Trendy jsou zřejmé … a pozitivní
RSS

Trendy jsou zřejmé … a pozitivní




VIDLÁK



Motto: Volby byly o Ficovi, ale vítězem je Pellegriniho HLAS.



Včerejší článek jsem psal asi v pět ráno, kdy bylo sečteno cca 90% hlasů. Až následně se zřejmě započítaly korespondenční hlasy, které pohnuly o nějaké to procentíčko s výsledky. Vyznění mého včerejšího článku je tedy ještě o nějaké to procento jiné. Ale, jak jsem včera psal, tyto volby neměly výrazného hegemona a nakonec bude záležet na každém procentíčku a každé blbosti, což se nakonec stalo. Výsledky jsou zde:



SMER – 42 mandátů
PS – 32 mandátů
HLAS – 27 mandátů
OLANO – 16 mandátů
KDH – 12 mandátů
SaS – 11 mandátů
SNS – 10 mandátů
Sulík nakonec dopadl víceméně stejně, jako posledně, takže konstatuji, že za sestřelení Matovičovy vlády od voličů potrestán nebyl. Stejně tak konstatuji, že Matovič nakonec dopadl o něco hůř, než to vypadalo v noci. Stejně je to ale neuvěřitelný úspěch. Obou dvou. Je vidět, že průměrný volič se rozhoduje poněkud jinak, než bychom čekali. Svým způsobem dopadly volby vlastně víceméně podle průzkumů, jen se někdo mocinky snažil, aby Progresívné Slovensko vypadalo, že má na víc.
Vítězem voleb je jednoznačně Pellegrini. Bez něj se žádná vláda zřejmě nesloží. Varianta velké koalice mezi Ficem a Šimečkou je podle mě naprosté sci- fi. A i kdyby tato varianta nastala, stejně by potřebovali ještě někoho třetího, nebo nějakého přeběhlíka. Nedovedu si to představit.
Všechny ostatní varianty se bez HLASu neobejdou.
Teoreticky je v trochu lepší situaci Fico, protože si vystačí s trojkoalicí. SMER, HLAS a kterákoliv z malých stran. Navíc je nezpochybnitelným vítězem voleb a měl by dostat od prezidentky mandát k pokusu o sestavení vlády. O možné koalici mezi Ficem, Pellegrinim a Andrejem Dankem už spekulují slovenská média. Zuzana Čaputová už ohlásila, že Fica pověří sestavením vlády a Fico sám požádal o čtrnáct dní na nerušená jednání.
Šimeček (já vím, že se jmenuje Šimečka, ale pojďme ho trochu štvát tím, že buď bude označen nebinárně a nebo v maskulinním mužském rodu), tak toto Šimečko je na tom o trochu hůř. PS + HLAS mají dohromady 59 mandátů a i kdyby vzali Matoviče, pořád potřebují alespoň jednoho dalšího přeběhlíka. Ve všech ostatních případech potřebují alespoň čtyřkoalici. Ale minimálně teoreticky to jde upéct i bez Matoviče, takže vláda PS není úplně bez šance.
Jak jsem včera psal, Pellegrini si bude vybírat, kdo ho bude víc nenávidět. A považuju za skoro jisté, že HLAS bude mít v budoucí vládě zřejmě víc ministrů než jeho větší koaliční partner a vůbec bych se nedivil, kdyby mu progresivci nabídli post premiéra . Šimečko bude mít veškerou podporu z nejvyšších evropských kruhů (včetně nabídky europostů) a tak bude mít Pellegriniho čím lákat. Fico s těmito „úplatky“ bude držet krok poměrně těžko. Pellegrini má ve straně navíc i liberální křídlo a pokud by měl jít s Ficem, bude muset jejich představitelům řádně ucpat hubu funkcemi.
Hodně se teď ukáží vyjednavačské schopnosti jak Fica, tak Šimečky. Tady bych si víc vsadil opět na Fica, protože je v politice už dlouho, vyzná se v moci a má za sebou už i velmi obtížné koalice. Šimečko za sebou nemá žádnou pořádnou zkušenost. Jen naprosto pevnou víru v EU a euroatlantickou vazbu. Navíc má stranu plnou progresivistických inkvizitorů, kteří nešli do politiky proto, aby dělali kompromisy. Ti chtějí buď všechno nebo nic. Ale… víte, co říkala o Slovensku celá Evropa, včetně naší kriegsministryně… Pokud bude vládnout Fico, jsme další na ráně. Správně to ministryně řekla, velmi správně. Bruselští udělají hodně, aby bylo po jejich. Opravdu hodně. Kdyby vedle Orbána začal Brusel kritizovat i premiér Fico, bylo by to už na pováženou. Tlak na Pellegriniho bude enormní a Fico každopádně svojí rétoriku dost posune. Jestliže doteď vypadal jako nesmiřitelný radikál, který okamžitě nastoupí maďarskou cestu, tak teď po volbách bude mnohem umírněnější, protože nemá žádnou ústavní většinu. Prosím mějte to na paměti především vy, kteří v každém kompromisu rovnou čujete zradu. Orbán s většinou v parlamentě je něco jiného než Fico v trojkoalici. Ostatněm Velký Robo už se nechal slyšet, že nemíní nic měnit na ojrovazbách i NATOvazbách.
Složení vládní koalice bude důkazem velmi silné vůle vyjednavačů a schopnostech, které nejsou úplně vidět, ale hrají roli. Bude to hodně o důvěře a věcech, které se nedají změřit. I když Fico vládu složí, bude rozumné se dívat, jakým tlakům musel čelit, protože u nás to bude stejné.
Tolik k politickým šachům. Já osobně mám největší radost z toho, že si Fico troufl na velmi tvrdou protiukrajinskou rétoriku a ukázal všem ostatním, že se s tím dají vyhrát volby.
A teď k poraženým:
Největším poraženým jsou v těchto volbách média a renomované agentury výzkumu veřejného mínění. Médiím se nepodařilo dostat Progresívné Slovensko do čela i když bylo Šimečko neustále na obrazovkách i v novinách jako to největší dobro světa. Je vidět, že majnstrýmová média prostě slábnou. Ne proto, že by jim výrazně klesala sledovanost, ale klesá jim důvěryhodnost. Lidi se na televizi stále koukají, ale věří těm žvástům čím dál méně. Navíc to tupí novináři stále nechápou a pokračuji v tom, co jejich zaměstnavatele pěkně postupně ničí.
Stejně tak se ukazuje rostoucí síla alternativních médií. Fico byl sice bojkotován, jako mohl, ale lidi si informace našli a velká média musela reagovat na sociální sítě. U nás je do voleb dva roky…. dovedete si představit, co se za tu dobu může stát? Babiš v klidu prodal Mafru a zaměřil se právě na henty internety. Není divu. Než se bude volit, budou lidi majnstrýmu věřit zase o dost méně a fejsbůky, blogy a další platormy budou mít zase větší roli.
Unijní mazání „dezinformačního obsahu“ na tomto trendu nic nezmění. Museli by vypnout celý internet…
Nejhorší katastrofa se ale stala agenturám pro výzkum veřejného mínění. Jejich exit pooly byly totálně mimo. Katastrofa je o to větší, že tyto výsledky byly prověřeny realitou už po několika hodinách, takže teď všichni spekulují, jestli agentury prostě dostaly zaplaceno, aby lhaly, nebo lhaly, protože jsou plné progresivců, nebo jestli jim lidi už prostě neříkají pravdu ani v anonymním průzkumu.
V každých dalších volbách teď budou průzkumy zpochybňovány už předem, protože to prostě byla ostuda jako prase. Vývoj probíhá ve skocích. Jedním ze skoků byl nedávno potlesk náckovi Hunkovi v Kanadě, kde pěkně tleskal i Zelenský. Ukrajina se už náckovského odéru nezbaví a všechny další zprávy o hákenkrojcech a hajlování budou posuzovány jinak než doteď. . Stejně tak se prolhaného odéru už nezbaví všechny ty Focusy a Mediany. To je moc dobře. Nikdo nám dezolátům tak skvěle argumentačně nenabil, jako tyto agentury. Děkujeme a posíláme klíčenku. Mám z toho radost, že pár jednotlivců z fejsbůku dokáže dělat lepší práci než taková agentura. Kolik platí Paulině Tabery? Vyhozené peníze.
Bez ohledu na to, jak dopadne na Slovensku sestavování vlády, trendy jsou jasné. Ono prostě trvá, než lidem dojdou peníze, než jim dojde, že je to v válkou na Ukrajině jinak. Trvá to, než lidem dojde, že byli voděni za nos a sehráli úlohu užitečného idiota. Ale jakmile jim to dojde, už to žádné sorosovské peníze nezachrání. Jakmile jednou člověk prohlédne to mediální lhaní, nasměruje ho to k nám, bez ohledu na to, z jakého kadlubu vzešel a jaké názory předtím zastával. Lidem i firmám docházejí prostředky postupně, není to naráz. Jejich situace se nestane neúnosnou hned a těch, kteří už vidí průšvih, který se ještě zatím nestal, těch není nikdy moc. Ale až se průšvih stane, stávají se z nich lídři.
A to prosím jsou na tom Slováci, co se týče cen energií, mnohem lépe než my.
Možná bude příští slovenská vláda bez Fica. Ale SMER bude zřejmě jen sílit. Už teď tam jasní chcimíři obsadili čtvrtinu Národné rady. A vzhledem k tomu, kam Evropa směřuje, bude jich jen přibývat a nezachrání to ani politické neziskovky. Pokud se na Slovensku radikálně nezmění kurz, bude mít Fico zakrátko o deset procent víc. Těch Pelegriniho procent. Ficova budoucnost je růžová, i kdyby teď vládu nesestavil. Je to Pelegrini, který sice nejvíc dostane, ale také nejvíc riskuje. Jeho HLAS může snadno o svoje hlasy přijít, protože on bude viníkem, kdyby progresívní a proevropská vláda vedla s podporou války na Ukrajině až na dno blahobytu… což je se Šimečkem (a Uršulkou v pozadí) dost pravděpodobné.
Vidíš to, Fialo! Vidíš kam vede tvoje politika? Fico svůj SMER vytáhl víceméně ze dna. Babiš u nás ANO vytahovat nemusí. Má rekordní popularitu už teď. Navíc tu máme strany, které se snaží posbírat těch milion propadlých hlasů. Máme tu politiky, kteří říkají totéž, co Fico. To se projeví. Představte si (čistě hypoteticky), že ANO v budoucích volbách dostane 35 %, SPD 10% a Rajchl také 10%. Teď, po Ficově vítězství, už to není úplně nepředstavitelné.
Ale o tom, co znamenají slovenské volby pro českou politickou scénu, o tom zase zítra. Bude to výživné, protože naši pětilháři ve svých prvních výrocích opravdu nezklamali.

 

Vidlák


The post Trendy jsou zřejmé … a pozitivní first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden