EU chce vyplatit Maďarsku 13 miliard eur, aby Orbán nevetoval pomoc Ukrajině
RSS

EU chce vyplatit Maďarsku 13 miliard eur, aby Orbán nevetoval pomoc Ukrajině


Maďarský premiér Viktor Orbán je dlouhodobým odpůrcem hlavního pilíře politiky EU vůči Ukrajině a vytrvale kritizuje Kyjev. (Foto: Flickr)









Za diskriminaci maďarských menšin a požaduje změnu zákona z roku 2017, který omezuje používání menšinových jazyků. Odmítl také ratifikovat vstup Švédska do NATO.



Orbán se dále po celou dobu konfliktu stavěl proti politice, která eskaluje proti Moskvě, a neustále varoval před klopýtnutím do scénáře 3. světové války zahrnující přímý střet NATO a Ruska. V nedávném rozhovoru Tuckerovi Carlsonovi řekl, že „třetí světová válka by mohla zaklepat na naše dveře, takže musíme být velmi opatrní“. Vzhledem k tomu, že Budapešť byla trvale trnem v oku EU, chce nyní Brusel Maďary vyplatit.




Orbán varuje Tuckera: „3. světová válka klepe na dveře“

„Evropská komise se chystá rozmrazit přibližně 13 miliard eur z fondů pro Maďarsko, aby se pokusila zabránit tomu, že premiér Viktor Orbán bude vetovat pomoc EU pro Ukrajinu, což pravděpodobně vyvolá kritiku ze strany Evropského parlamentu,“ píše v úterý server Politico.



„ Komise potřebuje jednomyslnou podporu 27 zemí bloku pro aktualizaci dlouhodobého rozpočtu EU, který zahrnuje fond pro financování Ukrajiny ve výši 50 miliard eur,“ dodává zpráva.



Podobně jako se v současnosti děje ve Washingtonu, kde skupina republikánů brzdí financování Ukrajiny, může mít Brusel brzy vlastní problém s blokováním pomoci Ukrajině. Dříve schválená pomoc EU Kyjevu končí v prosinci, a proto chce vedení EU naléhavě prosadit nový balíček.




Orbán říká, že západní hodnoty znamenají tři věci: Migrace, LGBTQ a válka

Před týdnem Orbán vystoupil s projevem, v němž prohlásil, že Maďarsko již nebude Ukrajinu nijak podporovat, pokud se nezmění některé významné politiky jak Kyjeva, tak Evropské unie.



Ve slovech pronesených před parlamentem zdůraznil, že „Maďarsko dělá vše pro mír“, ale že „rusko-ukrajinská válka bohužel pokračuje, obětí jsou desetitisíce lidí“. Proto pokračoval: „Diplomaté musí vzít kontrolu zpět z rukou vojáků, jinak bude marné, aby ženy čekaly na své syny a otce a manžele, až se vrátí domů.“



Maďarský vůdce se postavil proti zpřísnění západních sankcí vůči Moskvě a místo toho se rozhodl udržovat s Kremlem obecně pozitivní diplomatické vztahy.




Orbán nadšeně poblahopřál vítězi slovenských voleb Ficovi

Před týdnem také obvinil Kyjev a jeho podporovatele, že Budapešť podvádějí „ukrajinským dumpingem obilí“ do jeho země. Podle listu The Hill rovněž vyložil:



… že protestuje proti ukrajinskému zákonu z roku 2017, který omezuje etnické Maďary v mluvení jejich vlastním jazykem, zejména ve školách, a uvedl, že Maďarsko nebude podporovat Ukrajinu v mezinárodních otázkách, „dokud nebudou obnoveny předchozí zákony“.



Netřeba dodávat, že úředníci EU panikaří a připravují s Maďarskem lukrativní protislužbu (založenou na uvolnění zmrazených finančních prostředků souvisejících s takzvanými trestními opatřeními v oblasti právního státu z předchozích let“), aby pomoc EU Ukrajině nebyla zablokována v klíčovém okamžiku, kdy vysychá financování Washingtonu.



Zdroj: thehill.com
Článek EU chce vyplatit Maďarsku 13 miliard eur, aby Orbán nevetoval pomoc Ukrajině se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden