Požáry způsobené bateriemi elektromobilů přibývají (video)
RSS

Požáry způsobené bateriemi elektromobilů přibývají (video)


Od roku 2035 má být na území EU plná elektromobilita, což – v kombinaci s nespolehlivými zdroji energie a nutností přejít ve vytápění na tepelná čerpadla – přinese zřejmě problémy nejen s totálně přetíženou elektrickou sítí.
Dalším nesporným problémem elektromobilů jsou jejich sklony ke samovznícení. V některých zemích již zakázali parkování elektromobilů v podzemních garážích (ty budou zřejmě po roce 2035 sloužit už jen k parkování kol), neboť parkování elektromobilů v uzavřených prostorách se zdá být příliš rizikovým.
Některé lodní společnosti již odmítají přepravovat elektromobily, neboť již opakovaně se stalo, že jedno z přepravovaných aut vzplálo a loď začala hořet.
S tím, jak přibývá elektromobilů, přibývá také případů, kdy náhle vzplanou. Jak to bude asi vypadat, až bude povinná 100% elektromobilita?
„Green Inferno:“  Toto není jen název filmu, ale je to také zjevně stále častěji realita na ulicích po celém světě. „Zelená“ alternativa k démonizovaným spalovacím motorům pravidelně způsobuje negativní titulky (a pracné zásahy hasičů) kvůli požárům.
Nikdo neříká , že spalovací motor nemůže v případě nehody vzplanout – ale co vozidla, která náhle vybuchnou, zatímco jsou zaparkována na příjezdové cestě a zapálí dům?
Naposledy zasáhl média požár na nákladní lodi u holandských břehů.
Studie pojišťovny Allianz   již dříve zjistila, že přeprava elektromobilů na lodích s sebou nese výrazně zvýšené riziko požáru. Probíralo se:

Hlavními příčinami požárů způsobených lithium-iontovými bateriemi jsou výrobní vady, poškozené bateriové články nebo zařízení, přebíjení nebo zkraty. Hrozí požáry, které se mohou dále rozdmýchávat a dokonce způsobit výbuchy. Požáry v elektrických vozidlech jsou zrádné, protože je těžké je uhasit a mohou se spontánně znovu vznítit.
Allianz pojišťovna

Zrádný je klíčové slovo, protože zatímco řidiči si jsou dobře vědomi rizika požáru v případě nehody, jen málokdo očekává, že jeho vozidlo náhle vzplane bez jakéhokoli vnějšího vlivu. To se však u elektromobilů děje znovu a znovu. Tyto dva případy se v září dostaly do několika médií:
Merseyside, Anglie: Rodinné elektrické auto explodovalo na příjezdové cestě domu pozdě večer a vzplanulo. Hořela také garáž a dům. Vozidlo je údajně jen měsíc staré a příčinou je pravděpodobně závada baterie. ( Daily Mail, 25. září )
Nový Jižní Wales, Austrálie: Autobaterie luxusního elektromobilu, který parkoval na letišti v Sydney spolu s několika vozidly, se vznítila. Baterie náhle zajiskřila, což způsobilo požár několika blízkých aut. Bylo zničeno pět vozidel. ( abc.net.au, 12. září )
I minimální kolize nebo přejíždění malých předmětů na vozovce mohou samozřejmě stačit k nebezpečnému poškození baterie:
New Jersey, USA:  Tesla Model 3 přejela předmět na silnici a poté signalizovala řidiči kritický problém. Zaparkoval auto a vystoupil. Krátce nato se z baterie začalo kouřit a nakonec vzplanula. Vozidlo bylo zcela zničeno. Proces hašení byl obtížný, protože Tesla se několikrát znovu vznítila. ( Breitbart, 21. září )

Nový Jižní Wales, Austrálie: Tesla Model 3 začala hořet asi 75 minut od Sydney Central Business District poté, co vozidlo přejelo úlomek, který vypadl z kamionu před ním. Část prorazila baterii Tesly, což způsobilo její vznícení. Řidič a spolujezdci vyvázli bez zranění. ( drive.com.au, 15. září )
Zaměstnanec hasičů zveřejnil na Facebooku video:

Ve skutečnosti jsou baterie v elektrických vozidlech neustále chváleny za své standardy kvality, které jsou údajně výrazně vyšší než u elektrických skútrů a elektrokol. 
Média se vždy snaží zdůrazňovat, že vzplanout mohou i spalovací motory – a častěji než elektromobily. Lidé mají tendenci ignorovat fakt, že celosvětově stále jezdí mnohem méně elektromobilů než aut se spalovacími motory.
Zdá se, že mnoho lidí si sotva uvědomuje funkčnost a konkrétní rizika lithium-iontových baterií – to nedávno ukázal telefonát hasičů v Palm Harbor (Florida), který upozornil, že hybridní a elektrická vozidla, která  přišla během záplav do kontaktu se slanou vodou, musí být z garáží okamžitě odstraněna.
Zde hrozí akutní nebezpečí požáru –  a to i po týdnech , protože zbytky soli mohou i po vysušení mezi články lithium-iontových baterií vytvářet „mosty,“ které mohou způsobit požár.
Navzdory tomu si někteří řidiči údajně myslí, že mohou své elektromobily prohánět hlubokou vodou. Během posledních záplav způsobených hurikánem Idalia na Floridě začalo hořet několik automobilů Tesla.
Uvidí se, jak se změní statistiky požárů, pokud si elektromobily dokážou v průběhu let zajistit vyšší podíl na trhu a budou jezdit častěji.
Nicméně lidé se do jejich nákupu až tak překotně nehrnou. Nedávno zveřejněný průzkum ukázal, že více než polovina řidičů elektromobilů tohoto přechodu lituje.  
Doufejme, že jejich elektrická vozidla neshoří také.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Požáry způsobené bateriemi elektromobilů přibývají (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden