Záhadné ruské letadlo, které přistálo v Pchjongjangu, znervózňuje Washington
RSS

Záhadné ruské letadlo, které přistálo v Pchjongjangu, znervózňuje Washington


Ruské „záhadné letadlo“, které bylo spatřeno v Severní Koreji, znervózňuje Washington poté, co Kim Čong-un navštívil Rusko a setkal se s prezidentem Vladimirem Putinem. (Foto: KCTV)









Předpokládá se, že oba vůdci, které Západ považuje za „darebáky“ , jednali a možná uzavřeli dohodu o dodávkách zbraní ve chvíli, kdy Moskva potřebuje více munice pro vojenské operace na Ukrajině.



Agentura Bloomberg s odvoláním na web FlightRadar24 zabývající se sledováním letecké dopravy popsala, že se jednalo o neplánované ruské vojenské VIP letadlo, které začátkem tohoto týdne přistálo v Pchjongjangu.



Letadlo bylo v severokorejském hlavním městě dva dny, obě země však o jeho účelu mlčí. Mohlo přepravovat další ruskou obrannou delegaci na vysoké úrovni.



„Zadní číslo na letadle naznačuje, že se jednalo o stejné letadlo, které Rusko vyslalo do Severní Koreje v srpnu, jen několik dní poté, co do Pchjongjangu odcestoval ministr obrany Sergej Šojgu, kterého Kim provedl kolekcí nejnovějších zbraní své země,“ poznamenala agentura Bloomberg.



Západ se obává, že šlo o součást prohlubování dohod o transferu technologií a zbraní mezi oběma zeměmi, na které USA uvalily přísné sankce, a to i v souvislosti se snahou o jejich izolaci na světové scéně.



Přistávání ruských letadel v širším regionu by za normálních okolností nemuselo být významné, ale je velmi nápadné zejména v případě letů do Severní Koreje, vzhledem k tomu, že-



Severní Korea od uzavření svých hranic na začátku pandemie na počátku roku 2020 téměř neuskutečňuje mezinárodní leteckou dopravu. Přílet dvou letů během necelých dvou měsíců podtrhuje spolupráci mezi oběma zeměmi, které se sblížily, když se je USA a jejich partneři snažili izolovat mezinárodními sankcemi.



Kimova cesta v Rusku, která skončila teprve nedávno, trvala dva týdny. Zahrnovala prohlídky ruských vojenských technologických závodů, včetně letecké továrny v ruském městě Komsomolsk-na-Amure.





Washington v průběhu ukrajinského konfliktu na různých místech obvinil Severní Koreu z dodávek další dělostřelecké munice ruské armádě. Americké zpravodajské služby v nedávné minulosti tvrdily, že vlakové zásilky mezi oběma zeměmi zahrnovaly tajné dodávky munice, což se však nepodařilo prokázat.



Obě země ve skutečnosti sdílejí malou hranici. V nedávné době se objevila obvinění, že skupina Wagner, která je nyní po červnové vzpouře a po smrti Jevgenije Prigožina na kordy s Moskvou, nakoupila od vlády Kim Čong-una velké množství zbraní a vybavení.



Zdroj: yahoo.com
Článek Záhadné ruské letadlo, které přistálo v Pchjongjangu, znervózňuje Washington se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden