Přistižen! Schiff po přijetí darů převedl miliony obranným dodavatelům
RSS

Přistižen! Schiff po přijetí darů převedl miliony obranným dodavatelům


USA – Zatímco americký poslanec Adam Schiff (D-CA) vede kampaň za křeslo v Senátu na platformě účelových dotací pro místní záležitosti. (Foto: Wikimedia)









Byl tento dvanáctiměsíční kongresman přistižen při směrování milionů dolarů daňových poplatníků ziskovým dodavatelům obranných zařízení, z nichž mnozí byli politickými dárci jeho kampaní.



Podle vyšetřování serveru Politico Schiff „nabídl neúplný a potenciálně zavádějící popis své minulosti v oblasti účelových dotací“.



POLITICO prověřilo, že kromě peněz na bezdomovectví a léčbu drogových závislostí Schiff poskytl miliony také ziskovým společnostem a získal desítky tisíc na své kampaně za znovuzvolení do Sněmovny reprezentantů od vedoucích pracovníků firem a lidí s nimi spojených. Prověrka se většinou omezila na veřejně dostupné údaje z krátkého tříletého období, kdy byly firemní účelové dotace zveřejňovány.







Ve dvou obzvláště závažných případech Schiff směřoval milionové finanční prostředky do společností Smiths Detection a Phasebridge, Inc., dvou obranných společností v jeho obvodu – 6 milionů dolarů směřovalo do Smiths Detection a 3 miliony dolarů do Phasebridge. Oba kroky by byly podle reforem přijatých v roce 2010 zakázány. Toto finanční manévrování se shodovalo s tím, že Schiff obdržel příspěvky ve výši 8 500 USD od PMA Group PAC a dvou rodinných příslušníků Paula Magliocchettiho, zakladatele a majitele lobbistické firmy najaté oběma obrannými společnostmi.



V roce 2011 byl Paul Magliocchetti odsouzen k 27 měsícům vězení za poskytování nezákonných příspěvků na volební kampaň.



Schiff tvrdí, že nemá úplné vyúčtování svých účelových dotací.



Kongresmanova kampaň tyto vazby rychle bagatelizovala, zdůrazňovala malý podíl těchto příspěvků na celkovém objemu jeho finančních prostředků a zdůrazňovala jeho závazek zajistit, aby daně Kaliforňanů sloužily v jejich prospěch. Mluvčí Marisol Samayoaová ve své šablonovité odpovědi uvedla: „Kandidátská kampaň je v tomto směru velmi úspěšná: „Kaliforňané znají a důvěřují Adamovým výsledkům v oblasti prosazování věcí a jako americký senátor udělá vše, co je třeba, aby zajistil, že daňové dolary Kaliforňanů budou pracovat pro ně a jejich priority.“ A dodala: „ Tyto příspěvky představují méně než desetinu procenta toho, co Adam za 20 let v Kongresu získal, a byly vedeny tím, co bylo nejlepší pro naše vojáky a jeho voliče. Je směšné naznačovat opak.“



Schiffova netransparentnost při poskytování kompletního seznamu jeho earmarků však ještě více podněcuje mrak skepse, který jeho počínání obklopuje.



„Vždycky jsme se obávali aspektů pay-to-play a s tím se musí každý zákonodárce vyrovnat,“ řekl Steve Ellis, prezident organizace Taxpayers for Common Sense, nestranické organizace pro sledování rozpočtu, která se analýzou earmarků zabývá již desítky let. „Pokud dostanete příspěvek na kampaň a zároveň dostanete earmark pro stejnou firmu nebo pro klienta tohoto lobbisty, má to takové vnímání.“



Proces přidělování vyčleněných prostředků byl změněn v důsledku rostoucích výdajů a řady skandálů s úplatky v Kongresu v polovině roku 2000, včetně skandálu bývalého poslance Randyho „Duka“ Cunninghama (R-CA), který se přiznal, že bral milionové úplatky od dodavatelů obranných zařízení, a také potupeného lobbisty Jacka Abramoffa, který nazval komisi pro přidělování prostředků „továrnou na laskavosti“.



Více o Schiffově prohnanosti přináší Politico…




Schiff nasměroval 1 milion dolarů firmě Eureka Aerospace se sídlem v Pasadeně, která vyvíjela vojenskou technologii na zastavování vozidel ignorujících kontrolní stanoviště. Generální ředitel Eureka Aerospace James Tatoian přispěl Schiffovi v letech 2006-2016 částkou 24 600 dolarů. Další členové Tatoianovy domácnosti věnovali do roku 2020 dalších 9 950 dolarů. Jeho jediné další federální příspěvky v posledních letech směřovaly k bývalé republikánské senátorce Marthě McSallyové z Arizony, plukovnici letectva ve výslužbě a bývalé pilotce.
Schiff nasměroval 1 milion dolarů společnosti Tanner Research Inc. z Monrovie na detekci IED. Generální ředitel John Tanner mu v letech 2003 až 2012 daroval 15 800 dolarů.
Schiff získal 800 000 dolarů pro společnost Orbits Lightwave Inc. na projekt ultrastabilního koherentního laseru. Yaakov Shevy, spoluzakladatel a prezident společnosti Orbits Lightwave, mu za dobu svého působení v Kongresu daroval 2 500 dolarů a výkonná ředitelka Katrin Saroukhanianová mu v letech 2007 až 2010 věnovala 1 200 dolarů.
Schiff také zajistil 492 000 dolarů pro společnost Superprotonic na výzkum palivových článků na bázi pevných kyselin. Spoluzakladatel Calum Chisholm z Pasadeny a jednatel Sami Mardini z Duarte věnovali Schiffovi v letech 2007 a 2008 dohromady 1 500 dolarů.


POLITICO nemohlo analyzovat mnoho Schiffových účelových dotací nebo případných odpovídajících darů, protože veřejná evidence dolarů, které proudily do firem, je velmi omezená. Schiffova kampaň odmítla poskytnout seznam earmarků z let 2001 až 2007 s tvrzením, že žádný nemá. Schiff odmítl žádost deníku Los Angeles Daily News, aby na nátlak v roce 2007 zveřejnil své projekty.
Mezitím – stále čekáme na onen Trumpův důkaz, Adame…



Zdroj: politico.com
Článek Přistižen! Schiff po přijetí darů převedl miliony obranným dodavatelům se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden