajinu hodně udělal, a proto očekáváme, že pochopí naše zájmy. Samozřejmě respektujeme všechny jejich problémy, ale pro nás jsou nejdůležitější zájmy našich farmářů,“ uvedl Morawiecki a dodal, že tranzit ukrajinského zboží zůstane zachován.
Kyjev vyzval Varšavu, aby nechala stranou emoce a přijala konstruktivní přístup k řešení sporu.


CADEN PEARSON

The post Polsko už nebude Ukrajině dodávat zbraně, oznámil premiér Morawiecki first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden