Bez cenzury nelze vládnout, to opravdu ne
RSS

Bez cenzury nelze vládnout, to opravdu ne


S. SPURNÝ
Zhruba takto lze interpretovat vystoupení premiérky Nového Zélandu na půdě OSN. Plus další zprávy ze světa cenzury na obranu demokracie.



Malý přehled progresivních názorů na cenzuru, která slouží demokracii. A sarkastická poznámka na téma vystoupení bývalého člena jednotek SS v kanadském parlamentu.
Kompletní zdroj informace na konci článku.
(1) Co máme dělat, když nám lidé nevěří?
Jacinda Ardern je bývalá předsedkyně vlády Nového Zélandu. Během pandemie prosazovala drakonická opatření na její kontrolu. V lednu roku 2023 rezignovala na svoji funkci. Na půdě OSN pronesla ještě jako premiérka projev o nebezpečí dezinformací. Řekla v něm:
„Je důležité více porozumět online dezinformacím. Problém, se kterým se my jako lídři musíme vypořádat. Je zřejmé, že i opatrný přístup k dezinformacím může být nesprávně interpretován jak útok na svobodu slova, hodnotu, které si tak vážíme. Ale nemůžeme to ignorovat. Kdybychom to udělali, je to hrozba pro normy chování, které jsou pro nás stejně důležité.”
„Jak se vypořádáme z klimatickou změnou, když lidé neuvěří, že existuje? Jak zajistíme lidská práva ostatních, když budou vystaveni nenávistné a nebezpečné ideologii?”
Pozn. autora: Řekla to správně. Nelze vládnout, když tomu lidé nevěří. Jak měli občané v socialistickém ráji uvěřit, že se mají lépe než soudruzi v kapitalismu, když jim dezinformační rádio Hlas Ameriky říkalo, že to je možná jinak? Když nelze občany přesvědčit faktickou argumentací, zbývá cenzura.
Má obrovskou výhodu, neboť lze cenzurovat i to, co se zrovna nehodí, a nikdo si toho nevšimne.
První opatření již byla zavedena. Google skrývá informace, které nepodporují klimatickou ideologii, a hrdě se k tomu hlásí.
(2) Média nebudou neutrální, budou hlásat pravdu
Britský Guardian napsal minulý měsíc:
„Americký tisk selhává. Novináři udělali z Bidenova věku skandál. V jednom článku za druhém nezdůrazňují úspěchy jeho administrativy, ale to, že je mu 80.”
„Média zjevně selhala v komunikování úspěchů Bidenovy ekonomiky. Inflace je nízká, nezaměstnanost je nízká. Ale mnoho Američanů je přesvědčeno, že ekonomika je ve špatném stavu.”
„Problémem je, že média chtějí být vnímána jako nadstranická, to je rozumný cíl, a usilovně se snaží, aby toho dosáhla. Pokud to znamená chovat se stejně k anti-demokratickému jako pro-demokratickému kandidátovi, tak nechť to tak je.”
„Ale my musíme hlásat pravdu, ne být neutrální.”
Pozn. autora: Vybaví se hláška z Černých baronů: „Tak je to správně, tak to má být!”
(3) Kanada to již pochopila
Kanadská vláda v tom má jasno. Koncem září vydala nařízení, jejímž cílem je „modernizovat kanadskou vysílací síť”.
Podle nových regulí se streamovací služby dostupné na území Kanady, jejichž tržby přesahují deset milionů dolarů, budou muset registrovat u příslušného úřadu.
Podle druhého bodu nařízení budou muset „některé online streamovací služby poskytnout úřadu informace o tom, co vysílají, a o svých předplatitelích”. Toto opatření by se podle zveřejněných informací mělo týkat podcastů.
Pozn. autora: Zápaďáci dříve nechápali naučenou schopnost každého občana bývalého Československa rozpoznat během vteřiny jakýkoli dvojsmysl. Tak teď se to konečně naučí.
(4) Sarkasmus na závěr
Pozn. autora:
V lednu loňkého roku proběhla v Kanadě vlna demonstrací proti povinnému očkování a dalším opatřením pod názvem „Konvoj svobody”. Kanadská vláda a média opakovaně označovala demonstrující jako fašisty .
Například: „Tito antivaxeři vzali jídlo z úst bezdomovcům. Viděli jsme hákové kříže.” Nebo sám kanadský premiér: „Občané Ottawy si nezaslouží být vystaveni zjevnému násilí, které představuje hákový kříž na rohu ulice.”
Kanadský parlament nedávno ve stoje tleskal bývalému ukrajinskému členovi nacistické divize SS Galizien. Tleskal mu za to, že bojoval proti Rusku. Když vyšlo k velkému překvapení všech najevo, kdo byl kdo za druhé světové války, přišla vlna omluv, výmluv a rezignace mluvčího parlamentu.
Poslankyně kanadského parlamentu za Liberální stranu Justina Trudeaua poté předložila následující návrh: „Žádám, aby pozornost, kterou věnoval mluvčí parlamentu osobě v auditoriu během vystoupení prezidenta Zelenského, byla vymazána ze záznamu debaty včetně jakýchkoli pořízených audiovizuálních nahrávek.”
George Orwell by řekl: „Minulost je změnitelná.”
Média, která již nejsou neutrální, ale hlásají pravdu, napsala: „To, že někdo bojoval proti Sovětskému svazu, z něj nutně nedělá nacistu.”
Napsal to deník Politico, který titulek dále rozvedl: „Historie je komplikovaná. Myšlenka, že zahraniční dobrovolníci byli zařazováni k jednotkám SS místo jednotek Wehrmachtu na základě administrativních rozhodnutí, a ne na základě ideologických hledisek, je těžko stravitelná pro lidi, kteří si myslí, že hlavním úkolem jednotek SS byla genocida.”
Nepochybně by takový článek vyšel i v případě, kdyby si bývalého člena jednotek SS pozval někdo, koho média úplně nemusí.
Tak určitě!




S.Spurný

The post Bez cenzury nelze vládnout, to opravdu ne first appeared on .


Nejčtenější za týden