Kauza Dozimentr: Co dělá mafiána mafiánem?
RSS

Kauza Dozimentr: Co dělá mafiána mafiánem?




KAROLINA STONJEKOVÁ
Kauza Dozimetr začíná připomínat zhrzenou milenku: Vždycky po čase se vrátí, aby vám připomněla (ne)dávné morální selhání, začne dělat trable a vyhrožovat, že se manželka (v tomto případě veřejnost) dozví celou pravdu, jak to tehdy vlastně bylo. Krom toho se ukazuje, že je velmi těžké, až nemožné, se jí zbavit. Vždycky když už máte pocit, že je pryč, vynoří se znovu a donutí své bývalé ctitele, aby se hloupě vykrucovali, dětinsky vymlouvali a používali argumentaci ve stylu legendární věty: „Žádný prostitutky tam nebyly a ta částka taky nesouhlasí.“

Naposledy se tahle nechtěná milenka vrátila koncem srpna, aby zavařila europoslanci a náměstkovi pražského primátora za TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi. Ten nakonec tlaky na rezignaci ustál a vypadalo to, že dotěrná žena dá chvíli pokoj. Chyba lávky. O měsíc později vstupuje na scénu znovu, aby si vzala na paškál samotného předsedu hnutí STAN a ministra vnitra, Víta Rakušana.
Novináři zpravodajského webu iDnes.cz totiž přišli s informací, že i Rakušan měl telefon s šifrovací aplikací CryptoCult, který mu navíc nedal nikdo jiný než europoslanec Stanislav Polčák – jedna z předních postav kauzy Dozimetr. Muž, o kterém se hovoří jako o hlavní spojce mezi obviněným Michalem Redlem a hnutím STAN. Stejné zařízení přitom používali obvinění z Dozimetru a podle všeho je používal také Redl, mimo jiné pro komunikaci právě s Polčákem a Gazdíkem. Pro úplnost ještě dodejme, že Rakušan před rokem Gazdíkovi radil, „ať šifrovaný telefon rozkope a vyhodí z okna“. Druhým radil, sám to neudělal…
Redl si přitom šifrovanou komunikaci velmi pochvaloval. Za připomenutí stojí jeho věty: „On má krypťák, ty máš krypťák. Propojím vás a domluvím to, jo?“ Věty pocházejí z Redlova policejního odposlechu, takže je vidět, že i „krypťáky“ mají své limity. Nicméně hezky ilustrují, jak velkou roli šifrované telefony v činnosti této skupiny hrály.
Chceš krypťák? Skoč si za Polčákem
Ale zpět k Vítu Rakušanovi. Ten redakci iDnes.cz poskytl po mailu obsáhlý rozhovor, který nám čtenářům slouží coby zajímavá sonda do páně ministrovy duše. Shrňme si to podstatné: Nákup šifrovaného telefonu zařizoval pro Rakušana Stanislav Polčák. Rakušan ho ale přitom o žádný takový nákup nežádal. Prý… Přesto si telefon vzal. Ale nezaplatil za něj. Ani za náklady související s jeho provozem. Sám Rakušan k tomu v rozhovoru říká: „Neplatil jsem nic. Telefon jsem dostal od Polčáka a informace, kolik ho to stálo, nemám.“
Chápete to, ne? Prostě vám stranický kolega jen tak z plezíru přinese telefon se šifrovací apkou, který používají všichni výtečníci od Redla po Gazdíka, a který navíc pochází ze specializované firmy exministra Pavla Němce. A vy se ani nezeptáte, kolik to stojí. Ani za něj nic neplatíte. A už vůbec se nezeptáte, KDO to tedy platí. Prostě si ho jen tak necháte. Jenže sám Polčák podal v rozhovoru pro stejný web jinou verzi příběhu – o telefon ho prý požádal Rakušan…
Také je zajímavé, že Rakušan v rozhovoru několikrát zmiňuje Agrofert, ANO a Andreje Babiše. Jak Agrofert, ANO a Babiš souvisejí s tím, že si nechal Rakušan darovat/opatřit od Stanislava Polčáka šifrovaný telefon? Platilo snad ve STAN nějaké pravidlo, že když chceš šifrovaný telefon, skoč si za Polčákem? Jak jsme řekli, neodbytná milenka dokáže svého milého často dostat do argumentační nouze. Ale přesto – používat neustále univerzální argument, že za všechno může Babiš, to je myšlenkový konstrukt, kterého by se protagonisté současné vlády měli ve svém vlastním zájmu už jednou provždy zbavit. I bez sebemenších sympatií k Andreji Babišovi je třeba uznat, že to nebyl on, kdo strkal partičce z Dozimetru „krypťáky“ do kapes.
Co dělá mafiána mafiánem?
Bez povšimnutí by nemělo zůstat ani Rakušanovo prohlášení, že „telefon s šifrovací aplikací z člověka mafiána nedělá. Mafiána dělají mafiánské praktiky“. Bingo, pane ministře. Cožpak model fungování partičky z Dozimetru vykazuje něco jiného než mafiánské praktiky? Máte pocit, že čachrování se zakázkami, uplácení, vyvádění majetku DPP a konspirační byty, v nichž se kokain roztíral kdoví kam, mafiánskými praktikami nezavání?
A konečně, poslední Rakušanův pozoruhodný myšlenkový pochod: „Aplikaci CryptoCult používá nepochybně i řada poctivých lidí.“ Pokud si tuhle větu přeložíme, vyjde nám jediné: Ministr vnitra v podstatě veřejně přiznává, že tato republika je tak prošpiclovaná a profízlovaná, že i slušní a poctiví lidé musejí šifrovat své hovory. Neuvěřitelné prohlášení od člověka v takové pozici.
Když o tom člověk přemýšlí, dochází k závěru, že by asi bylo nejlépe, kdyby nám zmiňovaná zhrzená milenka tentokrát už opravdu řekla všechno, pak definitivně sbalila kufry a práskla za sebou dveřmi. Vládě by se ulevilo, že může nadále předstírat, že se nic neděje, ministrovi by se ze stejného důvodu ulevilo taktéž – a nám ostatním vlastně taky. Protože žádný volič s IQ vyšším než 107 nemá zapotřebí neustále poslouchat tytéž dětinské výmluvy, hloupé ukazování prstem a neuvěřitelná prohlášení ministra vnitra.
Zdroj: Karolina Stonjeková

The post Kauza Dozimentr: Co dělá mafiána mafiánem? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden