Pavel se zase vyznamenal
RSS

Pavel se zase vyznamenal


FILIP PŘÍKOPA
Náš pan prezident má asi frček a vyznamenání stále málo, tak se nám teď vyznamenal tím, že se nepokrytě pokusil ovlivnit výsledek voleb cizího suverénního demokratického státu. Jak? Lehce. Snahou vyvolat strach u našich bratov. Tím, že veřejně prohlásil, že pokud v předčasných parlamentních volbách na Slovensku vyhraje Robert Fico a jeho SMER, naruší se vztahy mezi Českem a Slovenskem. Prý proto, že řada Ficových názorů více než vidění západního světa odpovídá ruské propagandě. Jak krásně a snadno se v dnešní době škatulkuje, že? Ale Pavel je optimista. Doufá, že i po volbách budou vztahy mezi oběma státy dobré tak, jako jsou teď. Takové nenápadné pomrknutí: pokud to tak chcete, nevolte Fica!
On ale Pavel není jediný, kdo se do těchto voleb vměšuje. Evropská komise a slovenská vláda chtějí po technologických gigantech, pod pohrůžkou velkých pokut, aby vynaložily více prostředků na regulaci dezinformací a prokremelských ideologií, které se, jak jinak, samozřejmě šíří mezi Ficovými voliči. Takže nálepka je jasná. Každý volič této strany je ruský šváb. Jen nevím, jestli jsou to i dezoláti. Určitě to ale budou chcimírové, protože Fico nechce dále posílat na Ukrajinu zbraně a chtěl by mír. To ale není správný narativ, jak s oblibou říká náš pan premiér.
Trochu se divím, že Pavel nemá Fica tak rád. Vždyť oba byli v mládí ve straně. A Fico v ní vydržel i dlouho po jejím přejmenování z Komunistické strany Slovenska na Stranu demokratické levice.
Osobně nejsem velký příznivce Fica ani jeho politiky. Nevěřím, že je to dobrý člověk. Ale věřím tomu, že je to člověk, který by měl volby vyhrát. Člověk, který má odvahu říkat a konat něco jiného, než chtějí papaláši z Evropského parlamentu. A takových lidí bude potřeba více. Je vidět, jak moc mocenské struktury nechtějí, aby vyhrál. Protože to není o vítězství jednoho člověka. Je to znamení toho, že lidé už nechtějí snášet to, jak se k nim chovají. Chtějí návrat zpátky do jednodušších časů. Do „normálu“. A toho se oni bojí.
Třeba se dočkáme předčasných voleb i my . Spíše ne. Ale v každém případě i u nás může nastat změna. A v dalších zemích. Je třeba vytrvat a nebát se. A třeba vyhrajeme. Ale třeba je to také jen moje zbožné přání…
 

blogosvet.cz

The post Pavel se zase vyznamenal first appeared on .


Nejčtenější za týden