Přátelé Ukrajinci… brzděte!
RSS

Přátelé Ukrajinci… brzděte!


KN
„Už neposíláme na Ukrajinu zbraně, sami si teď pořizujeme nejmodernější vybavení“ uvedl polský premiér Morawiecki a celý svět má po krátkém – rok a půl trvajícím zaváhání – důkaz, že Polsko je opravdu zlé a ošklivé. To sice bylo vždycky, ale přece jenom občas někdo uznal, že zatímco se Němci vesele paktovali s Putinem, Poláci před Ruskem varovali a také Ukrajině dávali tanky v době, kdy Němci posílali helmy.
Takže jak to bylo myšleno? Dopisovatel České televize Andreas Papadopoulos napsal stručné a nehysterické shrnutí: Není to myšleno tak, že by šlo o další eskalační krok v současném sporu o dovoz plodin a nějaký protiukrajinský krok. Je to popis současného stavu, kdy Polsko zkrátka už na Ukrajinu poslalo, co mohlo a co bylo Ukrajině k užitku a teď se soustředí na nákup náhrady za předanou techniku. A dodává: „Ve stejném rozhovoru Morawiecki ujistil, že letiště v Rzeswově bude dále fungovat jako uzel pro dodávky zbraní Ukrajině. Polské zbrojovky dále vyrábí/opravují pro Ukrajinu zbraně, které si objednal a zaplatí buď sám Kyjev, nebo USA či jiní spojenci. Nikde není vyloučeno, že až Polsko znovu vybuduje své síly, tak nepošle další zbraně. Spekuluje se (až bude dost Abramsů a K2) třeba o tancích Leopard.
Leč, přiznejme si, je tu kontext voleb. Nespokojenost s ukrajinským přístupem bublá v Polsku už dlouho a dá se shrnout zhruba takto: Ukrajinci si zvykli, že mají naši absolutní podporu a nemusí tedy nabídnout nic na oplátku. Neudělali žádnou symbolickou omluvu za volyňské masakry, nepodpořili současnou vládu před volbami, při rekonstrukci hodlají preferovat západní firmy a celkově se s nimi dost obtížně jedná. Ukrajinci obecně nejsou mistři v v diplomacii a Poláci mají aktuálně Zelenského diplomacie, v rámci níž je v projevu v OSN nepřímo označil za ruské předskokany, dost.
Dodejme, že polský premiér to nemá snadné – je před volbami. I v Polsku je patrná únava z války a z rozsáhlé pomoci Ukrajincům, kterých je tam opravdu hodně. A do toho musí brát ohled na silnou zemědělskou lobby, ale (čerstvý příběh z Polska) dokonce i na lobby sběračů hub a lesních plodů, kteří si stěžují na ukrajinskou konkurenci. Musíte řešit geopolitiku a do toho dovoz malin… to je politika před volbami…
Ukrajinci si zvykli, že diplomacii ala slon v porcelánu se vyplácí. Ostatně toho, že Západ nemá sebeúctu si všimli i ostatní – využívalo toho léta Rusko, využívá toho Čína, využívají toho Turci, afričtí migranti, vlastně každý, kdo jde kolem. Tedy i Ukrajina. Ta se naučila od Západu, že její humpolácká diplomacie, stupňování požadavků a hysterie prostě fungují. Ale už ve střední Evropě to úplně neplatí. Ve chvíli, kdy Kuleba počastoval německou ministryni zahraničí Baerbockovou na společné tiskovce výpadem „vy nám ty Taurusy stejně dáte, tak laskavě nezdržujte, je to únavné“, by se ministr se sebeúctou otočil na patě a řekl, že ne. Němec to neudělá (byť ty Taurusy pak neposlal). Nemluvě o tom, když Kyjev odmítl návštěvu německého prezidenta.
Tenhle způsob chování samozřejmě neprochází všude stejně. Před pár dny řekl Zelenského poradce Mychajlo Podoljak, že Indie a Čína nemají dostatečnou intelektuální kapacitu, a proto nechtějí Ukrajinu podporovat. Česká média to sice ignorovala, ale čínská a indická média rozhodně ne. Čínská diplomacie si dokonce vyžádala oficiální vysvětlení. Při vší úctě k Ukrajině to bylo hodně odvážné prohlášení třeba vzhledem k Indii, jejíž sonda právě přistála na Měsíci…


Konzervativní noviny

The post Přátelé Ukrajinci… brzděte! first appeared on .


Nejčtenější za týden