Volby na Slovensku a v Polsku a naše velké prázdno
RSS

Volby na Slovensku a v Polsku a naše velké prázdno



VÁCLAV KLAUS



V závěru tohoto týdne budou slovenské parlamentní volby, které rozhodnou, zda Slovensko zůstane samo sebou , unikátním seskupením lidí hrdých a pracovitých, nám blízkých, zemí, která listopadem 1989 a následným rozdělením Československa získala šanci žít podle svého a vládnout si sama. Variantou je, že se stane malým kouskem nepřehledné Evropské unie, který nebude schopen ubránit se jejím progresivistickým ambicím všechno s národem spojené zlikvidovat.



I když to v kouřové cloně médií a silných předvolebních výroků politiků nemusí být všem až tak jasné, právě o to v těchto volbách jde. To, co dělá mediálně-politický kartel s Robertem Ficem, je téměř neuvěřitelné, ale hlavně mimořádně smutné. A že se na tom přiživují nejen režimoví čeští novináři, ale i prezident Pavel, je ještě horší. Nevěřím, že nechápou, o co skutečně jde. Mne nejvíce trápí, že si neuvědomují, že i nás bude brzy čekat podobné dilema.
Minulý týden jsem byl na mezinárodní konferenci v Budapešti a přesvědčil jsem se, že to dobře chápou Maďaři. Dlouho jsem o tom hovořil i s premiérem Orbánem, který má ke Slovensku blízko a který to vidí stejně. Nemám ale pocit, že by tomu mohli rozumět zejména američtí účastníci konference, kteří jsou zcela orientováni na svůj boj s Ruskem a zejména s Čínou.
Brzy budou volby i v Polsku. Najednou se začínají ozývat autentické polské zájmy, nejen odvěké polské nepřátelství s Ruskem. Reakce předsedy vlády a ministra zahraničí nejen na vůči Polsku velmi agresivní slova prezidenta Zelenského, ale i německého kancléře Scholze, dávají tušit, že se i v Polsku vnitropolitická situace přiostřuje. I Polsko by ale mělo zůstat – i po volbách – Polskem a nepokoušet se přeměnit se v „Trojmoří“ s ambicí stát se velmocí.
Jen my jsme nepoučitelní. Zoufalství naší pětikoalice přesahuje všechny meze. Místo jednoduché, pragmatické politiky, kterou vláda neumí, se utíká k hledání jakýchsi nových  vizí  pro Českou republiku. Nechtějí vědět, že jiná vize než svoboda, trh a demokracie není. Hledáním tzv. strategických investic podle vzoru komunistických pětiletek vláda dokazuje, že jí svoboda, trh a demokracie nestačí. Chtějí něco jiného a myslí si, že právě to od nich naši občané očekávají.
P.S.: Ve chvíli psaní této glosy „pípla“ zpráva tiskové agentury, že „von der Leyenová ocenila podíl českého předsednictví v EU na schvalování klimatického návrhu Fit for 55, klíčové části Zelené dohody pro Evropu“. Ano, nejsme jenom nejukrajinštější, jsme i nejzelenější.

 

VÁCLAV KLAUS

The post Volby na Slovensku a v Polsku a naše velké prázdno first appeared on .


Nejčtenější za týden