Norsko bojuje proti masu: Školky a základní školy již budou podávat jen bezmasé pokrmy
RSS

Norsko bojuje proti masu: Školky a základní školy již budou podávat jen bezmasé pokrmy


Zatím toto nařízení platí jen pro Oslo, které se v rámci klimatické politiky rozhodlo snížit spotřebu masa ve městě na polovinu. A jít na to přes děti je samozřejmě nejjednodušší.
Norsko politika nám opakovaně dokazuje, že i v zemích mimo EU může být zaváděna podobně fanatická klimatická politika, jakou již praktikuje EU.
Vždy záleží jen na tom, kdo je ve vedení dané země. A – jak přiznávají i příslušní politici ve vedení norské metropole – bezmasá strava ve školkách a školách není zaváděna pouze z důvodů klimatických, ale také proto, že bezmasá strava by neměla vadit žádné z tamních kultur.
Tím se samozřejmě vyhnou potenciální možnosti, že by se v pokrmu náhodou objevilo například vepřové maso.
Každopádně nejde o první případ, kdy se podobná opatření zavádí. Například ve Francii se ke stejné politice přihlásilo již několik měst a v dalších, kde je zatím maso na školách povoleno, zpravidla na jídelníčku nenajdete vepřové.
Školky a základní školy v Oslu už nebudou podle nového akčního plánu podávat maso dětem. Plán zahrnuje snížení spotřeby masa ve městě na polovinu z explicitních environmentálních a zdravotních důvodů.
Městská rada v Oslu plánuje zcela odstranit maso z předškolních zařízení, škol a dokonce i z mimoškolních klubů. Důvodem je, že město sníží spotřebu masa mezi norskými občany na polovinu, aby podpořilo životní prostředí a zdraví, píše státní kanál  NRK.
„Víme, že o něco méně masa je jedním z nejlevnějších a nejúčinnějších klimatických opatření, které můžeme přijmout,“ říká Einar Wilhelmsen ze strany Zelených, starosta Osla, který je za plán zodpovědný.
Akční plán údajně znamená, že ve městě se bude podávat udržitelnější, zdravější a především rostlinná strava. Ryby však budou i nadále na jídelníčku pro děti. Kromě toho musí mít všechny obecní jídelny alespoň tři zcela bezmasé dny v týdnu.
Vždy by měla existovat teplá, veganská volba. Na středních školách by mělo být každý den bezmasé jídlo. Akční plán bude podle Wilhelmsena také bojovat proti plýtvání potravinami.
„Vyhazujeme příliš mnoho jídla,“ říká.
Nový akční plán se však nevztahuje na domovy s pečovatelskou službou. Stejně tak není zakázáno, aby si děti přinášely maso z domova a jedly ho ve škole.
Pro posílení argumentů týkajících se nového akčního plánu se poukazuje na to, že norské ředitelství zdravotnictví doporučuje, aby vegetariánská strava byla podávána v předškolních zařízeních s dětmi z různých kultur.
„Je to více sociální a inkluzivní. Pak mohou všichni jíst stejné jídlo,“ říká Wilhelmsen.
Tolik zpráva z Norska.
K ní ještě přidávám jinou zprávu ze Švédska, kde na vegetariánskou stravu pro změnu přešlo město Malmö. To, že jde o město, kde jsou již potomci Vikingů v menšině, snad ani netřeba připomínat…
Mezi účastníky konference v Malmö nedávno vyvolalo velké zděšení, když se ukázalo, že masové kuličky podávané k obědu obsahují maso z hovězího i vepřového masa.
Vegani a muslimové říkají, že byli „velmi znechuceni,“ když se později dozvěděli, co jedli.
Masové kuličky měly být vegetariánské – tedy ze sójového masa, stejně jako všechny pokrmy, které byly na městské konferenci nabízeny.
Nicméně firma, která měla pohoštění dodat, to popletla a namísto vegetariánských masových kuliček dodala kuličky z mixu hovězího a vepřového masa.
Nejméně polovina ze 180 účastníků konference byli muslimové nebo vegani. Vegani byli znechuceni tím, že jedli maso jako takové, muslimové se pro změnu vztekali kvůli tomu, že kuličky obsahovaly vepřové maso….


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 4 Průměrně: 5 ]







Článek Norsko bojuje proti masu: Školky a základní školy již budou podávat jen bezmasé pokrmy se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden