Jak Novinky.cz vítězí a Ukrajina prohrává
RSS

Jak Novinky.cz vítězí a Ukrajina prohrává


Vojtěch Bauer se na Novinkách dne 23.9.2023 v článku Ukrajina hlásí další úspěch… zmiňuje o postupu ukrajinských ozbrojených sil. Vychází jednak z oznámení generála Oleksandra Tarnavského a amerického Institutu pro studium války (ISW). Nebo v článku z 25. 9. 2023 Ukrajinci jsou za půlkou Verbove. Protiofenziva přešla do mimořádně dynamické fáze  od Alexa Švamberka.
Posláním novinek jako mainstreamu je hlásat dobré zprávy a dobré zprávy znamenají hlásat vítězný postup ukrajinské armády. Za úspěch považují vklínění se do ruské obrany za cenu velkých ztrát. Autor i jeho zdroje jsou značně optimističtí a už vidí ukrajinské vojáky v Tokmaku. Tak se na ten úspěch podívejme. Abychom pochopili situaci, musíme se podívat na mapu bojů, kterou zveřejnil uvedený článek.
Je pravda, že se ukrajinští vojáci dostali k hlavní obranné linii. Pochopení musíme mít i pro vyhlášení generála Tarnavského. Na jedné straně musí hlásit do Kyjeva výrazný úspěch, aby Kyjev mohl nahlásit ještě výraznější úspěch svým západním sponzorům, a na druhé straně musí ospravedlnit obětování vojáků před vlastními podřízenými. Zkrátka taková je válka a taková je zvyklost při předávání informací nahoru i směrem dolů. I malý úspěch pomáhá udržovat morálně politický stav mužstva, ochotu pokračovat ve válce jak v generálním štábu, tak i v zákopech. Zvláště, když na veřejnost pronikla hlášení velitele brigády o velmi nízkém morálně politickém stavu podřízených brigád. A každé vítězství, i to nepravdivé a nadnesené, pomáhá brzdit pád morálně politického stavu. Bez zbraní a bez ochoty vojáků umírat nelze pokračovat v bojových operacích.
Když se podíváme na obrannou linii ruských vojsk, vidíme modrý klín zasahující do vybudované obrany. Z pohledu ukrajinského generála je to vítězství, ale z pohledu ukrajinských matek a otců je to malé území, které musí nenávidět, protože jim vzalo syny. Hodně synů, bratrů a manželů.
Jaký je vojenský pohled na průlom? Jeden je rozhodně málo. Jedním průlomem obklíčení nevznikne. Kdyby o několik kilometrů vedle byl další podobný a úspěšný průlom, mohlo by to naznačovat hrozbu vytvoření kapsy a obklíčení ruských jednotek. Obránci, tím myslím ruskou stranu, by pak měli na výběr ze dvou špatných rozhodnutí. Za prvé, setrvat v obraně a padnout do obklíčení, nebo zvolit druhou možnost a ustoupit. Rozsáhlé území by pak přenechali útočícím ukrajinským vojskům.
Na provedení této taktiky je však potřeba značné zdroje. Za prvé, prorazit třístupňovou obranu na dvou místech, za druhé mít dostatečné zdroje v dotažení obou útoků až do spojení obou směrů útoku v jeden kotel s obklíčenými ruskými jednotkami, za třetí, mít dostatečné síly pro vytvoření obrany a odrážení ruských protiútoků. Pokud ukrajinské síly nebudou mít dostatečné rezervy, hrozí, že protiútoky ruských vojsk ze stran vytvořeného výběžku odříznou útočící vojska od zásobování. Vznikne kotel, ve kterém uvíznou jednotky ozbrojených sil Ukrajiny. Místo obklíčení ruských vojsk padnou sami do ruského obklíčení. Novinkami opěvovaný úspěch se zvrátí ve svůj protiklad, v prohru, a další oslabení ukrajinské bojující strany. Toto nebezpečí je znásobeno prohlášením některých zemí kolektivního Západu, které zvažují zastavení dodávek zbraní i munice na Ukrajinu. Čím budou pak ukrajinské jednotky bránit dobyté, tedy z jejich pohledu osvobozené území?
Takže sdělení amerického Institutu pro studium války (ISW) a opakování této zprávy Novinkami není pro čtenáře a fandy ukrajinské protiofenzívy až tak povzbudivé. Nemohu se zbavit dojmu, že tito fandové vnímají rozsáhlou tragédii jako počítačovou hru, nebo zápas dvou fotbalových mužstev. Položil si někdo otázku, co tak strašného by se stalo, kdyby ukrajinské vedení ustoupilo požadavkům Ruska a byly zachráněny životy dalších desetitisíců ukrajinských i ruských vojáků, o civilistech nemluvě? Co by se stalo? Co špatného by rusky mluvící ruští vojáci udělali rusky nebo ukrajinsky mluvícím ukrajinským vojákům, pokud nespáchali válečné zločiny?
Začalo by se jednat o kolektivní bezpečnosti obou zemí. Možná by ukrajinské vojáky a obyvatele Ukrajiny postihla ta nejhorší věc pro Západ, to je růst životní úrovně. Léto skončilo, je podzim a za chvilku bude zima. Ta nebude k ukrajinským lidem s rozbitou infrastrukturou shovívavá. Sorošovský Institut pro studium války tomu však rozumí nejlépe a Novinky.cz tyto moudra šíří dále. Pouze mám při čtení diskuse pod články dojem, že bezmyšlenkovitě souhlasících čtenářů jaksi ubývá. Lidé nejsou hloupí, ale to Novinky.cz brzy zjistí.


Nejčtenější za týden