Slovensko se probouzí?
RSS

Slovensko se probouzí?



JINDŘICH KULHAVÝ
Výsledky voleb na Slovensku jsou sečteny. Fico se vrátil a slaví vítězství, jeho Směr získal navzdory snahám médií do poslední chvíle protěžovat Progresívne Slovensko dost hlasů (23%) na to, aby ho s velmi pokřiveným úsměvem musela Čaputová pověřit sestavením vlády. 17% Šimečkova Progresivneho Slovenska ukazuje, že ani korespondenční hlasy, z nichž mu přistálo přes 90%, nestačily ke zvratu. Třetí Hlas vedený bývalým spolustraníkem Fica Pellegrinim s 15% naznačuje, že prounijní vládnutí na Slovensku získává pořádné trhliny. Konečně, protože Maďarsko už bylo vcelku osamoceno. Matovič se i přes tragické výsledky udržel v Parlamentu a bude dál otravovat tamní politickou scénu, 10% pro OLaNO je až až. Dále se dostaly ještě KDH, SaS a SNS, ovšem s výsledkem pod 7% hlasů.
Co výsledky ukazují? Dle reakcí proliberálních médií jsou zklamáním. Jejich prací bylo napomoci k výhře právě Progresívnemu Slovensku, a to za každou cenu. Na Tik-Toku už se objevil záznam telefonického hovoru šéfa této strany napovídajícího o jistém ošéfování voleb a vysokém rozpočtu na celou kampaň. Šimeček v něm navíc hlásí dostatek svých lidí ve volebních místnostech a jistotu, že kdyby se vše ,,provalilo“, lidí spojení s potencionální kauzou dostanou při případném odhalení maximálně podmínku. Ani vše toto Progresívnému Slovensku k ničemu nepomohlo a prostě skončilo druhé. O korespondenčních hlasovacích lístcích si myslíme své a americké prezidentské volby ukázaly, jak snadné je s nimi manipulovat. I proto se bude u nás Pětikoalice snažit za každou cenu je pomocí změn volebního zákona prosadit. Výhra Fica je pro ni zdviženým varovným prstem, přičemž má 2 roky na to, aby se připravila. Dobré hospodaření Pětikoalice je chimérou, takže bude muset zkusit cokoliv jiného.
Je evidentní, že ani mediální smršť škodící Ficovi nezabrala. Přesto je zjevné, že i slovenská společnost je rozdělená a celým 33% voličů je budoucnost země lhostejná, protože v den voleb zůstali doma. Fico už má za sebou z minulosti pár škraloupů. Kolik z nich je realitou a kolik pouze výmyslem prounijních médií, to je otázka, nicméně Šimeček a Matovič dostali od Slováků spíše stopku, i když ne tak výraznou, jakou by si zasloužili. A to do poslední chvíle z obrazovek zněly zprávy o tom, že Progresívne Slovensko vítězí. Robert Fico může nyní složit reparát. Slováci už mají evidentně dost LGBT, EU a Ukrajiny. Také jim vadí ekonomický propad, byť menší než u nás, liberální propaganda a dost mají už i blondýny Čaputové. Možná jim je mnohem bližší maďarský přístup k EU a evropské problematice než to, co tu v Čechách předvádí mafiánská a zaprodaná Pětikoalice. Nyní se budou předáci politických stran u našich sousedů snažit složit parlamentní a vládní koalici. My doufejme, že zvítězí rozum nad starými spory a dojde k rychlé dohodě, jejímž výsledkem bude Slovensko schopné stmelovat Visegrádskou čtyřku. A snad se do ní brzy vrátíme i my, to aby vznikla dostatečně silná opozice vůči Německu a Francii. Nechceme předbíhat, ale jistá šance tu je.
Slovenské volby vyvolají reakci v Evropě. Leyenová začne troubit do útoku proti dalšímu premiérovi samostatného evropského státu, bude se snažit ho za každou cenu a s pomocí Berlína dostat pod tlak. Novináři se pokusí oživit Ficovy prohřešky z minulosti a skandalizovat celý Směr, a nakonec i Pellegriniho Hlas. Fico je možná větší střelec než Babiš a pokusí se přeměnit tamní veřejnoprávní média z eurounijní hlásné trouby na pokud možno nezávislá. Nástroje na to mít bude. Zdaleka však nemá vyhráno, protože teprve nyní může ukázat, jak u něj zapracoval věk a vývoj. O Směru se občas hovořilo jako o mafiánském prostředí, je tedy třeba se oprostit od bývalých praktik a Slovákům ukázat, že nevyhrál jen proto, že druhá strana byla naprosto ve vládnutí tragická. Proti Ficovi bude stát umělecká scéna, LGBT komunita, média a ta část, která stále ještě podporovala právě Progresívne Slovensko a OLaNO. V celkovém součtu je to pořád úderná třetina Slováků. Naopak propadli národnostně smýšlející členové strany Republika, což je také varováním.
I přes řadu pochyb je pro tzv. české dezoláty vítězství Fica obrovskou vzpruhou. Vzhledem k politické podobnosti Pětikoalice a Progresívneho Slovenska je jasné, že se u nás bude až za dva roky lámat chleba podobně jako u Slováků. Bohužel ve Strakovce se rozezněl alarm naznačující, že ani zkorumpovaná veřejnoprávní média a jejich kolegiálně vystupující konkurence vlastněná většinou západními subjekty nemusí se svou manipulací přispět k vítězství ve volbách. Přestože Progresívne Slovensko investovalo do kampaně obrovské peníze, které získalo bůh ví kde, skončilo hůře, než si přálo vedení EU. Podobně, jako u nás Piráti, kteří jsou u moci snad jen díky spojení se STANem, jemuž však kampaň částečně zafinancovali. O zdrojích jejich peněz se také nic nedozvíme. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se Pětikoalice ze slovenského propadáku liberálů prosazujících LGBT, ukrajinizaci, tím i nacismus, a eurounijní řiťolezectví ,,poučí“. Doufejme, že se to nestane a za dva roky bude odsouzena k totální porážce. A na nás bude jenom rozhodnutí, kým to bude. I když…nejsou dva roky příliš dlouhá doba a nemělo by to být dříve?
Jindřich Kulhavý

The post Slovensko se probouzí? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden