Zelenskyj hovoří se Západem o budoucnosti Ukrajiny. Bez polské účasti
RSS

Zelenskyj hovoří se Západem o budoucnosti Ukrajiny. Bez polské účasti


Volodymyr Zelenskyj se setkal se zástupci zbrojních společností z několika zemí, aby s nimi projednal perspektivu partnerství a společné výroby zbraní. Polsko mezi přítomnými chybělo. (Foto: X)









Zástupci západních zbrojních společností a obranných asociací z USA, Velké Británie, Německa, Francie, Turecka, Švédska a České republiky přijeli do Kyjeva, aby se zúčastnili prvního Mezinárodního fóra obranného průmyslu.



Ukrajina bude zbrojit



Účastníci jednání diskutovali o perspektivách partnerství a společné zbrojní výroby, přičemž zvláštní pozornost věnovali zkušenostem ukrajinské armády. Jak uvedl prezident Zelenskyj, systém protiraketové obrany a odminování jsou v současné době pro Kyjev dvě největší priority.




Musk sdílel obrázek zesměšňující Zelenského. Přišla reakce

Kromě toho, zdůraznil Zelenskyj, má Ukrajina zájem o výrobu raket dlouhého doletu a dělostřelectva s novými schopnostmi. Ukrajinci jsou připraveni nabídnout zvláštní podmínky společnostem, které chtějí společně s Kyjevem rozvíjet obrannou výrobu.



Půjde o oboustranně výhodné partnerství. Myslím, že je vhodná doba a místo pro vytvoření významného vojenského centra,“ řekl.
Ukrajinský prezident rovněž oznámil vytvoření zvláštního obranného fondu. V této souvislosti byla vypracována deklarace, která má tvořit základ aliance, k níž se mohou připojit společnosti připravené „společně s Ukrajinou vybudovat nový arzenál svobodného světa“. Fond bude financován z prodeje zabaveného ruského majetku a dividend ze státního obranného majetku.




Velká Británie se chystá vyslat na Ukrajinu pozemní vojáky

Žádné Polsko



Mezi firmami pozvanými do Kyjeva chyběli zástupci polského obranného sektoru. Tato skutečnost vyvolala řadu komentářů.



„Při prohlížení seznamu zemí, s nimiž pan @ZelenskyUa vojensky spolupracuje, není těžké si všimnout absence Polska. Je to naprosto pochopitelné. Země na seznamu prodávají své služby za tvrdou měnu. Polsko rozdává tu svou, tedy rozdalo a už nemá co rozdávat. Kromě toho si dovolím připomenout, že podle pana Zeleńského Polsko v současné době slouží panu Putinovi. Kdo by se bavil se zprostředkovatelem a ruskou onucí? No přece kdo?“ – napsal publicista Rafal Otoko-Frąckiewicz v X servisu.



„Už jsme docela na ount? “ – ptá se blogerka a publicistka Kataryna.




Polsko zveřejnilo video, jak brání evropské hranice před migranty

„Poměrně nejvíce výzbroje dalo Ukrajině Polsko. A co za to? Pokud jde o spolupráci na trhu se zbraněmi, nejsme ani u stolu,“ napsal novinář Marcin Makowski.



„A kde je zástupce polského průmyslu pan Zelenskyj?“ ptá se. – ptá se karikaturista a novinář Cezary Krysztop.




Our priority is the development of defense production using modern technologies, including the production of shells, missiles, and drones in Ukraine, in cooperation with global leaders in this field. During the meeting with representatives of defense companies and associations… pic.twitter.com/8lpnelAncG — Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 30, 2023
Zdroj: dorzeczy.pl




Americkému ministrovi obrany byl snížen plat na 1 dolar

Článek Zelenskyj hovoří se Západem o budoucnosti Ukrajiny. Bez polské účasti se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden