Nigérie: Při protestech proti CBDC došlo k zapálení několika poboček bank, vláda raději od digitální měny ustoupila (video)
RSS

Nigérie: Při protestech proti CBDC došlo k zapálení několika poboček bank, vláda raději od digitální měny ustoupila (video)


Nigérie měla být první zemí na světě, která přejde plně na digitální měnu (CBDC). Vše začalo povinnou digitální identitou, bez níž nebylo možné vlastnit bankovní účet a ID byla vyžadována i v mnoha úřadech.
S tím se ještě Nigerijci nějak smířili, nicméně jakmile nastoupila programovatelná digitální měna, bylo zle. Po roce ji pravidelně používalo pouze 0,5% obyvatel a snaha donutit obyvatelstvo k jejímu přijetí tím, že vláda výrazně omezila možnost vybírání hotovosti, nakonec situaci ještě vyostřila.
Došlo k velmi bouřlivým protestům, během nichž bylo zapáleno několik poboček bank, což vládu přimělo od záměru ustoupit…

Nigeria gives up on its deeply unpopular CBDC.
It’s not inevitable. None of it is inevitable. Hold the line.
In a nationwide referendum, 99.5% of Nigerians rejected a CBDC. But they forced it anyway.
Leading to nationwide unrest as physical cash was cancelled and the poor had… pic.twitter.com/9pg9HyheZF
— Peter St Onge, Ph.D. (@profstonge) October 1, 2023


Nigérie získala druhou CBDC na světě po Číně na konci roku 2022. V referendu hlasovalo 99,5% občanů proti, ale digitální měna stejně přišla.
Lidé byli ve skutečnosti nuceni kupovat CBDC od nigerijské centrální banky, která byla ovládána MMF a Světovým ekonomickým fórem.
Země se utápěla v chaosu poté, co centrální banka zrušila hotovost ještě předtím, než byla CBDC plně funkční. Většina Nigerijců nemá bankovní účet, aby si mohla koupit CBDC.
Vypukly nepokoje a pobočky bank byly zapáleny.  Po měsících protestů se nigerijská vláda konečně vzdává a CBDC ruší…
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Nigérie: Při protestech proti CBDC došlo k zapálení několika poboček bank, vláda raději od digitální měny ustoupila (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden