Jak progresivní síly kritizují již bývalou mluvčí Pavla
RSS

Jak progresivní síly kritizují již bývalou mluvčí Pavla



JAN BARTOŇ
Zatímco mlčící většina jen zírá na personální čistky prováděné s posvěcením prezidenta Petra Pavla na Hradě, progresivní síly již bývalou mluvčí kritizují za oblékání i mluvení.


Pod titulkem  Trapasy Markéty Řehákové: Končící mluvčí prezidenta se nevyhnula kritice   píše jistá Clara Kirsch o tom, proč musela již bývalá mluvčí prezidenta Petra Pavla skončit.
Ta si mimo jiné všímá  naprosto podstatné věci  ve vystupování Řehákové, posuďte sami:  Bezprostřednost Markéty Řehákové ovšem nebyla to jediné, co během jejího krátkého působení na Pražském hradě budilo negativní ohlasy. Veřejnost  nebyla totiž příliš oslněna ani jejím módním stylem, který nebyl pro výkon její funkce dostatečně reprezentativní. Na první pohled bylo zřejmé, že si Řeháková nenašla stylistu, což v kontrastu s perfektně upraveným prezidentem Pavlem v oblecích na míru doslova bilo do očí.
Toto je excelentní ukázka toho, jak si progresivní síly představují komunikaci tiskové mluvčí. Vlastně ani nezáleží na tom, co říká, ale pokud nemá šaty „dostatečně reprezentativní“, nemá vedle „fešáka“ Pavla co dělat.
Co si o čistkách na Hradě myslí dva komentátoři, Martin Schmarcz a Jan Kubáček, se píše  zde .  Odchod Markéty Řehákové z pozice mluvčí prezidenta republiky Petra Pavla se dal podle komentátora Martina Schmarcze a politologa Jana Kubáčka očekávat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se však shodli na tom, že Pavel nedělá dobře. Oba uvedli, že se obklopuje jen byrokratickým prostředím a lidé, kteří mu pomohli na Hrad, jsou odsouváni.
A ještě stojí zato citovat toto:   Redakce iDNES.cz již před několika dny upozornila , že z Hradu se půl roku po inauguraci Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo. Respektive ho začíná mít čím dál méně. Hlavní roli prý nyní hrají jeho „přítel po boku“, bývalý diplomat a nyní byznysman Petr Kolář, a také miliardář, podnikatel a filantrop Jan Dobrovský. A je tu také prezidentova kancléřka Jana Vohralíková.
O té poslední se dokonce psalo něco v tom smyslu, že Řehákové několikrát říkala, jestli pak už skončí. A právě o ní se píše jako o osobě, která „čistí Hrad“. Nicméně, osobou odpovědnou za výběr svých podřízených je prezident a ten souhlasí, respektive údajně „ztrácí vliv“. To jsou mi věci.
Pokud to s Hradem půjde takto dál, možná se dočkáme „překvapivého rozhodnutí“ a Pavel podobně jako slovenská prezidentka Čaputová hodí ručník do ringu, Zvláště, pokud jeho tvůrci z řad pětikoalice prohrají volby v roce 2025. Nicméně, personální čistky na Hradě jsou jen potvrzením toho, že Pavel je osobou velmi tvárnou a nechá si radit od lidí, kteří to s ním zase myslí „jenom dobře“. Ti, co s Pavlem odpracovali kampaň již splnili svou roli užitečných idiotů a mohou si jít „stěžovat na lampárnu“ nebo na hlavní nádraží. Mimochodem, není vůbec jasné, jak toto rčení vzniklo ,  ale slovní spojení  se užívají v případech, kdy stížnost nemá ke komu směřovat nebo je formulována jako obecný nesouhlas s určitou záležitostí a ani žádná odezva není očekávána.
Možná, že až se Řeháková zcela probere ze svého „snu“, poví médiím nějaké pikantnosti právě o tom, jak byla odejita.

Jan Bartoň

The post Jak progresivní síly kritizují již bývalou mluvčí Pavla first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden