České televizi se mimořádně daří, vyplatí zaměstnancům odměny
RSS

České televizi se mimořádně daří, vyplatí zaměstnancům odměny




ONDŘEJ HORECKÝ
České televizi se finančně daří, na konci roku bude mít o miliardu korun víc, než se předpokládalo. Zaměstnanci proto dostanou se zářijovou výplatou mimořádné odměny. Tento krok opět vyvolává diskuzi o tom, zda je třeba zvyšovat koncesionářské poplatky.




Petr Dvořák, generální ředitel ČT, rozeslal zaměstnancům e-maily, kde jim oznámil vyplacení odměn. „Stav ekonomiky v České republice není dobrý a inflace dosahuje dvouciferných čísel, přesto se České televizi daří. Mohu tak naplnit dohodu, která byla daná zástupcům odborových organizací při sjednávání kolektivní smlouvy v listopadu 2022, a to vyplatit druhou část remunerace. Mimořádnou finanční odměnu 10 tisíc Kč, kterou obdržíte spolu se mzdou za měsíc září,“ napsal Dvořák,  informoval  server Seznam Zprávy.
První část odměny dostali pracovníci veřejnoprávního média již letos na jaře. Jako zdůvodnění odměn uvedl dosluhující ředitel ČT dobré hospodaření instituce.
„Díky včas nastartovaným úsporným opatřením, dík mnohaletému úsilí v oblasti nárokování odpočtu DPH, a navíc za stavu, kdy byla realizována či započata většina velkých investic, bude mít ČT na konci letošního roku na svých účtech kolem dvou miliard korun. To je téměř o miliardu více, než je stanoveno v dlouhodobých plánech,“ napsal Dvořák, který z funkce odchází koncem září.
Dvořák dostával podle pracovní smlouvy 242 tisíc korun měsíčně jako plat plus roční bonus odpovídající až desetinásobku měsíční mzdy, přičemž jeho výše závisí od hospodaření společnosti a dalších kritérií.
iDnes  poukázalo  na to, že Dvořák v roce 2019 vlastnil nemovitosti za víc než 100 milionů korun. Manažer se však pro deník obhajoval, že si na ně vydělal v průběhu 30ti let svého profesního života.
Je třeba zvyšovat koncesionářské poplatky?
Výborné hospodaření ČT vyvolává otázky, zda je třeba zvyšovat koncesionářské poplatky. Nový návrh novely zákona o koncesionářských poplatcích o České televizi a Českém rozhlasu a zákona o rozhlasových a televizních poplatcích počítá se zvýšením koncesionářských poplatků od roku 2025 na 160 Kč za Českou televizi a 55 Kč za Český rozhlas.
Novela představená letos v září zároveň rozšiřuje i okruh osob, které jsou povinny koncesionářský poplatek uhradit. Bude to každý, kdo vlastní „jakékoli zařízení, které může přijímat a reprodukovat rozhlasové nebo televizní vysílání, tedy například chytrý telefon či počítač“. Novela musí ještě projít připomínkovým řízením a jednáním v parlamentu.
Podle vládních odhadů by se České televizi měly po zvýšení poplatků a rozšíření počtu platících osob zvednout výnosy o 1,4 miliardy korun. Letos podle  iDnes  hospodaří s rozpočtem 7,4 miliardy korun.
Ministr kultury Baxa komentoval na tiskové konferenci zvýšení koncesionářských poplatků těmito slovy: „Poplatky se u České televize nezvyšovaly 15 let, u Českého rozhlasu dokonce 18 let, současná hodnota poplatku je tak zhruba poloviční.“
Přesto existují hlasy, kteří povinné poplatky státním médiím kritizují. Předseda strany Svobodní, Libor Vondráček namítá, že vláda pojala koncesionářské poplatky jako „skrytou daň“.
V diskuzi pod článkem od Seznam Zprávy o odměnách pro zaměstnance ČT komentující vyjádřili nespokojenost s jednáním televize.
„Daří se jim, protože domácnosti jsou povinné platit nesmyslné koncese! Toto mohou zavést i ČD nebo Česká pošta – nařídit domácnostem, že budou povinně každý měsíc platit 250 Kč, za to, že jednou za čas využívají jejich služeb!“ napsal uživatel Lukáš Pecka.
„Když mají takový zisk z těch poplatků, tak proč je chtějí zvyšovat ? To je podobné jako ČD, které chtějí zdražit jízdné, ačkoliv mají slušný zisk,“ uvedl Antonín Voříšek
“Já jsem měl dojem, že je nutné zvednout koncesionářské poplatky, protože hospodářská situace v ČT je špatná. A zde čtu, že měli dobrý hospodářský výsledek, proto ty odměny. (V žádném případě pracovníkům ČT nezávidím a přeji jim to). Ale proč je potřeba pak zvedat poplatky a dokonce zpoplatnit mobily a tablety? Nějak mi to hlava nebere,“ okomentoval uživatel Pavel Řehák.


ONDŘEJ HORECKÝ

The post České televizi se mimořádně daří, vyplatí zaměstnancům odměny first appeared on .


Nejčtenější za týden